- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κλικ και απολύθηκες

23/07/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

[1]Περισσότερες από τις μισές από τις σημερινές θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύουν στις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της μηχανοργάνωσης και της προόδου της τεχνολογίας, υποστηρίζει το Bruegel.

 

Το γνωστό ευρωπαϊκό think tank στηρίζει την εκτίμησή του στις διαπιστώσεις της περσινής μελέτης των ακαδημαϊκών Carl Benedikt Frey και Michael A. Osborne. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προέβλεψαν ότι τα σημαντικά επιτεύγματα της τεχνολογίας –ειδικά στη μηχανική μάθηση, την τεχνητή νοημοσύνη και την κινητή ρομποτική- θα επηρεάσουν δραματικά τη μορφή της εργασίας σε 702 επαγγέλματα τα επόμενα δέκα με είκοσι χρονιά.

 

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, μέρος ή και το σύνολο της εργασίας που προσφέρουν σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο θα αντικατασταθεί σταδιακά από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους χαμηλών δεξιοτήτων και χαμηλά αμειβόμενους κλάδους, οι οποίοι παραδοσιακά παρέμεναν αλώβητοι από την αυτοματοποίηση.

 

Προσαρμόζοντας τα ευρήματα αυτά στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, το Bruegel διαπίστωσε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας θα επηρεάσει κατά μέσο όρο το 54% των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. Από τις 28 χώρες της Ε.Ε., τις μικρότερες επιπτώσεις θα υποστούν οι δουλειές στις βόρειες χώρες – Σουηδία (46,69%), Βρετανία (47,17%) και Ολλανδία (49,50%).

 

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

 

Αντίθετα, περισσότερο απ’ όλες τις χώρες θα επηρεαστεί η Ρουμανία (61,93%), ενώ θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία (58,94%) και η Κροατία (57,9%). Στην Ελλάδα, η αυτοματοποίηση αναμένεται να επηρεάσει το 56,47% των θέσεων εργασίας. Πάντως, το γεγονός ότι ιστορικά οι περιφερειακές χώρες υιοθετούν τη νέα τεχνολογία πιο αργά ενδεχομένως να λειτουργήσει αντισταθμιστικά.

 

Το Bruegel συμπεραίνει ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις συνεπάγονται ότι χρέος των κυβερνήσεων είναι η επόμενη γενιά εργαζόμενων να οπλιστεί με δεξιότητες που επωφελούνται από την τεχνολογία και όχι αντίθετα να απειλούνται από αυτή. «Τέτοιου είδους δεξιότητες είναι πιθανόν να δίνουν έμφαση στην κοινωνική και δημιουργική ευφυΐα, γεγονός που υποδηλώνει ότι κατάλληλες αλλαγές στην εκπαιδευτική πολιτική αποτελούν προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της αυτοματοποίησης», υπογραμμίζει.

 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 23% των Ευρωπαίων πιστεύει σήμερα ότι η εκπαίδευση δεν τους έδωσε τις αναγκαίες δεξιότητες προκειμένου να βρουν μια δουλειά, η οποία να ταιριάζει στα προσόντα τους.

 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον -που επιδεινώνεται διαρκώς από τη μαζική ανεργία και την αυξανόμενη φτώχεια- το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι αν αυτή η «νέα εποχή των μηχανών» θα συνοδευτεί και από ένα ανάλογο… κίνημα Λουδιτών.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=219626