- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Προβολές χωρίς σύνορα

21/07/14 ART,ΘΕΜΑ,ΘΕΜΑΤΑ

«Stella Cadente», του Ισπανού παραγωγού Λουίς Μινιαρό [1]

«Stella Cadente», του Ισπανού παραγωγού Λουίς Μινιαρό

Μόλις για δεύτερη φορά οργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, κι όμως έχει κατορθώσει να δώσει το στίγμα του με πρωτοτυπία, άποψη και φιλοδοξίες. Φέτος το κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνει 50 ταινίες -ορισμένες προβλήθηκαν πέρυσι σε διεθνή φεστιβάλ- με διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία, προβολές αφιερωμένες στην έννοια των συνόρων. Επίσης, ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα με αποκορύφωμα την εικαστική έκθεση «Α WAR E», με έργα σπουδαίων εικαστικών όπως η Μόνα Χατούμ και Σίλβια Κολμπόβσκι. Προσκεκλημένος είναι και ο γνωστός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, ο οποίος θα συζητήσει με τον εικαστικό Στέφανο Τσιβόπουλο, με αφορμή την προβολή τεσσάρων φιλμ του («Land», «The Remake», «Lost Monument», «History Zero»).

 

Το 2ο Syros International Film Festival (SIFF) θα πραγματοποιηθεί από 26 Ιουλίου μέχρι 1η Αυγούστου σε διάφορους χώρους του νησιού, από τον θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», το ναυπηγείο του Ταρσανά μέχρι την Πινακοθήκη Κυκλάδων. Είναι μια πρωτοβουλία του Γιάκομπ Μόε και της Κασάντρα Σέλεστιν, οι οποίοι επισκέπτονται τη Σύρο εδώ και χρόνια, ενώ φέτος δωρητής είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Βασικός σκοπός είναι η προώθηση ταινιών που στερούνται εκπροσώπησης στα μεγάλα φεστιβάλ, η ένταξη του ελληνικού και περιφερειακού κινηματογράφου σε ένα διεθνές περιβάλλον και η δημιουργία ενός καινούργιου χώρου για το σινεμά στην Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύει την Ερμούπολη σε μια τουριστική περίοδο, καλλιεργεί τη συνεργασία με τοπικές ομάδες και ανοίγεται στο κοινό με εισιτήρια χαμηλού κόστους, μόλις 2 ευρώ και εβδομαδιαίο πάσο 10 ευρώ.

 

Το φεστιβάλ ανοίγει με δύο βωβές ταινίες, «Οι περιπέτειες του Βιλάρ» του Ζοζέφ Χεπ και «Ο Μάγος της Αθήνας» του Αχιλλέα Μαδρά, με τον Βραζιλιάνο πιανίστα Φάμπιο Λουζ να συνοδεύει λάιβ. Για την τελετή λήξης, ο Νίκος Κυπουργός επιλέγει μουσικά θέματα από ταινίες, τα οποία θα αποδώσει η Ορχήστρα των Κυκλάδων.

 

Στο διαγωνιστικό τμήμα, η κριτική επιτροπή αποτελείται από τον πεζογράφο, σεναριογράφο Θανάση Βαλτινό, την παραγωγό Μαρία Δρανδάκη και τη σκηνοθέτρια Πέννυ Παναγιωτοπούλου. Στο τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους θα διαγωνιστούν τέσσερις. «Hide your Smiling Faces» του Αμερικανού Ντάνιελ Πάτρικ Καρμπόν, με επίκεντρο δύο μικρά αδέλφια που έρχονται αντιμέτωπα με τον μυστηριώδη θάνατο ενός φίλου τους. «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου. «Stella Cadente», η πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Ισπανού παραγωγού Λουίς Μινιαρό, που αναφέρεται στη ματαιότητα της εξουσίας. «Στον Λύκο» του Αραν Χιουζ και της Χριστίνας Κουτσοσπύρου, μια αλληγορία για τη σύγχρονη Ελλάδα.

 

Το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους περιλαμβάνει πέντε ταινίες, ανάμεσά τους δύο ελληνικές. Την «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, που βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, και το «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

 

To πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Προβολές ταινιών του Τζον Κασσαβέτη και Ελία Καζάν με παράλληλα σεμινάρια από τον φωτογράφο και κάτοικο Σύρου, Πλάτωνα Ριβέλλη. Προβολές αβάν-γκαρντ ελληνογαλλικών συμπαραγωγών, σε επιμέλεια του κινηματογραφιστή Τεό Δεληγιάννη. Εργαστήρι πάνω στο «observational documentary», με τη σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή κ.ά.

 

Η έκθεση «A WAR E» παρουσιάζει έργα γυναικών καλλιτεχνών, τα οποία πραγματεύονται ιστορίες πολέμου σε συλλογικό ή προσωπικό, ιστορικό και πολιτισμικό επίπεδο. Στο βίντεο «Μeasures of Distance» (1988), η Μόνα Χατούμ διαβάζει γράμματα της μητέρας της από το εμπόλεμο Λίβανο, τη στιγμή που η ίδια είναι εξόριστη στο Λονδίνο. Τα γράμματα προβάλλονται σε φωτογραφίες της μητέρας της, ενώ παράλληλα ακούγεται η συνομιλία των δύο γυναικών στο μπάνιο του πατρικού σπιτιού. Ετσι αναδεικνύονται έννοιες όπως η εξορία και η μετατόπιση, η μνήμη και η απώλεια.

 

Στο «The Sniper toy» του 2007, η Αντελα Τζούσιτς ερευνά την εμπλοκή του πατέρα της στην εμφύλια σύρραξη της Βοσνίας και η αδυναμία του λόγου μπροστά στο τραύμα αναδύεται στην οθόνη. Με έμπνευση την ταινία «Χιροσίμα αγάπη μου», η Σίλβια Κολμπόβσκι δημιουργεί ένα οπτικό πεδίο («Αfter Hiroshima Mon Amour», 2008) για τους τόπους αμερικανικής εισβολής και εγκατάλειψης στο Ιράκ και τη Νέα Ορλεάνη αντίστοιχα. Τέλος, η Πάκυ Βλασσοπούλου συνθέτει ένα γλυπτό («33,479», 2014) από κομματιασμένο ξύλο, μαρμάρινα θραύσματα και σκισμένα βιβλία και επεξεργάζεται εννοιολογικά την επιθετική ενόρμηση. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, σε επιμέλεια Κώστα Στασινόπουλου.

 

Παρή Σπίνου

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=218837