- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Bόρειοι και νότιοι» για τα κοινοτικά κονδύλια
07/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε θέση μάχης οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ενωσης για να μοιράσουν την «κουρεμένη» χρηματοδότηση των 943 δισ. ευρώ της περιόδου 2014 -2020. Η Ελλάδα αισιοδοξεί ότι θα πάρει 2 δισ. μπόνους
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
[1]Οι πιο δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις σε συνόδους κορυφής της Ε.Ε. διεξάγονται όταν «μυρίζει χρήμα». Οταν αρχίσει η μάχη για την κατανομή κονδυλίων και γενικά το μοίρασμα της πίτας μεταξύ κρατών-μελών. Τότε, η Ευρώπη είναι σχήμα λόγου, και κάθε ηγέτης στυλώνει λίγο-πολύ τα πόδια επιδιώκοντας να μη βγει χαμένος από το παιχνίδι της μοιρασιάς, ώστε να επιστρέψει στη χώρα του και να αναγγείλει ότι πέτυχε τη «μεγάλη νίκη», μεταφραζόμενη σε δισεκατομμύρια ευρώ. Εστω κι αν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων παραμείνουν αναξιοποίητα, λόγω ανικανότητας στον τομέα της απορρόφησης, όπως συμβαίνει πάντα με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.
Η διήμερη σύνοδος κορυφής, που αρχίζει σήμερα με αποκλειστικό σχεδόν θέμα το δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, δεν ξεφεύγει από τον κανόνα που διέπει πάντα τις διαπραγματεύσεις των 27, όταν τίθεται θέμα κατανομής κοινοτικών κονδυλίων: «Ο καθένας για τον εαυτό του. Βέβαια τα κοινά συμφέροντα έχουν σχηματίσει συμμαχίες, άλλες ισχυρές άλλες χλομές, και οι θέσεις των χωρών του «τσιγκούνη» Βορρά ανέκαθεν ήταν διαφορετικές σε σχέση με τον απείθαρχο Νότο, αλλά κάθε χώρα έχει τις δικές της ευαισθησίες και ανάγκες.
Η Μ. Βρετανία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο αίτημά της για τις «επιστροφές» χρημάτων, το ίδιο ζητάει -για πρώτη φορά- και η Δανία, ενώ και οι δύο αυτές χώρες με τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της γεωργίας. Από την άλλη πλευρά, ο ξεδοντιασμένος από μνημόνια και σκάνδαλα (Ισπανία) Νότος θα βασιστεί, τουλάχιστον στο θέμα της γεωργίας, στη φωνή της Γαλλίας. Ως προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες ζητούν την αύξηση του μεριδίου τους, θα «κολλήσουν» στην ομάδα του Βορρά.
Στο μεταξύ, έκκληση να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να επιδείξουν «εποικοδομητικό πνεύμα» ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας απηύθυναν χθες τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Και κάτι νέο: ο Βέλγος πολιτικός προτίθεται να εισηγηθεί τη σύσταση ενός ειδικού κοινοτικού Ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, που καλπάζει σήμερα στην Ε.Ε. Το ποσό που θα διατεθεί θα ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της επταετίας. Φυσικά, τα κονδύλια θα προέλθουν από «κούρεμα» άλλων τομέων.
Οι 27 θα βρουν στο τραπέζι μια νέα συμβιβαστική πρόταση του Χ. Β. Ρόμπαϊ, η οποία ψαλιδίζει τις συνολικές δαπάνες για την 7ετία κατά 30 δισ. ευρώ επιπλέον. Στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση του Νοεμβρίου, που απορρίφθηκε από όλες τις χώρες, ο Χ. Β. Ρόμπαϊ είχε ήδη «κουρέψει» τις δαπάνες κατά 75 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (973 δισ. ευρώ έναντι 1.048 τρισ. ευρώ). Τώρα προτείνει το ποσό των 943 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει νέες περικοπές, ιδίως στους τομείς της γεωργίας, της συνοχής και των διοικητικών δαπανών για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των Βορείων…
Η Ελλάδα αισιοδοξεί ότι εκτός του ποσού των 12 δισ. ευρώ, που θεωρεί ότι το έχει σίγουρο, θα επωφεληθεί επιπλέον 2 δισ. ευρώ από διάφορα bonus. Βέβαια, την προηγούμενη 7ετία 2007-2013 τής αναλογούσε μερίδιο 20,2 δισ. ευρώ. Αλλοι καιροί αυτοί. Αλλωστε, από το ποσό αυτό έχει απορροφήσει μόνο τα 10 δισ. ευρώ…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=21932
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε