- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τρεις συμβουλές για μακροβούτια δίχως επιπτώσεις

11/07/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Και ενώ το καλοκαίρι δεν έχει φτάσει ημερολογιακά ούτε στη μέση ακόμα, 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ έκαναν μπάνιο σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας από την 1η Ιουνίου 2014 έως και τις 10 Ιουλίου 2014. Στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι άνδρες άνω των 70 ετών.

 

Οι θάνατοι στις θάλασσες της χώρας είναι ένα γεγονός που δυστυχώς συμβαίνει κάθε καλοκαίρι. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας του υπουργείου Ναυτιλίας, από τις 8 Μαΐου 2013 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2013, στις ελληνικές θάλασσες έχασαν τη ζωή τους 254 άτομα. Από αυτά οι 177 ήταν άνδρες και οι 77 γυναίκες. Οι 63 θάνατοι αφορούσαν άνδρες ηλικίας από 71 έως 80 ετών, οι 40 άνδρες από 61 εως 70 ετών, οι 38 γυναίκες από 71 έως 80 ετών, οι 37 άνδρες ηλικίας από 81 έως 90 ετών, ενώ ανάμεσά τους είχαν σημειωθεί και τρία θανάσιμα περιστατικά που αφορούσαν παιδιά μέχρι 10 ετών, δύο αγόρια και ένα κορίτσι.

 

Το 2012, ο αριθμός των θυμάτων ήταν ακόμα μεγαλύτερος, καθώς είχαν χάσει τη ζωή τους 486 άνθρωποι. Για τους 396 πιστοποιήθηκε ότι ο θάνατός τους προήλθε από πνιγμό, σύμφωνα με τη νεκροψία, ενώ ο θάνατος των 90 οφειλόταν σε άλλα αίτια. Το 67% είχαν ηλικία πάνω από 60 χρόνων.

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, όπως πολλές φορές έχουν εξηγήσει υπεύθυνοι της Λιμενικής Αστυνομίας, ότι είναι λάθος η εικόνα που παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι [ωςι οι Ελληνες πνίγονται γιατί δεν ξέρουν κολύμπι. Πρώτον, γιατί δεν έχει γίνει ανάλυση στατιστικών στοιχείων και δεν γνωρίζουν πόσα απο τα θύματα είναι Ελληνες ή ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες και δεύτερον με ποια άλλη χώρα γίνεται η σύγκριση; Είναι λογικό, τονίζουν οι υπεύθυνοι, μια χώρα με τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμή να έχει και θύματα. Οι ιδιοι υποστηρίζουν ότι είναι θέμα παιδείας, δηλαδή αν τα ελληνόπουλα έπαιρναν τη σωστή εκπαίδευση από μικρά, τότε θα αντιμετώπιζαν καλύτερα τους κινδύνους στη θάλασσα.

 

Τρεις είναι οι βασικές συμβουλές πάντως που πρέπει να ακολουθούν οι λουόμενοι, σύμφωνα με το Λιμενικό:

 

● Δεν κολυμπάμε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη της τροφής ή αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.

 

● Τηρούμε τις οδηγίες του ναυαγοσώστη, εφόσον υπάρχει στην παραλία, και δεν ανοιγόμαστε πέρα από τις σημαδούρες που υπάρχουν στις οργανωμένες παραλίες.

 

● Εφόσον ασχολούμαστε με υποβρύχια αλιεία ή αναψυχή, φέρουμε πάντα την προβλεπόμενη σημαδούρα.

 

Σε μια προσπάθεια μείωσης των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος εδώ και τέσσερα χρόνια υλοποιεί ένα πρόγραμμα σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=216119