- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κοινωνικό μέτωπο για τους αιγιαλούς

13/07/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Νίκου Σβέρκου

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην επόμενη φάση της οικοδόμησης του «κοινωνικού και πολιτικού μετώπου» προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του να θεωρούν ότι «οι μείζονες στόχοι της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα επετεύχθησαν». Και αυτό γιατί οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θεωρούσαν ότι «η κυβέρνηση είναι ικανή να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην εμφανιστεί ο Σαμαράς στη Βουλή». Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν μάλιστα ότι το Μαξίμου ήταν «ακόμα μια φορά συνεπέστατο στην τακτική του να κάνει λάστιχο τους θεσμούς κατά το δοκούν και τις στοχεύσεις του», ωστόσο με τις κινήσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ «αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια φοβισμένη, απομονωμένη και απονομιμοποιημένη κυβέρνηση».

 

Η επιστολή

 

Αυτή η στόχευση, δηλαδή να αναδειχτεί η αναντιστοιχία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και των πράξεων της κυβέρνησης, μπαίνει σε άμεση προτεραιότητα την επόμενη εβδομάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποστέλλει επιστολή-κάλεσμα σε κόμματα και κοινωνικούς φορείς, αυτή τη φορά με αιχμή το νομοσχέδιο για τον «αιγιαλό». Παραλήπτες είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολιτικές κινήσεις, εκτός φυσικά της Χ.Α., ενώ δίνεται έμφαση σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ήδη κινητοποιηθεί ενάντια στο νομοσχέδιο που ξεπουλά τον φυσικό πλούτο της χώρας.

 

Στην πρόσκλησή του ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων και με σειρά πρόσφατων νομοθετημάτων, η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση εκτεταμένων παράκτιων περιοχών της χώρας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί μάλιστα «τους ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου για να αποκρούσουμε από κοινού αυτές τις πολιτικές και ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον, αλλά και τη βιώσιμη οικονομία». Σε αυτό το μοτίβο καλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων να παραβρεθούν σε εκδήλωση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, «σε μια ανοιχτή συνάντηση διαλόγου και συντονισμού με κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, πολιτικές δυνάμεις και κόμματα». Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε συμβεί με την αντίστοιχη πρωτοβουλία για τη ΔΕΗ, θα ανοίξει τις εργασίες της εκδήλωσης.

 

Ανάμεσα πάντως στις κινήσεις που επεξεργάζεται η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και μια σειρά από θεσμικές κινήσεις. Υπήρξαν εισηγήσεις στον πρόεδρο του κόμματος να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη εβδομάδα, ώστε να θέσει μεν την ατζέντα για τους αιγιαλούς, αλλά και να διατυπώσει τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το περίφημο δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Ωστόσο, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κάρολο Παπούλια.

 

Η στάση του ΚΚΕ

 

Οσον αφορά πάντως το ΚΚΕ και τη συμμετοχή του στο ευρύτερο μέτωπο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν χαρακτηριστικά ότι «το κάλεσμα θα επαναληφθεί ξανά». Ωστόσο χαρακτηριστική ήταν η φράση του Γιάννη Δραγασάκη στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» ότι το ΚΚΕ υπέπεσε σε «αντιφάσεις», υπενθυμίζοντας ότι ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, «δήλωσε σαφώς ότι επιθυμεί η πρόταση του ΚΚΕ να συναθροιστεί με των υπολοίπων κομμάτων. Ενώ όμως το ήθελε αυτό, δεν φρόντισε η διατύπωση του κειμένου που έκανε να μη διευκολύνει τα τεχνάσματα του κ. Σαμαρά». Οι αντιφάσεις αυτές χρησιμοποιούνται τώρα ως επιχειρήματα και τεχνάσματα» από την πλευρά της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Στο πλευρό των ροδακινοπαραγωγών

 

Να δοθεί άμεση λύση για τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, που βρίσκονται σε απόγνωση, ζήτησε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιόδευσε στην περιοχή – περιοδεία η οποία «επισκιάστηκε» από την έκτακτη επικαιρότητα στη Βουλή με αιχμή τις διεργασίες για το δημοψήφισμα της «μικρής ΔΕΗ». «Δεν είναι δυνατό το κόστος παραγωγής του ροδάκινου να είναι 0,25 ευρώ το κιλό, οι έμποροι να προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση 0,20 ευρώ και στην αγορά να πωλείται 1,80 ευρώ», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας από την Ημαθία πως «δεν μπορεί να θεωρείται “κατάρα” το να υπάρχει μεγάλη παραγωγή και οι αγρότες να παρακαλάνε να ρίξει χαλάζι για να πάρουν αποζημιώσεις».

 

Μετά την επίσκεψή του στον κόμβο της Κουλούρας, βρέθηκε στη Νάουσα, όπου σημείωσε ότι «υπάρχουν δύο Ελλάδες που συγκρούονται. Η Ελλάδα της παραγωγής και η Ελλάδα της αρπαχτής, των μπαταχτσήδων, της διαπλοκής των επιχειρηματικών λαμόγιων.

 

»Και οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει καθεστώς η Ελλάδα της αρπαχτής». Αναφερόμενος μάλιστα στους κυβερνώντες επισήμανε ότι «δεν μπορούν αυτοί που μας οδήγησαν στα βράχια να το παίζουν καπεταναίοι και ότι θα μας σώσουν από την κρίση» και χαρακτήρισε «ασπιρίνη» τα μέτρα της κυβέρνησης να διατεθούν ποσότητες ροδάκινου στον στρατό, σε κατασκηνώσεις και τουρίστες.

 

Ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των ροδακινοπαραγωγών ανέφερε την αξιοποίηση κοινοτικών διαδικασιών για αποζημίωση με απόσυρση, όχι όπως είχε γίνει τη δεκαετία του 1980, αλλά με διάθεση του προϊόντος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

 

Κ.Π.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=216374