- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Απολύθηκε ο καθηγητής της «ασύγγνωστης κουφότητας»

10/07/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Μαρίας Δήμα

 

Επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η οριστική απόλυση καθηγητή της Μαιευτικής Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Ανάμεσα στα… έργα και τις ημέρες του καθηγητή Μαιευτικής, που μοιραία οδήγησαν στην απόλυσή του, ήταν ότι είχε αναθέσει σε γιατρό-«μαϊμού», τον οποίον χρησιμοποιούσε ως δεξί του χέρι, να προβαίνει σε εξετάσεις, να γράφει συνταγές, καθώς και να εκδίδει πλαστές συνταγές που φέρεται να ζημίωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία με 431.152 ευρώ, ποσό το οποίο και οικειοποιήθηκε.

 

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης. Μετά τη διενέργεια ΕΔΕ, ο καθηγητής παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, για τα αδικήματα «της παράβασης καθήκοντος, ασύγγνωστης κουφότητας περί την εκπλήρωση των καθηκόντων ως καθηγητή Πανεπιστημίου και διαγωγής απάδουσας στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού».

 

Πιο συγκεκριμένα, διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο, τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα, και χρησιμοποιούσε συστηματικά ως βοηθό του πτυχιούχο μεν της Ιατρικής Σχολής, ο οποίος όμως δεν διέθετε τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, αφού δεν είχε άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και δεν ήταν εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών. Στον βοηθό του είχε αναθέσει καθήκοντα θεράποντος γιατρού ασθενών και την πλήρη ιατρική παρακολούθηση γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας. Σύμφωνα με την ΕΔΕ, οι παράνομες ιατρικές ενέργειες του βοηθού «έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών» και έπληξαν το κύρος του Πανεπιστημίου.

 

Ακόμα, ο βοηθός -με την ανάθεση της συνταγογράφησης από τον καθηγητή- αναγκάστηκε, επειδή δεν είχε δικαίωμα υπογραφής, να βάζει στις συνταγές τα ονόματα άλλων γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τους συγκεκριμένους ασθενείς. Ετσι, ήταν χιλιάδες οι πλαστές συνταγές που είχαν εκδοθεί. Επιπλέον, παρακρατούσε τα βιβλιάρια των ασθενών, λέγοντάς τους ότι το κάνει για να τους εξυπηρετήσει. Τους έδινε αμέσως τα φάρμακά τους, ενώ εκείνος έπαιρνε το σύνολο των φαρμάκων που ήταν συνταγογραφημένα και τα επιπλέον φάρμακα που είχε γράψει στις συνταγές τα εμπορευόταν…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=215850