- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μπροστά τους το heavy metal φαντάζει… ελαφρό

03/07/14 ART,ΜΟΥΣΙΚΗ

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου33-1 [1]

 

Οφείλω να σας προειδοποιήσω ευθύς εξαρχής, μην μου ρίξετε μετά κανένα ανάθεμα: οι Neurosis που παίζουν απόψε στο Fuzz δεν είναι για όλους. Ή, ακόμα πιο σωστά, είναι για λίγους, πολύ λίγους. Οσους διαθέτουν ανθεκτικά ώτα. Το σημειώνω από την αρχή, λοιπόν, γιατί οι Neurosis είναι μια post-metal μπάντα, πράγμα το οποίο σημαίνει, σας το κάνω ακόμα πιο ψιλά, πως το χέβι μέταλ μπροστά τους μοιάζει με… easy listenng μουσική, με το… ελαφρό τραγούδι της δεκαετίας του 1950, Γούναρης κι έτσι. Τέτοια, χαώδης, διαφορά. Τόσο σκληροί και δυναμικοί είναι οι Neurosis, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή από την Καλιφόρνια.

 

Τα φωνητικά τους μόνο να ακούσετε, φτάνει (για να φύγετε τρέχοντας;). Ο Σκοτ Κέλι δεν τραγουδάει στην πραγματικότητα, αλλά μοιάζει σαν να κραυγάζει. Είναι εμπειρία η ακρόασή τους, είναι εμπειρία και οι συναυλίες τους. Με πολλά visuals παλιότερα να κάνουν ακόμα πιο ψυχεδελική τη φάση. Και παραμένει ως γκρουπ, σχεδόν τριάντα χρόνια από το ξεκίνημά του, να αποτελεί πηγή έμπνευσης για πάρα πολλά γκρουπ και όχι μόνο από τον χώρο της metal μουσικής. Πιο πολύ συγγενεύουν με άλλα ονόματα του post ήχου, παρά με εκείνα του χέβι μέταλ. Γι’ αυτό και τους καλούν συχνά σε ροκ φεστιβάλ. Σας τα λέω όλα αυτά, με έμφαση και πολύ παραστατικά, ώστε να σας τονίσω τις διαφορές τους με τα υπόλοιπα γκρουπ του «σκληρού» ήχου. Μην τα τοποθετήσετε, επομένως, όλα κάτω από την ταμπέλα του χέβι μέταλ και ξεμπερδέψετε, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

 

Απόψε στο Fuzz. Είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη χώρα μας από το 1985, όταν και δημιουργήθηκαν στο Οκλαντ. Αλλωστε, δεν δίνουν παρά ελάχιστες συναυλίες, είναι πολύ επιλεκτικοί στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Βασικές τους επιρροές ήταν οι Black Sabbath, οι Hawkwind, οι Pink Floyd και οι Joy Division. Εχουν κυκλοφορήσει 10 άλμπουμ, από το ντεμπούτο τους «Pain Of Mind» (87) έως το τελευταίο τους «Honor Found In Decay» (12), την παραγωγή του οποίου υπογράφει ο Στιβ Αλμπίνι, ο παραγωγός των Nirvana. «Οι Neurosis δίνουν τους εαυτούς τους στη σκηνή, σωματικά και ψυχικά, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μπάντα έχω δει ζωντανά», έγραφε πέρυσι ένας συντάκτης του περιοδικού «Obelisk». «Οσο επιδραστικοί κι αν είναι με τη δισκογραφική δουλειά τους, το live show τους –που τόσο σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε– είναι κάτι αποκλειστικά δικό τους. Και όσο “απάνθρωπο” είναι ηχητικά τόσο οδυνηρά ανθρώπινο είναι στον τρόπο που σου προσφέρεται». Πάρτε ωτασπίδες όσοι έρθετε, ο ήχος θα ακούγεται μέχρι τη Χαμοστέρνας.

 

Τη συναυλία θα ανοίξουν δύο δικές μας μπάντες, οι αντισυμβατικοί Universe217 που αρέσκονται να παίζουν doom metal και οι Agnes Vein με δύο, καλά, άλμπουμ στο ενεργητικό τους.

 

 

 

 Info: Fuzz, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Μοσχάτο Ταύρος. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00. Εισιτήρια 35 ευρώ. Στο ταμείο η τιμή θα είναι 38 ευρώ.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=213413