- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τσίπρας: «Το ν/σ για τον αιγιαλό κατοχυρώνει μία εθνική καταστροφή»

16/07/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για νομοθετικό τερατούργημα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Μουσείο Μπενάκη, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του που άνοιξε την εκδήλωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις ακτές και τον αιγιαλό, μίλησε για «πρωτοβουλία πλατιάς συσπείρωσης» κοινωνικών αλλά και πολιτικών δυνάμεων πάνω σε έναν κοινό στόχο: «να προστατέψουμε τους αιγιαλούς και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της χώρας μας από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το «νομοθετικό τερατούργημα» δεν επιτρέπει, δεν προετοιμάζει και δεν κατοχυρώνει μόνο μια τεράστια και από πολλές απόψεις ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή: «επιτρέπει, προετοιμάζει και κατοχυρώνει μια εθνική καταστροφή».

 

Υπονομεύεται το μέλλον της χώρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «το μαύρο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει η συγκυβέρνηση από το θερινό τμήμα της Βουλής δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ξεπουλάει την ομορφιά, την ψυχή, τον πολιτισμό, την προοπτική της πατρίδας μας. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τους νόμους, τις διεθνείς συνθήκες, και περιφρονώντας τη θέληση του ελληνικού λαού. Με το νομοσχέδιο αυτό, που αφορά σε ακτές, παραλίμνιες και παρόχθιες ζώνες, υπονομεύεται σε πρωτόγνωρο βαθμό το μέγεθος, το καθεστώς και ο χαρακτήρας της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ευρύτερα η φύση, οι παραδόσεις και το μέλλον της χώρας. Ανατρέπεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη απόλαυση των δημόσιων αγαθών, η κατοχυρωμένη από αιώνες διάσταση των δημόσιων κτημάτων ως «κοινής χρήσης πράγματα, εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας» και, επομένως, προσβάλλεται ευθέως κάθε επιστημονική, δικαιακή και κοινή λογική».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις συνέπειες του νομοσχέδιο, λέγοντας πως:

  • Όση έκταση θέλει κανείς θα την εκμεταλλεύεται, χωρίς όρια.
  • Όση και όποια έκταση θέλει κανείς θα την αποκόπτει απ’ την κοινή χρήση, καταργώντας έτσι την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβασης στις ακτές.
  • Όπου δεν περισσεύει ικανή έκταση παράκτια ή παρόχθια προς εκμετάλλευση, θα επιτρέπεται το μπάζωμα της θάλασσας ώστε να μεγαλώσει το οικόπεδο (Και -προσέξτε τη διαστροφή το μπάζωμα θα μετριέται με τα κρεβάτια!)
  • Ο καθορισμός παραλίας δεν θα είναι υποχρεωτικός, δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτα, ούτε θα έχει κάποιες ελάχιστες διαστάσεις.
  • Οποιοδήποτε τετελεσμένο στον χώρο από πλευράς δόμησης, όχι απλώς θα νομιμοποιείται, αλλά θα αναγνωρίζεται και ως όριο που κατισχύει της οριοθέτησης του αιγιαλού (Και να σκεφτεί κανείς ότι η έως τώρα κύρωση γραμμής αιγιαλού καλύπτει μόλις το 8% της ακτογραμμής των 15.000 χλμ.).

 

«Πρόκειται για ένα νομοθετικό έκτρωμα που κατάφωρα παραβιάζει το Σύνταγμα, τη νομολογία του ΣτΕ, τη νομολογία αιώνων (από το ρωμαϊκό δίκαιο ήδη για την ακρίβεια), αλλά και τους στοιχειώδεις κοινούς τόπους της επιστημονικής κοινότητας», είπε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει πως «παραβιάζει επίσης το κοινοτικό δίκαιο, αφού οι ακτές, οι παραλίες, οι αιγιαλοί της Ελλάδας αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής μας θάλασσας της Μεσογείου προστατεύονται από τη συνθήκη της Βαρκελώνης ως … ΄κοινή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών΄».

Ο κ. Τσίπρας κατάληξε πως ο ένας και μοναδικός κοινός στόχος είναι «να σώσουμε τους αιγιαλούς, να σώσουμε τις ακτές, να σώσουμε τον πολιτισμό και τη μνήμη της πατρίδας».

 

Σχετικά θέματα:

 

 

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=217544