- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πολεμικά «κέρδη» καταγράφει το Κίεβο
07/07/14 ΚΟΣΜΟΣ
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους και να ενδυναμώσουν το ηθικό τους, το οποίο έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα μετά την προχθεσινή ανακατάληψη από τις ουκρανικές δυνάμεις του Σλαβιάνσκ, μιας μεγάλης συμβολικής σημασίας πόλης 100.000 κατοίκων, καθώς και του γειτονικού Κραματόρσκ, επιχειρούν στο Ντόνετσκ οι φιλορώσοι αυτονομιστές, απηύθυναν αγωνιώδη έκκληση στη Μόσχα να παρέμβει δυναμικά στη σύγκρουση.
Την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ, που έγινε μετά από σφοδρό βομβαρδισμό και λυσσαλέες μάχες, χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, προειδοποιώντας ωστόσο «ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», καθώς η «σύγκρουση βρίσκεται πλέον σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή». Το Σλαβιάνσκ αποτελούσε το μήλον της Εριδος μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και Ρώσων αυτονομιστών τους τελευταίους τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες, καθώς και εκατοντάδες αντάρτες και άμαχοι.
Πάντως, παρά την ήττα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν το Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ κι άλλες περιοχές «κλειδιά», ενώ, όπως επισημαίνει από το Κίεβο ο απεσταλμένος του BBC Ντέιβιντ Στερν, η κατάληψη του Ντόνετσκ, μιας πόλης με 1.000.000 κατοίκους, από τις ουκρανικές δυνάμεις αποτελεί μια πολύ πιο δύσκολη αποστολή συγκριτικά με το Σλαβιάνσκ, καθώς εγκυμονείται ο κίνδυνος να σκοτωθεί πολύ μεγάλος αριθμός αμάχων. Παρά τα πολεμικά «κέρδη» των κυβερνητικών δυνάμεων, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη και διάχυτοι είναι οι φόβοι για ακόμη πιο γενικευμένες συγκρούσεις.
Συγκρούσεις στο Ντόνετσκ
Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων, μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντόνετσκ σημειώνονται ήδη συγκρούσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι αυτονομιστές, παρά την απώλεια του Σλαβιάνσκ, δηλώνουν πανέτοιμοι να συνεχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις και, όπως είπε ο αρχηγός τους Ιγκόρ Γκιρκίν, «δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που κάναμε στο παρελθόν».
ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν ήδη επιβάλει επιλεκτικές κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και εταιρείες και απειλούν τη Μόσχα με νέες ως αντίποινα για τη στήριξη που παρέχει στους φιλορώσους αυτονομιστές.
Ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν το Κίεβο που ανακάλεσε την «υπογραφή» του, ακυρώνοντας στην ουσία τη 10ημερη εκεχειρία. Ο νέος πρόεδρος Ποροσένκο μπορεί να έχει επηρεαστεί από τις ακραίες φωνές στην Ουκρανία, σχολιάζει το Reuters, αφού έξι εβδομάδες μετά την εκλογή του και μπροστά σε μια πληθώρα προβλημάτων -από τις ταραχές στα ανατολικά μέχρι τα οικονομικά δεινά της χώρας- ίσως αποφάσισε ότι είναι πιο σοφό να δείξει ότι ακούει τις φωνές του λαού και κυρίως της πλατείας που τον ανέδειξε στην εξουσία. Οπως αυτή του 26χρονου Βολοντιμίρ Πάρασιουκ, εκ των πρωταγωνιστών της εξέγερσης του Μεϊντάν (δηλαδή της πλατείας) κατά του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς, που συμβούλευσε τον Ποροσένκο να δώσει περισσότερη προσοχή στον ουκρανικό λαό και λιγότερη σε αυτά που του λένε οι Ευρωπαίοι ή οι Ρώσοι, προειδοποιώντας τον: «Θα φτάσουμε μέχρι τα άκρα, όπως κάναμε και στο Μεϊντάν. Εχουμε αρκετά εφόδια και αρκετή θέληση να συγκροτήσουμε τη δική μας δυνατή κυβέρνηση, έτσι ώστε να μη χορεύουμε ούτε με την Ευρώπη ούτε με τη Ρωσία».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=214690
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε