- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ανακούφιση στην κυβέρνηση
11/07/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Μόνο γιορτή στον κήπο του μεγάρου Μαξίμου δεν έστησε η κυβέρνηση, χθες το βράδυ, μετά την κατάληξη της πρωτοβουλίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα – στο κενό. Το ενδεχόμενο να συρθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε μία συζήτηση που είχε απορρίψει εξ αρχής έκλεισε οριστικά στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με έναν ελιγμό που μετέφερε όλο το βάρος της ευθύνης στους 51 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν στο Α’ Θερινό Τμήμα. Μετά τις διαδοχικές αναδιπλώσεις του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια των ΑΝ.ΕΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ, σήμανε τέλος συναγερμού και γενική αντεπίθεση.
Οι αντιθέσεις
Ο χρόνος λειτούργησε προς όφελος της κυβέρνησης και -όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες- «ανέδειξε τις αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης». Η κυβέρνηση προσπέρασε το πρόβλημα χωρίς να δοκιμαστεί στη Βουλή και «τώρα το πρόβλημα είναι απέναντι».
Η βεβαιότητα που εξέφραζαν όλες τις προηγούμενες ημέρες οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, έγινε απόλυτη μετά την αποσαφήνιση της στάσης του ΚΚΕ από την Αλ. Παπαρήγα, που είχε χαρακτηρίσει νόθο το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν με την αποχώρηση της Κ. Μάρκου από τη ΔΗΜΑΡ. Από τη μία το άθροισμα των 120 βουλευτών κατέστη αμφίβολο και από την άλλη η συμμετοχή της Χ.Α. ήταν βέβαιο ότι θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη συγκρότηση μετώπου της αντιπολίτευσης.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «Οταν το αρμόδιο κατά τον Κανονισμό της Βουλής Σώμα της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Τμήμα Διακοπής της Βουλής, οι μάσκες έπεσαν.
Γιατί συνειδητοποίησαν ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα διαπιστωνόταν πως οι προτάσεις που είχαν καταθέσει δεν μπορούσαν να αθροιστούν μεταξύ τους, ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 απαιτούμενων υπογραφών. Δεν μπορούσε να συναθροιστεί η πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, γιατί, όπως το ίδιο είχε δηλώσει, το περιεχόμενό της ήταν εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συμπορευτούν με τη Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό, μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού τους, ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν την αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή. Η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο».
Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, αφού εκτός του αθροίσματος έβαλε προς συζήτηση και το δίλημμα εάν το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα ή ρυθμίζει κοινωνικό ζήτημα.
Μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι εισηγητές της συμπολίτευσης υποστήριζαν ότι «η πώληση της ΔΕΗ δεν θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις» και το τίμημα «θα αξιοποιηθεί από τη ΔΕΗ για τα επενδυτικά της σχέδια» (Σ. Βούλτεψη, Γ. Μανιάτης, Α. Παπαγεωργίου κ.ά.). Παράλληλα οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες προέβαλαν τα κοινωνικά οφέλη «από τον ανταγωνισμό που θα φέρει μείωση των τιμών» (Α. Νεράντζης, Π. Κουκουλόπουλος κ.ά.), ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε κάνει αναφορά στη «θετική εμπειρία από τις τηλεπικοινωνίες».
Η αντιστροφή της επιχειρηματολογίας έκανε πολλούς από τους βουλευτές του τμήματος να σκέφτονται την αντικατάσταση.
Πρόβλημα όμως αντιμετώπιζε και η παραπομπή του θέματος στο τμήμα και η πρώτη αντίδραση ήρθε νωρίς από τον πρώην υπουργό Π. Παυλόπουλο, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί το τμήμα να αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι να συγκληθεί η Βουλή σε Ολομέλεια.
Το θέμα της τρόικας
Η διάλυση του μετώπου «εις τα εξ ων συνετέθη» όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, και τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για ένα δεκαήμερο, η κυβέρνηση έχει να διαμορφώσει τους όρους του παιχνιδιού με την τρόικα εν όψει της συνολικής επιθεώρησης του φθινοπώρου.
Η νέα έξοδος στις αγορές δεν ήταν θριαμβευτική και το ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο δημιουργεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο ως προς το τι θα συμβεί στα stress tests. Ο πρωθυπουργός έχει σήμερα το πρωί νέα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο, για τον προγραμματισμό των επόμενων νομοθετικών ενεργειών της κυβέρνησης καθώς μέσα στα προαπαιτούμενα είναι και το ζήτημα του λοκ-άουτ, επί του οποίου έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Το κάθε κόμμα είναι διαφορετικό, γι’ αυτό συνεννοούμαστε και βρίσκουμε κάποια κοινή γραμμή για να μπορούμε να συμπορευθούμε» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=216050
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε