- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η πρώτη νεκρόπολη του Β. Αιγαίου
22/07/14 ΕΛΛΑΔΑ
ΧΙΟΣ Του Γιώργου Παγούδη
Τμήμα αρχαϊκού νεκροταφείου που χρονολογείται μεταξύ 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα, με σημαντικά ευρήματα, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Χίο.
Κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής τομής σε οικόπεδο ιδιώτη στην παραλιακή οδό ανακαλύφθηκαν τάφοι, μεταξύ των οποίων και ενός αλόγου του οποίου ο σκελετός είναι εξαιρετικά διατηρημένος και ατόφιος. «Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε ανάλογο τάφο στην περιοχή όλου του βορείου Αιγαίου» δήλωσε η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, Δέσποινα Τσαρδάκα, έκπληκτη και αυτή από τον πλούτο των ευρημάτων.
Στα ευρήματα των τάφων συγκαταλέγονται και σώματα νεκρών τοποθετημένα σε εμβρυακή στάση μέσα σε εγχάρακτα πήλινα πιθάρια το στόμιο των οποίων σφράγιζε πλακοειδής λίθος, ενώ ανακαλύφθηκαν και τάφοι με επίσης πήλινες σαρκοφάγους «τύπου Κλαζομενών» καθώς και μία πέτρινη σαρκοφάγος.
Την πολυπληθέστερη ωστόσο ομάδα τάφων αποτελούν οι απλοί, με τους νεκρούς να κείτονται σε ύπτια θέση. «Χαρακτηριστική είναι και η στρώση από θαλασσινά βότσαλα που υπάρχει στα πιθάρια, αφού με αυτό τον τρόπο οι αρχαίοι πρόγονοί μας πίστευαν ότι επέρχεται εξαγνισμός», συμπλήρωσε η κ. Τσαρδάκα. Ηδη ο σκελετός του αλόγου μεταφέρθηκε στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, ενώ οι έρευνες στο οικόπεδο συνεχίζονται.
Να σημειωθεί ότι οι αρχαιολόγοι στη Χίο μέχρι τώρα απλώς είκαζαν για την ύπαρξη της συγκεκριμένης νεκρόπολης. «Τώρα πλέον που μιλάμε με σιγουριά για την ύπαρξή της θα μπορούμε να δούμε με περισσότερη σαφήνεια τα τοπογραφικά και χωροταξικά δεδομένα της εποχής» σημείωσε η κ. Τσαρδάκα, που έκανε λόγο για «το πρώτο και παλαιότερο παράδειγμα οργανωμένου νεκροταφείου» στον χώρο του βορείου Αιγαίου.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=219426
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε