- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τρικυμία στην κυβέρνηση για το λιμάνι

23/07/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ρήγμα» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ δημιουργείται γύρω από τις διαδικασίες για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ).

 

Οπως έχει φανεί, η κυβέρνηση επιδιώκει να εγκριθεί άμεσα το αποτέλεσμα του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ του ΟΛΠ και της θυγατρικής της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε. Ομως, το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι η κινεζική εταιρεία θα αποκτήσει κυριαρχικό ρόλο στο λιμάνι και αυτό μπορεί να τινάξει τον εν εξελίξει διαγωνισμό στον «αέρα».

 

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θέτει ευθέως θέμα νομιμότητας του «φιλικού διακανονισμού» και ενώ χτες έγινε γνωστή η παραίτηση από το Δ.Σ. του ΟΛΠ της εκπροσώπου του Ταμείου κ. Ελισ. Αργυροπούλου.

 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δείχνει να επείγεται να προχωρήσει την πώληση του ΟΛΠ, κάνοντας τις εξής κινήσεις:

 

• Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, και συζήτησαν το θέμα του λιμανιού σε μια προφανή κίνηση να διασπαστεί το «μέτωπο» των φορέων της πόλης, που εναντιώνεται στη πώληση του ΟΛΠ.

 

Ανοιξε «παράθυρο»

 

Ο κ. Μώραλης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επανέλαβε τη θέση του για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού αλλά άφησε «παράθυρο» διαλόγου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε κι εμείς στο μυαλό μας το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύουμε το συμφέρον της πόλης και όχι τις δικές μας προγραμματικές- αν θέλετε- δεσμεύσεις, αλλά το συμφέρον της πόλης», το οποίο προσδιόρισε σε κάποιο ανταποδοτικό τέλος υπέρ του δήμου.

 

• Δρομολογήθηκε η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, του θέματος της «έγκρισης σχεδίου φιλικού διακανονισμού για την εκ νέου υποβολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου».

 

Το τελικό σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων το «πάγωμα» της καταβολής του εγγυημένου ανταλλάγματος της Cosco για την προβλήτα ΙΙ και το ανατολικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ με αντάλλαγμα την κατασκευή και του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ. Το σύνολο των επενδύσεων υπολογίζεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι η κινεζική πλευρά έχει θέσει ως προϋπόθεση την έγκριση του φιλικού διακανονισμού για να καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό για την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ. Ωστόσο, από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει η άποψη ότι εάν εγκριθεί ο φιλικός διακανονισμός, η COSCO θα αποκτήσει κυρίαρχη θέση στο λιμάνι και αυτό μπορεί να «τορπιλίσει» τον διαγωνισμό.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ταμείο έχει θέσει θέμα νομιμότητας της διαδικασίας, καθώς και ζήτημα έλλειψης οικονομοτεχνικής μελέτης για την τεκμηρίωση της συμφωνίας. Επίσης, έχει νομικές γνωμοδοτήσεις σύμφωνα με τις οποίες δύο επιστολές υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση, δεν διασφαλίζουν ότι η Επιτροπή δεν θα κινήσει νομικές διαδικασίες για το θέμα.

 

Το κείμενο της συμφωνίας είχε διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απ’ όπου επέστρεψε, τον Μάρτιο, στον ΟΛΠ για να υπάρξει απόφαση του Δ.Σ. Από τότε εισήχθη 5 φορές για απόφαση, αλλά σταμάτησε με παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο γνωστοποίησε ότι διατηρεί τις αντιρρήσεις του και ζητάει να συζητηθεί το θέμα λόγω της κυβερνητικής απόφασης.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Τι έλεγε ο δήμαρχος πριν εκλεγεί δήμαρχος…

 

«Τάσσεσθε κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ουσιαστικά στρέφεστε κατά βασικών επιλογών της κυβέρνησης. Θα συγκρουστείτε με την κεντρική εξουσία;», ρωτήσαμε τον τότε υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά στη συνένετυξη που είχε παραχωρήσει στην «Εφ. Συν.» λίγες ημέρες (14/5) πριν από τις εκλογές.

 

«Εχουμε ξεκάθαρη θέση για το λιμάνι. Εχουμε διατυπώσει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι δεν πουλάμε το λιμάνι της καρδιάς μας. Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του και είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα απαιτήσουμε τη διεύρυνση συμμετοχής του δήμου στη διοίκηση του ΟΛΠ, ώστε η παρέμβασή μας να είναι ισχυρή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης. Οπως επίσης θα διεκδικήσουμε και ανταποδοτικούς πόρους από τον ΟΛΠ για την ανάπλαση των γειτονιών του Πειραιά. Το λιμάνι πρέπει να προσφέρει το δικό του κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες του Πειραιά και στις γειτονιές του», ήταν η απάντησή του.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

*Η Βουλή θα αποφασίσει τελικά για την έγκριση του αποτελέσματος του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ του ΟΛΠ και της θυγατρικής της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε. Αύριο το Δ.Σ. του ΟΛΠ είναι πιθανό να αποφασίσει κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την εκ νέου αποστολή του τελικού κείμενου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι θα στείλουν νέα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχουν δικαίωμα, για να τεκμηριώσουν την ένστασή τους κατά του αποτελέσματος του «φιλικού διακανονισμού». Η κυβέρνηση επιχείρησε χθες, με ένα επικοινωνιακό «μπαράζ», να πείσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα της συμφωνίας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην επιστολή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Κων. Μανιατόπουλου, προς το Δ.Σ. του ΟΛΠ, «οι Νομικοί μας Σύμβουλοι (σ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ) εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τη διασφάλιση της νομιμότητας και τους κινδύνους που ενδεχομένως αναλαμβάνει η Διοίκηση του Οργανισμού σας» και παραπέμπει στις γνωμοδοτήσεις που έχουν κάνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες επιστολές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάντως, εφόσον υπάρξει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο -εάν δεν έχει μεσολαβήσει κάποιο «φρένο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- η κυβέρνηση θα επιδιώξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το αποτέλεσμα της συμφωνίας του «φιλικού διακανονισμού».

 

ΧΡ. ΠΑΠ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=219623