- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Δροσερές βουτιές στα βαθιά της πολιτικής

20/07/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

[1]Το «Συμπόσιο της Σύμης», που διοργανώνει επί 15ετία το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», είχε εξελιχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε πολιτικοκοινωνικό γεγονός του καλοκαιριού, «πασπαλισμένο» με ισχυρή δόση χρυσόσκονης και κοσμοπολιτισμού, που είναι εξάλλου το βασικό χαρακτηριστικό του οικοδεσπότη της διοργάνωσης Γιώργου Παπανδρέου. «Θερινό φόρουμ των απανταχού σοσιαλιστών» το είχε χαρακτηρίσει εύστοχα ξένος πολιτικός ηγέτης, που λάμβανε επί πολλά χρόνια μέρος.

 

Με εξαίρεση το 2011 που το Συμπόσιο δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου ελέω της κρίσης και του εξαιρετικά φορτισμένου πολιτικού κλίματος, όλες οι παλαιότερες διοργανώσεις προκαλούσαν έντονο ενδιαφέρον και μόνο απαρατήρητες δεν περνούσαν… Αφενός λόγω των πολιτικών συζητήσεων, των ειδήσεων που συχνά προέκυπταν και των υψηλών προσκεκλημένων, παγκόσμιου βεληνεκούς, του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου λόγω της λάιφ στάιλ προσέγγισης που προσέδιδαν αρκετοί στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ιδίως στην εποχή που το Κίνημα γνώριζε μεγάλες δόξες.

 

Για παράδειγμα το 2008 είχε δημιουργηθεί μείζον ζήτημα από τη δήλωση του κ. Παπανδρέου στο περιθώριο του 11ου Συμποσίου στη Χαλκιδική ότι «οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν ορόσημο», εκτίμηση που εξελήφθη ως απόπειρα να κατέβει ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ήττας. Αλλά και ένα χρόνο αργότερα από τη Σκιάθο, λίγους μόλις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2009, όταν δεσμευόταν ότι η εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα συνοδευτεί με προοδευτικές λύσεις και θα βάλει τέλος στην ανασφάλεια που έφεραν οι επιλογές της Ν.Δ.

 

Ο γόνος της δυναστείας

 

Το «Συμπόσιο της Σύμης» πρωτοξεκίνησε τον Ιούλιο του 1998 από το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, από όπου έλαβε και το όνομά του. Η ιδέα για τη θεσμοθέτησή του ήταν σχετικά απλή. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν τότε ένας ανερχόμενος πολιτικός, γόνος πολιτικής δυναστείας, ο οποίος έπρεπε να δημιουργήσει το κατάλληλο δίκτυο για να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ.

 

Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με τις σημαντικές γνωριμίες του με πρόσωπα, αρχηγούς κρατών και σοσιαλιστικών κομμάτων, διανοητές και ακαδημαϊκούς, συνέβαλε στο να θεωρείται το συμπόσιο ένα από τα μέσα για την αναρρίχηση του Γιώργου στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση στην πορεία του προς την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

 

Μεταξύ των πιο πιστών συνδαιτυμόνων της διοργάνωσης συγκαταλέγονται ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, οι διάσημοι οικονομολόγοι Ρίτσαρντ Πάρκερ και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο «διαχρονικός» γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα, ο πρώην επικεφαλής της Greenpeace, Γκερντ Λέιπολντ, και η Γαλλίδα σοσιαλίστρια και υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η παρουσία της οποίας μαγνήτιζε τα βλέμματα. Επίσης το «παρών» έχουν δώσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Αστον, και ο Σουηδός Λέιφ Πογκρότσκι, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου.

 

Τόποι φιλοξενίας του συμποσίου ήταν πάντοτε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές (Πάρος, Κέρκυρα, Κως, Πόρος, Ρέθυμνο), ώστε να συνδυάζεται το τερπνόν μετά του ωφελίμου, επιλογή που όμως έδωσε ουκ ολίγες φορές λαβή για σχόλια του τύπου «ο Παπανδρέου και οι σοσιαλιστές φίλοι του πηγαίνουν για μπάνιο στα πιο δημοφιλή και ακριβά μέρη, συζητώντας στα διαλείμματα για την πολιτική και την παγκόσμια διακυβέρνηση».

 

Δηλητηριώδεις αναφορές

 

Ενδεχομένως υπερβολικές και δηλητηριώδεις κάποιες αναφορές του Τύπου, όπως και πριν από μία εβδομάδα για τη φετινή διοργάνωση στις Σπέτσες, που γράφτηκε (και διαψεύστηκε έπειτα) ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεξιώθηκε τους καλεσμένους του σε πολυτελές εστιατόριο τρώγοντας σούσι.

 

Ωστόσο αλησμόνητες έχουν μείνει οι βόλτες του Γιώργου Παπανδρέου με το αγαπημένο του κανό και οι βουτιές στα νερά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού έπειτα από διαλέξεις, καθώς και η γαλαντομία στις παροχές προς τους εκλεκτούς επισκέπτες και τους δημοσιογράφους που ακολουθούσαν τις αποστολές.

 

Το φετινό 15ο Συμπόσιο στις Σπέτσες με θέμα «Επανεφευρίσκοντας τη Δημοκρατία» για πολλούς και διάφορους λόγους ήταν λιτό και απέριττο. Κύλησε ήσυχα, χωρίς τα φλας των παπαράτσι να αστράφτουν, «περισσότερο είχε σεμιναριακό χαρακτήρα» σχολίαζαν έγκυρες πηγές. Ο οικοδεσπότης Γιώργος Παπανδρέου απάντησε αιχμηρά στους επικριτές του, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Ν.Δ. κατηγορώντας την για εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση που οδήγησε στο Μνημόνιο και τέλος για τον δικό του ρόλο στην πολιτική υποστήριξε ότι δεν τον ενδιαφέρει «καμία καρέκλα», παρά μόνο η επίλυση των προβλημάτων της χώρας, γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι αρχίζει απευθείας επαφές με τους πολίτες.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=218420