- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στο στόχαστρο η βόρεια Γάζα
14/07/14 ΚΟΣΜΟΣ
Του Νικόλα Ζηργάνου
Αρκετές χιλιάδες Παλαιστίνιοι προτίμησαν να αναζητήσουν καταφύγιο στα σχολεία που έχει υπό τον έλεγχό του ο OHE, μέσα στην πόλη της Γάζας, ελπίζοντας να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς
REUTERS/Mohammed Salem
Το Ισραήλ κλιμάκωσε χθες την επίθεσή του κατά της Γάζας, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους να φτάνουν συνολικά (μέσα σε έξι ημέρες) τους 166 και τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 1.000, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι. Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν, όταν δύο βόμβες έπληξαν την κατοικία του αρχηγού της αστυνομίας, Ταϊσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Δεκαεπτά από τους νεκρούς είναι συγγενείς του Μπατς, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Τα ξημερώματα της Κυριακής Ισραηλινοί κομάντο του Ναυτικού πραγματοποίησαν την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος, εισβάλλοντας σε παραλία, με στόχο, όπως ανακοίνωσαν, την εξουδετέρωση συστοιχίας πυραύλων που στόχευε το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό εκπρόσωπο, σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές και τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις Ισραηλινοί ναύτες.
Πέταξαν φυλλάδια
Από το πρωί, ισραηλινά αεροπλάνα έριξαν φυλλάδια πάνω από την Μπέιτ Λάχια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, με τα οποία προειδοποιούσαν τους 70.000 κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν «για να μη θέσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο», προαναγγέλλοντας σφοδρή επίθεση τις βραδινές ώρες. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι στην Μπέιτ Λάχια βρίσκονται ανάμεσα στα σπίτια εγκαταστάσεις πυραύλων.
Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι προειδοποιούν τους κατοίκους για να αποφύγουν, όσο το δυνατόν, τις παράπλευρες απώλειες, η Χαμάς από την πλευρά της λέει ότι είναι προσχηματική κίνηση και τη χαρακτηρίζουν επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ εκτίμησαν ότι έφυγαν λίγες χιλιάδες άμαχοι, με 4.000 να αναζητούν καταφύγιο στα οκτώ σχολεία που λειτουργεί υπό την εποπτεία του ο Διεθνής Οργανισμός, ελπίζοντας ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο. Ομως, οι κάτοικοι της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής του κόσμου, που παραμένει χρόνια τώρα αποκλεισμένη από στεριά, θάλασσα και αέρα, δεν έχουν πού να πάνε για να σωθούν. Είναι ελεύθεροι μέσα σε μια φυλακή, οιονεί στόχοι, συλλήβδην χαρακτηρισμένοι τρομοκράτες. Η Γάζα δεν έχει καταφύγια όπως το Ισραήλ και οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα, με ή και χωρίς προειδοποίηση.
Χθες, άρχισαν να περνούν από το συνοριακό πέρασμα του Ερέζ προς το Ισραήλ οι εγκλωβισμένοι Δυτικοί πολίτες και οι Παλαιστίνιοι που έχουν διπλή υπηκοότητα (συνολικά 800 άτομα) σε μια επιχείρηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Ράφα, δεκάδες ασθενοφόρα πέρασαν προς την Αίγυπτο μεταφέροντας τραυματίες. Το νοσοκομεία στη Γάζα αδυνατούν να περιθάλψουν τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων που δέχονται καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντικές ελλείψεις -λόγω του αποκλεισμού- σε φάρμακα και υλικά.
Η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνέχισαν και χθες τις ρίψεις ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος, οι οποίες, όταν δεν πέφτουν σε χωράφια, συνήθως εξουδετερώνονται από την ισραηλινή αντιαεροπορική ασπίδα. Μοναδικό -μέχρι στιγμής- θύμα των παλαιστινιακών ρουκετών είναι ένα καμένο βενζινάδικο και η αναβολή για λόγους ασφαλείας της συναυλίας που θα έδινε την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ ο Νιλ Γιανγκ.
Οι αρχές στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι, πέρα από την εκατόμβη των νεκρών που συνεχώς διευρύνεται, έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές βόμβες οκτώ τζαμιά και 537 σπίτια.
Ζητούν κατάπαυση πυρός
Την άμεση κατάπαυση του πυρός, την οποία χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, μία ημέρα μετά την αντίστοιχη ομόφωνη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που όμως δεν εισακούστηκε από κανέναν.
Σήμερα αναμένεται να καταφτάσει στο Τελ Αβίβ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε μια προσπάθεια να συναφθεί εκεχειρία.
Προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης φαίνεται να καταβάλλουν επίσης το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την Αίγυπτο να κρατάει αποστάσεις από τη Χαμάς με την οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση λόγω της στήριξης που παρέχει η ισλαμική οργάνωση στους -εκτός νόμου πλέον- Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Η συνέχιση της επίθεσης κατά της Γάζας αυξάνει την οργή των Παλαιστινίων που ζουν στα κατεχόμενα αλλά και εντός του Ισραήλ, με κίνδυνο να ξεσπάσει μια γενικευμένη εξέγερση, μια τρίτη Ιντιφάντα, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την καθημαγμένη Μέση Ανατολή. Ηδη, ένα τεράστιο τόξο αστάθειας εκτείνεται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, μέχρι τις ακτές της Μεσογείου, με τη Δύση -στην καλύτερη περίπτωση- σε ρόλο παρατηρητή, όταν δεν ενεργεί στην κατεύθυνση της όξυνσης των συγκρούσεων.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=216797
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε