- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πυρετός στη Βαγδάτη

02/07/14 ΚΟΣΜΟΣ

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Τίποτα το πανηγυρικό δεν είχε η πρώτη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου, το οποίο συνεκλήθη χθες, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, προκειμένου να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής, για να ακολουθήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου του Ιράκ και νέου πρωθυπουργού. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έφτασαν στην οχυρωμένη «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης 255 από τους 278 βουλευτές για να ψάλουν τον εθνικό ύμνο μιας χώρας που διαλύεται μπροστά στα μάτια τους, μέσα σε παράλυση του κράτους και των θεσμών κι ενώ οι εξτρεμιστές σουνίτες αντάρτες έχουν καταλάβει, ή ελέγχουν, το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας και οι Κούρδοι ετοιμάζονται να ιδρύσουν το ανεξάρτητο κράτος τους.

kosmos8 [1]

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ-Μάλικι (στο κέντρο), σε ένα από τα -έντονα- διαλείμματα της επεισοδιακής συνεδρίασης του νέου Κοινοβουλίου, στη Βαγδάτη

 

Η διαδικασία άρχισε μέσα σε διαπληκτισμούς μεταξύ των βουλευτών, για να ακολουθήσει αδιέξοδο στην εκλογή του προέδρου της Βουλής, καθώς οι σουνίτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν μεταξύ τους στην επιλογή του υποψηφίου. Στο μετά Σαντάμ Ιράκ, ο πρόεδρος της Βουλής είναι σουνίτης, ο πρωθυπουργός σιίτης και ο πρόεδρος της χώρας Κούρδος. Ομως, παρά τις έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις και τις διεθνείς πιέσεις, καμία εθνοτική και θρησκευτική ομάδα δεν είχε καταλήξει σε υποψήφιο κοινής αποδοχής. Ετσι, η συνεδρίαση διακόπηκε για διαβουλεύσεις και στη συνέχεια αποχώρησαν Κούρδοι και σουνίτες, χάθηκε η απαρτία και επικράτησε αδιέξοδο. Το Ιράκ κάνει βήματα σημειωτόν εν μέσω χάους, με τον πανταχόθεν βαλλόμενο σιίτη απερχόμενο πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι να έχει μεταβληθεί σε κόκκινο πανί για τους πολυάριθμους αντιπάλους του -χωρίς ωστόσο να έχει αναδειχθεί ακόμη κάποιος διάδοχός του- και τους αντάρτες με τα μαύρα λάβαρα να απειλούν πλέον με αποσταθεροποίηση ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

 

Λάδι στη φωτιά -ίσως για να πιέσει τον Αλ Μάλικι να παραιτηθεί- έριξε πάλι χθες ο ηγέτης των Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος δήλωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

 

Η βαλκανοποίηση του Ιράκ τροφοδοτείται και από την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών κυρίαρχων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της χώρας, ενώ οι ισορροπίες περιπλέκονται και από την απροκάλυπτη ενεργό ανάμιξη ξένων κέντρων και περιφερειακών δυνάμεων που προωθούν τη δική τους ατζέντα εις βάρος του ιρακινού λαού.

 

Η αντιφατική αμερικανική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί συνεχώς νέα «παράδοξα» και αδιέξοδα αποτελέσματα και στέλνει συγκεχυμένα σήματα στους άμεσα εμπλεκόμενους. Η Ουάσινγκτον στηρίζει τους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία, αλλά εναντιώνεται στους ισλαμιστές αντάρτες του Ιράκ, εξοπλίζει και ενισχύει τη «θυγατρική» της Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, στη Συρία, αλλά βομβαρδίζει την Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, φοβάται την επιστροφή των ισλαμιστών ανταρτών από τα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ στην Ευρώπη, αλλά δεν αποτρέπει τη ροή τζιχαντιστών μέσω Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας στα πεδία των μαχών. Στην πράξη, η Δύση φαίνεται να χρησιμοποιεί «εργαλειακά» και κατά περίπτωση τους εξτρεμιστές, τους οποίους κατά τα άλλα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην παίζει με τη φωτιά: «Αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Ιράκ είναι σαφώς αποτέλεσμα ξένης ανάμειξης. Είναι ένα σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών, που επιχειρούν να δημιουργήσουν μια δεύτερη Ουκρανία στο Ιράκ» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στη Μόσχα. Ο Ιρανός αξιωματούχος επανέλαβε την πάγια θέση της Τεχεράνης πως είναι «σφόδρα αντίθετη στη διάσπαση του Ιράκ» και πως το Ιράν «θα χορηγήσει στη Βαγδάτη όπλα και βοήθεια που απαιτείται για να διεξαχθεί μια επιτυχημένη εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας».

 

Ρωσικά μαχητικά

 

Στη Βαγδάτη έφτασαν προχθές πέντε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη την ίδια ώρα που προσγειώθηκαν 200 Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων για να προστεθούν στους 100 που φρουρούν την αμερικανική πρεσβεία και τις πισίνες που την περιβάλλουν, ενώ αναμένονται άλλοι 300 στρατιώτες, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να συνδράμουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αντεπίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών. Ομως, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα, μοιάζει με μια σταγόνα Coca-Cola light στην έρημο που διαφεντεύει το Χαλιφάτο των εξτρεμιστών, ένα άνθος του κακού που εξαπλώνεται σαν μεσαιωνική αρρώστια.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=212811