- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Απέτυχαν αλλά επιμένουν

02/07/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, που επίμονα συνεχίζουν οι συντηρητικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά τα στοιχεία για την ανεργία και τη μεταποίηση. H ανεργία στις 18 χώρες του ευρώ τον Μάιο παρέμεινε αμετάβλητη στο 11,6% -επίπεδο που είναι πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του 12%, το οποίο είχε σημειωθεί πριν από ένα χρόνο.

 

Το υψηλό ποσοστό υπενθυμίζει ότι, παρά τη μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας, η ύφεση δεν έχει τελειώσει ακόμη για εκατομμύρια Ευρωπαίους. Περισσότεροι από 18,5 εκατομμύρια πολίτες της ευρωζώνης ήταν τον περασμένο μήνα άνεργοι και εξ αυτών τα 3,5 εκατομμύρια ήταν νέοι. Από το 2007 έως το 2013 η ανεργία στις τάξεις των τελευταίων χτυπά συνεχώς αλλεπάλληλα ρεκόρ, από το 15,7% στο 23,4% ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία ξεπέρασε το 60%.

oiko2 [1]

Τον Νοέμβριο του 2013 ο Ολάντ υποδεχόταν τη Μέρκελ στο «Ελιζέ» και αποφάσιζαν να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων (φωτογραφία). Η πρωτοβουλία απέτυχε καθ’ ομολογίαν της ίδιας της Μέρκελ!

 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα επί της ουσίας για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και αυτό το παραδέχεται πλέον ακόμη και η ίδια Ανγκελα Μέρκελ, η οποία στα περιθώρια της πρόσφατης συνόδου κορυφής την περασμένη Παρασκευή ομολόγησε ότι η σχετική πρωτοβουλία της Ενωσης για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων απέτυχε.

 

Τον Φεβρουάριο του 2013 η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. είχε ανακοινώσει μετά βαΐων και κλάδων πρόγραμμα για τη μείωση της ανεργίας των νέων, συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ – ποσό ελάχιστο σε σχέση με όσα έχουν δοθεί για τη διάσωση των τραπεζών. Οι χώρες-μέλη όφειλαν να υποβάλουν εθνικά σχέδια για την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων στις αρχές του 2014. Ομως «… έξι μήνες αργότερα είμαστε εδώ και ούτε ένα ευρώ δεν έχει δαπανηθεί…», ομολόγησε η Γερμανίδα καγκελάριος. Το πρόβλημα βέβαια της ανεργίας, ειδικά των νέων, δεν επιλύεται με χαρτζιλίκια και πολιτικές επιδοτήσεων αλλά με την ανάπτυξη. Κάτι στο οποίο οι συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει παντελώς. Τρανή απόδειξη, τα χθεσινά στοιχεία για τη μεταποίηση. Ο σχετικός δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα της μεταποίησης στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 51,8 τον Ιούνιο από 52,2 τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων επτά μηνών και δείχνει ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης χάνει την αρχική της ορμή. Υπενθυμίζει παράλληλα πόσο ευάλωτη παραμένει η ανάκαμψη των «18».

 

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη Γάλλοι και Ιταλοί ζητούν αλλαγή πορείας. Αιτούνται απεγκλωβισμό από τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους αυστηρούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.

 

Αλλαγή πορείας; Απορρίπτεται!

 

Το αίτημα όμως απορρίφθηκε ομόφωνα από τη Μέρκελ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον διοικητή της Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο του ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες όχι μόνο δεν πρέπει να χαλαρώσουν αλλά αντίθετα θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί, να αποκτήσουν μεγαλύτερη δεσμευτικότητα για τις χώρες-μέλη, να προστατευτούν από πολιτικές επιρροές και να εξασφαλιστούν με αυστηρούς εθνικούς νόμους.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=213102