- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ούτε λέξη για την απεργία πείνας
01/07/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πραγματοποιήθηκε τελικά και ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Επόμενη φάση, η εισαγωγή στην ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη. Ο υπουργός κρατούσε στα χέρια του ένα χαρτί με βελτιωτικές προτάσεις που δεν κατέθεσε στην επιτροπή, δηλώνοντας ότι περιμένει να ακούσει πρώτα τις παρατηρήσεις των κομμάτων. Εκανε ωστόσο τρεις αλλαγές: Πρώτον, η σύνθεση της επιτροπής μεταγωγών παραμένει ως έχει. Δεύτερον, οι κρατούμενοι που προβλέπεται να πάνε στις τύπου Γ’ με βάση την καταδίκη τους από τον αντιτρομοκρατικό νόμο (187 Α) αλλά και όσοι καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονίες, ληστεία, εκβίαση κ.λπ. (Ν. 299 και Ν. 380) με βάση τον Ν. 187 περί εγκληματικής οργάνωσης και με κάθειρξη πάνω από 12 χρόνια, θα παραμένουν εκεί 5 αντί για 10 χρόνια. Για όσους προέβλεπε το νομοσχέδιο εξατομικευμένα 4 χρόνια σε φυλακές Τύπου Γ’ ο χρόνος μειώνεται στα 3. Ουσιαστικά δηλαδή ο υπουργός έκανε μια «έκπτωση» στα χρόνια της απομόνωσης. Θα είχε οπωσδήποτε ενδιαφέρον να έδινε ο υπουργός στη Βουλή τις έρευνες και τις μελέτες των στοιχείων που τον οδήγησαν στα 10 ή στα 5 ή στα 4 ή στα 3 χρόνια.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να τροποποιηθεί η αιτιολογική έκθεση (;) περιλαμβάνοντας τη μη εξαίρεση των κρατουμένων σε αυτές τις φυλακές από όλα τα προβλεπόμενα από τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα δικαιώματά τους. Εξέφρασε μεν σοβαρή επιφύλαξη για τα άρθρα 1, 2, 5, 8, 9, 10, 15, 17 (εκείνα που αφορούν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και τη φύλαξή τους), πλην όμως υπερψήφισε ώστε να πάει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια με την ελπίδα να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές. Ζήτησε να μη στερούνται το δικαίωμα της άδειας όσοι κρατούμενοι δεν έχουν κάνει καμιά παραβίαση.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον υπουργό αν δεσμεύεται να φέρει ουσιώδεις αλλαγές σε άρθρα κι εκείνος απάντησε -κάπως αόριστα- ότι σκοπεύει να το κάνει. Δήλωσε μάλιστα στη δευτερολογία του ότι υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στις φυλακές με παράδειγμα τη μείωση του απαιτούμενου διαστήματος φυλάκισης πριν από τη χορήγηση άδειας, τη φοίτηση πολλών κρατουμένων σε πανεπιστήμια, αλλά και το γεγονός ότι οι αλλοδαποί κρατούμενοι δεν θέλουν να εκτίσουν την ποινή τους στις χώρες καταγωγής τους. Μοιάζει όμως να αγνοεί ο υπουργός ότι οι άδειες, ακόμη κι αν κάποιος έχει τις προϋποθέσεις, δίνονται με το σταγονόμετρο και υπό καθεστώς φόβου, ότι υπάρχουν φοιτητές με πολύ καλές επιδόσεις που θα χάσουν τις σπουδές λόγω μεταγωγής τους σε φυλακές τύπου Γ’ και ότι οι χώρες των περισσότερων αλλοδαπών είναι είτε εμπόλεμες είτε εξαιρετικά φτωχές με καθεστώτα δικτατορικά.
Τέλος ο υπουργός ήταν ανένδοτος στην απόφασή του για εξωτερική φύλαξη από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., δεν ανέφερε καμιά αλλαγή για τους υπόδικους (που μόνο με βάση την κατηγορία μπορεί να πάνε στις φυλακές τύπου Γ’) και δεν είπε λέξη για την απεργία πείνας που σήμερα βρίσκεται στην ένατη ημέρα.
Οπως φαίνεται, όλα θα κριθούν στη θερινή ολομέλεια.
Α.Ψ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=212530
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε