- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Οι δρόμοι της Μεσογείου είναι καλλιτεχνικοί
06/02/13 ART,Αρχείο Άρθρων
Ετοιμάζεται η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2013-Ιανουάριος 2014)
[1]Η Μεσόγειος, ως γεωγραφικός χώρος, πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας, με θολό, ίσως, ακόμη αλλά συγχρόνως άκρως ενδιαφέρον το νέο τοπίο της να διαμορφώνεται από τις δραματικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, βρίσκεται στο επίκεντρο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2013-Ιανουάριος 2014). Με γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew» η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης διατηρεί και φέτος τον ίδιο γεωγραφικό και πολιτισμικό προσανατολισμό.
Επικεφαλής επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης είναι η Αντελίνα φον Φίρστενμπεργκ, ανεξάρτητη επιμελήτρια, παραγωγός ταινιών και πρόεδρος του ART for the World. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί σε μουσεία, εκθεσιακούς χώρους και μνημεία και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και υποστήριξη της Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Τελλόγλειο, Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Σύγχρονης Τέχνης) και άλλων φορέων. Τη Διεύθυνση της 4η Μπιενάλε έχει η Κατερίνα Κοσκινά (πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΜΣΤ).
Εδώ και χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς κρίσεων και εμφυλίων πολέμων γύρω από τη Μεσόγειο. Παράλληλα, το φυσικό περιβάλλον πλήττεται, ενώ οικονομικές κρίσεις, αλλά και κρίσεις ταυτότητας, επικρατούν. «Μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας την καλλιτεχνική δημιουργία ως σημαντική πηγή αναγνωρίσιμης αντίστασης και ως σύγχρονη αμφισβήτηση αυτού του αποπροσανατολισμού;», αναρωτιέται η επιμελήτρια.
Κατά την άποψή της, οι δρόμοι που διασχίζουν τη Μεσόγειο είναι οι δρόμοι των καλλιτεχνών της περιοχής προς τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Οι τέχνες αποτελούν το πιο αποτελεσματικό μέσο για την προώθηση των ανθρώπινων σχέσεων, ειδικότερα στο σημερινό πλαίσιο των πολιτικών, ιδεολογικών ή και κοινωνικών χασμάτων. Οι δημιουργοί, μιλώντας μια παγκόσμια γλώσσα, μας παρέχουν καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων.
Θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου αλλά και από τις τρεις ηπείρους -Ευρώπη, Αφρική, Ασία- που γειτονεύουν με αυτήν. Τα έργα τέχνης θα τοποθετηθούν στον χώρο σύμφωνα με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, το παρόν και το παρελθόν της Θεσσαλονίκης αλλά και τους συσχετισμούς μεταξύ των διαφορετικών γλωσσών.
Η διοργάνωση εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Π.Σπ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=21407
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε