- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Δημοψήφισμα και εξελίξεις

08/07/14 Aποψη

Σε κακό μπελά έμπλεξε την κυβέρνηση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, καθώς διαφαίνεται ότι η συγκέντρωση των 120 υπογραφών που απαιτούνται από βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι εφικτή, ακόμη και χωρίς αυτές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, αν και ο ίδιος διευκρίνισε ότι είναι προσωπικές, είναι ενδεικτικές του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης. Η πιθανή έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής τις προσεχείς ημέρες υπό την προϋπόθεση οι προτάσεις των κομμάτων να χαρακτηρίζονται από το «ομοειδές» οδηγεί, κατά τον κ. Μεϊμαράκη, στη διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης.

 

Οι προτάσεις είναι τέσσερις: ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή, για τους δικούς της λόγους η τελευταία, παρότι αρχικά είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά δεν ήθελε να γίνει το δημοψήφισμα. Το διακριτό της κάθε πρότασης δεν έχει πολλή σημασία αυτή τη στιγμή όσο η «σύμπραξη» της αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που φαινόταν να αποφασίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Αναγκάζεται τώρα η δικομματική κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, καθώς η όποια αντίδραση θα κριθεί πλέον από την κοινωνία και όχι μόνο από τους ανθρώπους που κινούνται γύρω από τη «μικρή ΔΕΗ». Το ίδιο θα κριθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς υπάρχουν ενστάσεις από πολλά στελέχη στο καθένα. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βουλής μιλάει για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας, είναι γεγονός ότι ο αριθμός των 120 βουλευτών είναι ορατός. Αυτό δίνει αυτοπεποίθηση στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης αφού διαπιστώνει ότι και συσπείρωση δυνάμεων επιτυγχάνεται και επιφέρει κραδασμούς στην κυβέρνηση, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με την κοινωνία αλλά και το δικό της εκλογικό ακροατήριο.

 

Σε αυτό το κλίμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας συντέλεσαν αποφασιστικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές, τους οποίους η κυβέρνηση θεωρούσε ότι είχε «στο τσεπάκι της». Στις συναντήσεις τους με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως καλό και επιδείχθηκε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Το ενεργειακό πρόβλημα καθίσταται αυτομάτως βαθιά πολιτικό και πώς να μην είναι όταν η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, εθνικός πλούτος;

 

Η πρόταση για δημοψήφισμα αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ένα πυροτέχνημα, αλλά σοβαρή και μελετημένη πρόταση που συσπείρωσε διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Οι ευθύνες πάντως μεταφέρονται αποκλειστικά στα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι πολλοί βουλευτές συμφωνούν με το δημοψήφισμα και πιέζουν τον πρόεδρο. Εχουν δίκιο όσοι εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, ανεξαρτήτως από το αν θα συγκεντρωθούν ή όχι οι 120 υπογραφές. Οι συνθήκες αρχίζουν να διαμορφώνονται προς την κατεύθυνση της αλλαγής.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=214903