- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ασκήσεις εξουσίας από τα Συμβούλια Ιδρύματος

17/07/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Χειραγώγηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, καταστρατήγηση ακαδημαϊκών ελευθεριών, παραβίαση βασικών δημοκρατικών συνταγματικών αρχών.

 

Κατηγορίες που αποδόθηκαν ως βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας στα Συμβούλια Ιδρύματος κατά τις πρυτανικές εκλογές, την πρώτη τους μεγάλη δοκιμασία σε ό,τι αφορά τον ρόλο τους, τη σκοπιμότητα και τις προθέσεις τους, όπως αυτές καταδεικνύονται από τη σχέση τους με την κυβερνητική εξουσία και από τη συμπεριφορά τους ως οργάνων εντός ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.

 

Τι λένε οι υποψήφιοι

 

Οι ίδιες κατηγορίες επαναλήφθηκαν με την ίδια ένταση από τους εκπροσώπους υποψηφίων που «δοκίμασαν» τη συνταγή άσκησης εξουσίας των Σ.Ι. Πρόκειται για πέντε εκ των αποκλεισμένων από τις σχετικές διαδικασίες ανάδειξης πρυτάνεων, οι οποίοι μίλησαν αποκαλυπτικά σε συνέντευξη Τύπου. Είναι οι Γεράσιμος Σπαθής από το ΕΜΠ, Βασίλης Αναστασόπουλος από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Σπύρος Γεωργάτος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Βύρωνας Κοτζαμάνης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Γιάννης Παντής, αντιπρύτανης στο ΑΠΘ, συνυπογράφει τις καταγγελίες.

 

Ο κ. Σπαθής, πρώην αντιπρύτανης του ΕΜΠ, τόνισε ότι τα Σ.Ι. είχαν μέσα από τις πρυτανικές εκλογές την ευκαιρία να δείξουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα ότι δεν λειτουργούν ως κυβερνητικοί εντεταλμένοι και δεν παραβιάζουν βασικές δημοκρατικές και συνταγματικές αρχές.

 

Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν εάν δέχονταν να μην εφαρμόσουν τη διαδικασία προεπιλογής υποψηφίων και επομένως νόθευσης της βούλησης του εκλεκτορικού σώματος. Ομως το αρνήθηκαν. Αυτό που περιμένουμε από την επικείμενη πολιτική ανατροπή, είπε ο κ. Σπαθής, είναι η κατάργηση του νόμου 4009, η άμεση κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων και η ακύρωση αυτών των πρυτανικών εκλογών-παρωδία.

 

Ο κ. Αναστασόπουλος, απερχόμενος αντιπρύτανης στο Πατρών, επισήμανε ότι η κυβέρνηση, αδυνατώντας να υλοποιήσει το σχέδιό της για το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, επιχειρεί, μέσω των Σ.Ι. και των «εκλεκτών» τους πρυτάνεων, να σιγήσει τη φωνή των Πανεπιστημίων, κόβοντας όσους διαφωνούν. Βρισκόμαστε, είπε ο Β. Αναστασόπουλος, σε μια μετεμφυλιακή κατάσταση, όπου όσοι δεν συμφωνούν «μαζί μας» πυροβολούνται.

 

Ηθελαν «δήλωση μετάνοιας»

 

Ο Σπύρος Γεωργάτος, εκ των υποψήφιων πρυτάνεων στο Ιωαννίνων, έκανε λόγο για καθαρή, ωμή, απροκάλυπτη βία που μπορεί, στη δική του περίπτωση, να ασκήθηκε «με το γάντι», αλλά σκοπό της είχε να αποσπάσει μια «δήλωση μετανοίας». Εχουμε ένα νομιμοποιημένο bullying, που καταστρατηγεί την όποια έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας, τόνισε ο κ. Γεωργάτος.

 

«Μετά από 15ετή θητεία σε ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης και μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκα να απαντήσω ήταν «εάν έχουν καμιά δουλειά τα κόμματα στο Πανεπιστήμιο», «αν θα καλέσω την αστυνομία στην περίπτωση που οι φοιτητές διακόψουν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου», «αν είμαι κατά του ισχύοντος νόμου» και «πώς συμβιβάζεται η συνδικαλιστική μου δραστηριότητα με την υποψηφιότητά μου για πρύτανης»».

 

Τέλος, ο κ. Κοτζαμάνης, υποψήφιος στο Θεσσαλίας, κατηγόρησε το Συμβούλιο του Ιδρύματος για «στήσιμο» των εκλογών σε αγαστή συνεργασία με τον «εκλεκτό» του υποψήφιο. Οπως υπογράμμισε, η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας είναι υπόθεση που αφορά όλη την κοινωνία.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=217697