- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Κόκκινος» συναγερμός για δάνεια – Ταμεία
14/07/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Κώστα Τσάβαλου
[1]Με τα «αγκάθια» που ανέσυραν οι δανειστές από τον μακρύ κατάλογο με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα μας, θα κυλήσουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα αυτή την εβδομάδα.
Με ορίζοντα τις κρίσιμες εξετάσεις του φθινοπώρου, από τις οποίες δεν θα εξαρτηθεί μόνο η συνέχιση του δανειακού προγράμματος προς τη χώρα μας αλλά και η έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, η τρόικα επέλεξε να ανοίξει τα ζέοντα θέματα που συνδέονται με το δημοσιονομικό κενό, τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, τις αλλαγές στο Δημόσιο κ.ά.
«Πάγος» από την τρόικα
Παράλληλα, με την έναρξη των συζητήσεων την περασμένη Πέμπτη η τρόικα έβαλε «πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για προεκλογικές φοροελαφρύνσεις, θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην οικονομική πολιτική.
Για σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση των δανειστών με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων. Επί… τάπητος η ταμειακή κατάσταση των ταμείων, η διαδικασία ενοποίησης των μηχανισμών απονομής των συντάξεων και οι φόροι υπέρ τρίτων.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θα «σηκώσει» το ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών και τη δυνατότητα βελτίωσης των όρων που ισχύουν έως τώρα. Η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών «νέα αρχή» έχει αποδώσει πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Επίσης, ούτε η «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων έχει βοηθήσει ώστε να βελτιωθούν τα έσοδα των Ταμείων.
Οι προτάσεις που έχουν γίνει προς την τρόικα αφορούν κυρίως την αύξηση των δόσεων, που σήμερα είναι 36 για τη «νέα αρχή» και 12 για την «πάγια» ρύθμιση και πιθανή κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών, έτσι ώστε να αποπληρωθούν έπειτα από κάποια έτη. Επίσης, αναμένεται να ζητηθεί να ελαφρυνθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς ζητείται μέχρι και η προσημείωση ακίνητης περιουσίας σε περιπτώσεις πολύ υψηλών οφειλών.
Αύριο ακολουθεί η συζήτηση για ένα από τα πλέον κρισιμότερα θέματα για το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα. Πρόκειται για τα αποκαλούμενα «κόκκινα» δάνεια. Ενα θέμα δύσκολο λόγω του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου 77 δισ. ευρώ) αλλά και τους κλυδωνισμούς που εν δυνάμει μπορεί να προκληθούν σε τράπεζες, επιχειρήσεις και Δημόσιο, από τις λύσεις που θα προκριθούν.
Μετά τη συνάντηση εργασίας του περασμένου Σαββάτου μεταξύ της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος και της τρόικας, θα ακολουθήσει αύριο η σύσκεψη με το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο συμμετέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας.
Η πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει μελέτη για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως μπορούν να εφαρμοσθούν στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι η πρώτη κίνηση εν όψει του νέου πλαισίου που θα διαμορφωθεί εντός φθινοπώρου και θα ισχύσει από το 2015 μετά και την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών stress tests.
Εφιαλτικά σενάρια
Τα σενάρια που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας πολλά και σε ορισμένες περιπτώσεις εφιαλτικά, όσον αφορά το κόστος που θα απαιτηθεί για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός». Από τη δημιουργία μιας κρατικής bad bank, η οποία θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέχρι την αλλαγή της προπτωχευτικής διαδικασίας και την απομείωση των δανείων.
Τη λύση αυτή φαίνεται να απορρίπτει η κυβέρνηση (λόγω του τεράστιου όγκου των «κόκκινων» δανείων), ωστόσο την κρατούν «ζωντανή» τραπεζίτες οι επιχειρηματίες, καθώς θα τους βόλευε τα μέγιστα μια τέτοια εξέλιξη.
Κοινός παρονομαστής, πάντως, των περισσοτέρων σεναρίων εργασίας, το τεράστιο κόστος που συνεπάγονται αυτές οι λύσεις για τις οποίες δεν φθάνουν ούτε κατ’ ελάχιστον τα αποθεματικά (περίπου 10 δισ. ευρώ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία άλλωστε «καλοβλέπει» η κυβέρνηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016.
Οι συζητήσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν αυτήν την εβδομάδα και σε άλλα κρίσιμα θέματα όπως: η απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η επέκταση της έκτακτης εισφοράς και το 2015, οι αλλαγές στον ΦΠΑ με απαλλαγή από το καθεστώς μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κριτήριο τον τζίρο τους, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, το νέο ενιαίο μισθολόγιο με βάση την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=216883
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε