- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η αριθμητική της ρήξης

09/07/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Χάρη Ιωάννου

 

Διάσταση απόψεων παρατηρήθηκε χθες, για δεύτερη συνεχή ημέρα, μεταξύ του μεγάρου Μαξίμου και του προεδρείου της Βουλής, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση και να επιμένει «θεσμικά», σημειώνοντας πως ομοειδείς προτάσεις κομμάτων αθροίζονται (όπως π.χ. το 2008 για το Ασφαλιστικό) και πως σε κάθε περίπτωση θα ερωτηθεί και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

 

«Εγώ πιστεύω ότι αν συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές, η Βουλή πρέπει να ανοίξει τώρα για να γίνει η συζήτηση και όχι να σερνόμαστε μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν θέλω να έχω εκκρεμότητες γύρω από τη ΔΕΗ», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

 

Στον αντίποδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τόνιζε ότι οι απόψεις των κομμάτων, όπως έχουν ακουστεί έως σήμερα, δεν αθροίζονται, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι η «γραμμή» που θα τηρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ότι οι προτάσεις δεν είναι κοινές, επομένως δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 120 υπογραφές για να γίνει η συζήτηση. Στην περίπτωση που τελικά αθροιστούν, η σκέψη που υπάρχει στη Ν.Δ. είναι να μετατεθεί η σχετική συζήτηση για τον Οκτώβριο με την έναρξη της Ολομέλειας.

 

Σε αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει το ερώτημα της στάσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα κληθεί να υπογράψει και να εκδώσει έναν ψηφισμένo νόμο, για τον οποίο όμως έχει ζητηθεί δημοψήφισμα από πέντε κόμματα και περίπου 140 βουλευτές.

 

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα πάρουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς η εκάστοτε πλειοψηφία στη Βουλή έχει την «ευχέρεια» να ερμηνεύει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής σύμφωνα με τις επιδιώξεις της.

 

Αθροίζονται και οι ανεξάρτητοι

 

Την πέμπτη κατά σειρά πρόταση για δημοψήφισμα με θέμα το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα καταθέσουν δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές. Πρόκειται για τους Πάρι Μουτσινά, Μάρκο Μπόλαρη, Μίμη Ανδρουλάκη, Νίκο Σταυρογιάννη, Οδυσσέα Βουδούρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστα Γιοβανόπουλο, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλη Καπερνάρο, Γιώργο Κασαπίδη, Νίκο Νικολόπουλο, Γιώργο Νταβρή, Θόδωρο Παραστατίδη, Πέτρο Τατσόπουλο και Θεοδώρα Τζάκρη.

 

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για απολύτως απαράδεκτη μεθόδευση από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», προβάλλοντας τέσσερα επιχειρήματα: ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, ότι εισάγεται σε Θερινό Τμήμα και όχι σε Ολομέλεια, ότι επιφέρει «τεράστια» βλάβη του δημόσιου συμφέροντος και ότι μεταβιβάζει την ενέργεια σε ιδιώτες χωρίς κανέναν εθνικό σχεδιασμό.

 

Σημειώνεται ότι από τους 23 συνολικά ανεξάρτητους βουλευτές, οκτώ δεν υπέγραψαν την κοινή ανακοίνωση. Πρόκειται για τους προερχόμενους από τη Χ.Α. Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο, τον αποχωρήσαντα προσφάτως από τη ΔΗΜΑΡ Βασ. Οικονόμου, τους Β. Πολύδωρα και Ν. Κακλαμάνη (πρώην Ν.Δ.), τον Γ. Κουράκο (πρώην ΑΝ.ΕΛΛ.) και τους «κυβερνητικούς» Ανδρ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη.

 

Χ.ΙΩ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=215212