- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Βορά στις ορέξεις Βορίδη
02/07/14 ΕΛΛΑΔΑ
Επαναφέρει το ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Η εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για 48ωρη απασχόληση των γιατρών στα δημόσια θεραπευτήρια εβδομαδιαίως στη χώρα μας συνεπάγεται ατομικές συμβάσεις, κυκλικό ωράριο, κατάργηση της υπερωριακής αμοιβής, πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών. Εκείνο όμως που απασχολεί τον υπουργό Υγείας είναι ότι «το ωράριο των γιατρών είναι ψηλά στην ατζέντα του επιτρόπου».
Ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του εξοντωτικού εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας κατά την τελευταία εξαετία με ευθύνη των κυβερνήσεων, οι γιατροί βλέπουν τις μαζικές προσλήψεις. Εμφανίζονται δε επιφυλακτικοί απέναντι στην ευρωπαϊκή οδηγία η οποία, όπως καταγγέλλουν, κρύβει παγίδες: προβλέπει ανώτατο όριο ωρών, αλλά δεν διακρίνεται ο πρωινός χρόνος εργασίας από τον υπερωριακό, καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας (6ωρο, πενθήμερο) και ελαστικοποιεί πλήρως τις εργασιακές σχέσεις αφού προβλέπει και ατομικές συμβάσεις.
Συνεχείς κινητοποιήσεις
Οι κοινοτικές οδηγίες ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο με το προεδρικό διάταγμα 76/2005 το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από 1η.1.2007. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντέδρασαν με συνεχείς κινητοποιήσεις που είχαν αποτέλεσμα ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος να έρθει σε διπλή συμφωνία με την Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) για 5.000 προσλήψεις και υπέρβαση του ωραρίου απασχόλησης προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία.
Η σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε από τα δύο μέρη (1.12.2008) προέβλεπε τις 5.000 προσλήψεις που ήταν απαραίτητες για να πέσουν οι ώρες εργασίας στις 48 εβδομαδιαίως για τους ειδικευμένους και στις 52 για τους ειδικευόμενους, όπως όριζε η ευρωπαϊκή οδηγία.
Το δεύτερο άρθρο της σύμβασης (ενσωματώθηκε στον νόμο 3754/2009 ΦΕΚ Α’ 43) προβλέπει ότι το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο συνεχές πρωινό και 5ήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή. Υστερα δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο σε εργάσιμη ημέρα 24ωρη ανάπαυση, που δεν μεταφέρεται πέραν της μιας εβδομάδας. Ετσι, ουσιαστικά, μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις, ανεστάλη η εφαρμογή της οδηγίας.
Με απόλυτη, αποκλειστική και μονομερή ευθύνη της πολιτείας, η συλλογική σύμβαση καταστρατηγήθηκε. Η πολιτεία δεν τήρησε την υπογραφή της σε κανέναν όρο, οικονομικό ή θεσμικό. Δεν έγιναν προσλήψεις.
Οι εφημερίες
Σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι σαφώς λιγότεροι απ’ ό,τι τον Δεκέμβριο του 2008. Και από τη στιγμή που η συλλογική σύμβαση δεν ισχύει, κάθε νοσοκομειακός γιατρός έχει απόλυτο δικαίωμα να δηλώσει ότι δεν θέλει να εφημερεύει.
Οσες φορές, όμως, έχει ζητηθεί να ασκηθεί το δικαίωμα αυτό, η πολιτεία παρανόμως το έχει αρνηθεί και έχει δώσει με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα εντολή να βρίσκεται στη θέση του ο γιατρός, υποχρεώνοντας σε υπερεργασία.
Τώρα επανέρχεται το ζήτημα της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών, απειλώντας να τινάξει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών στον αέρα με την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος που ενσωματώνει τις οδηγίες και θεσμοθετεί το δικαίωμα του νοσοκομείου να κατανέμει σύμφωνα με τις λειτουργικές του ανάγκες τις ώρες εργασίας των γιατρών μέσα στο 24ωρο μέχρι και τις 13 ώρες δουλειάς!
Συγκεκριμένα, το προεδρικό διάταγμα προβλέπει υποχρεωτική ανάπαυση 11 ωρών μέσα στο 24ωρο, αφήνοντας τις υπόλοιπες 13 ώρες να είναι εν δυνάμει εργάσιμες. Ούτε λόγος για προσλήψεις, παρά μόνο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, 270 γιατρών, σύντομα… Σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι γιατροί του ΕΣΥ σηκώνουν στην πλάτη τους και τους πειραματισμούς της κυβέρνησης για νέα… πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΕΔΥ).
Τα συμβούλια κρίσης
Θυμίζουμε ότι το 2011 ήταν έτοιμοι, έχοντας περάσει από τα συμβούλια κρίσης, 1.300 γιατροί να προσληφθούν στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες τής τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Αριθμός προσλήψεων που ο πρώην υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης είχε κατεβάσει στους 900 γιατρούς και υποσχόταν ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου (2014).
Ο Μ. Βορίδης χθες μίλησε για προσλήψεις ακόμα 700 νοσηλευτών και 1.980 λοιπών ειδικοτήτων μέσω του ΑΣΕΠ, διαδικασία που, όπως είπε, «θα πάρει τον χρόνο της, περίπου έξι μήνες».
Για την εξαγγελθείσα φαρμακευτική εξίσωση των ανασφάλιστων με τους ασφαλισμένους (που καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη), σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η φαρμακευτική τους περίθαλψη, όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Υγείας είπε χθες ότι «εκκρεμεί η παροχή συγκεκριμένων εφαρμοστικών οδηγιών της υπουργικής απόφασης προς τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς (νοσοκομεία, φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και συνεργαζόμενα με τον Οργανισμό φαρμακεία) στην παροχή αυτής της φαρμακευτικής κάλυψης, κάτι που εκτιμούμε ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες 15 έως 30 ημέρες».
Οσο για την ετοιμότητα ανταπόκρισης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ο υπουργός απάντησε: «Θα έχει φτιάξει το μητρώο».
……………………………………………………………
Eπ’ αόριστον επίσχεση εργασίας προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ξεκινούν από αύριο (3 Ιουλίου) οι ιδιωτικές κλινικές. Κανονικά θα πραγματοποιούνται οι αιμοκαθάρσεις και οι νοσηλείες των ασθενών που ήδη βρίσκονται στις κλινικές μέχρι την αποθεραπεία τους. Ομως δεν θα γίνονται εισαγωγές νέων περιστατικών και για τις διαγνωστικές οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών δεν αποδέχεται τα μέτρα της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (claw back) και ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.
Ντα.Β.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=213043
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε