- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι διαλέξεις Ωνάση στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

17/07/14 TA NEA ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2014, οι οποίες θα διεξαχθούν από 25 – 29 Αυγούστου στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, έχουν τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούν ως κεντρικό τους ομιλητή τον παγκοσμίου φήμης Ελβετό Νομπελίστα Kurt Wüthrich, στον οποίο απενεμήθη το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2002, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) για τον προσδιορισμό της τρισδιάστατης δομής βιολογικών μακρομορίων.

Στις φετινές Διαλέξεις Ωνάση, θα γίνουν δεκτοί να συμμετάσχουν με οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Ωνάση έως 35 Έλληνες και 15 ξένοι φοιτητές, που θα επιλεγούν με κριτήριο τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

Στις Διαλέξεις θα γίνουν επίσης δεκτοί να συμμετέχουν (επιλεγμένοι με τα ίδια κριτήρια, όμως, χωρίς οικονομική ενίσχυση) φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης, όπως και Έλληνες και ξένοι ερευνητές.

Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας των διαλέξεων http://www.forth.gr/onassis/, όπου δίδονται και αναλυτικές πληροφορίες. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 25η Ιουλίου 2014.

Ο Kurt Wüthrich σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης Χημεία, Φυσική και Μαθηματικά. Μετά το Διδακτορικό του στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και μεταδιδακτορικές συνεργασίες στην Ελβετία και την Αμερική, επέστρεψε στην Ελβετία, όπου εξελέγη και παραμένει μέχρι σήμερα Καθηγητής Βιοφυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ETH) της Ζυρίχης. Από το 2001, είναι και Καθηγητής Δομικής Βιολογίας στο Scripps Research Institute της Καλιφόρνιας.

Τον Απρίλιο του 2012, ο Kurt Wüthrich υπήρξε μεταξύ των 22 παγκοσμίου φήμης επιστημόνων -20 εξ αυτών Νομπελίστες-, που υπέβαλλαν προς τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπόμνημα ζητώντας την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδος και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών της Ιδρυμάτων.

Στις Διαλέξεις Ωνάση 2014, εκτός του Νομπελίστα Kurt Wüthrich, ομιλητές θα είναι έξι επίσης παγκοσμίου εμβέλειας επιστήμονες, οι: Ernesto Freire (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ), Vincent Hilser (Πρόεδρος τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ), Birthe B. Kragelund (Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία), Hartmut Oschkinat (Ινστιτούτο Leibniz Μοριακής Φαρμακολογίας, Γερμανία), Hans W. Spiess (Ινστιτούτο Max Planck Έρευνας Πολυμερών, Γερμανία), Gerhard Wagner (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Βοστόνη, ΗΠΑ).


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=218041