- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα
24/07/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
«Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα είναι σαν να έχουμε έναν ωκεανό που παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ανθρώπων (για τα βασανιστήρια στις φυλακές), μέσα στον οποίο υπάρχουν και μερικά μικρά νησάκια που απλά δεν το πράττουν».
Αυτό τόνισε χθες, όσο πιο γλαφυρά και εμφαντικά μπορούσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο εκδόσεων του Ουεστμίνστερ, εδώ στο Λονδίνο.
Ως εμπειρογνώμων
Ο Ελληνας καθηγητής κατέθετε ως εμπειρογνώμων στη δίκη του ζεύγους Γριβέα, που αισίως διένυσε τη δεύτερη μέρα της. Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει με ευρωπαϊκό ένταλμα την έκδοσή τους για να δικαστούν στην Ελλάδα.
Το βασικό αντικείμενο της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας ήταν οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές που, όπως τόνισε ο κ. Τσιτσελίκης, συχνά συνιστούν ακόμη και βασανιστήριο, σύμφωνα με άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Ελλάδα για τις «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές (Κορυδαλλός, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίπολη)», όπως είπε.
Είναι αξιοσημείωτο πως το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στείλει έγγραφο στις βρετανικές αρχές με το οποίο δεσμεύεται ότι οι δύο εκζητούμενοι, αν τελικά εκδοθούν στην Ελλάδα, θα κρατηθούν ο μεν Κ. Γριβέας στην πτέρυγα 6 και η δε Αναστασία Βάτσικα στις γυναικείες φυλακές. Χώροι που πληρούν τις προϋποθέσεις κράτησης, όπως αυτές ορίζονται από τα διεθνή στάνταρ, υπογραμμίζει το εν λόγω έγγραφο.
Αμφισβητούν την εγγύηση του κράτους
Ο κ. Τσιτσελίκης αμφισβήτησε τη νομική δεσμευτικότητα της εν λόγω εγγύησης, καθώς, όπως επισήμανε, «η τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένους χώρους είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο του συμβουλίου της φυλακής». Μάλιστα, όπως πολύ εμφαντικά τόνισε, το έγγραφο αυτό «εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται πως οι υπόλοιπες πτέρυγες των φυλακών, όπως και άλλες φυλακές στην Ελλάδα, παραβιάζουν τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων». Γεγονός που όπως επισήμανε είναι «πρωτοφανές για ένα κράτος», να παραδέχεται δηλαδή την ακαταλληλότητα των φυλακών του.
Από τη μεριά του, ο εισαγγελέας προσπάθησε επανειλημμένα να αποδείξει ότι ακόμη και αν το υπουργείο δεν έχει την τυπική δικαιοδοσία για τον τόπο κράτησης των κατηγορούμενων, έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξη τη δέσμευσή του. «Το έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις κρατουμένων – δημοσίων προσώπων, όπως πρώην υπουργοί, επιχειρηματίες κτλ.», είπε ο εισαγγελέας. Παράλληλα προσπάθησε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του μάρτυρα και να αποδείξει στο δικαστήριο ότι κάποια πράγματα στην έκθεσή του είτε είναι ελλειπή είτε ορισμένες φορές διατυπωμένα καθ’ υπερβολή.
Παρ’ όλα αυτά αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η αποκάλυψη του κ. Τσιτσελίκη για την έκθεση της Επιτροπής για την Αποτροπή Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης που αναφέρεται στην Ελλάδα και δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, όπως θα έπρεπε, καθώς την έχει μπλοκάρει η ελληνική πολιτεία.
Το δικαστήριο θα συνεδριάσει ξανά σήμερα στις 10 το πρωί τοπική ώρα, με την αγόρευση του εισαγγελέα και του συνηγόρου. Ο δικαστής της έδρας δεσμεύτηκε πως, αν δεν υπάρξουν περιπλοκές στην εξέλιξη της υπόθεσης, θα βγάλει την απόφαση μέχρι αργά το απόγευμα.
Οπως επισήμανε, με κάθε επιφύλαξη, στην «Εφ.Συν.» δικαστική πηγή που παρακολουθεί την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, κατά πάσα πιθανότητα ο δικαστής θα αποφασίσει την έκδοση του ζεύγους Γριβέα. Είναι όμως βέβαιο πως, ούτως ή άλλως, θα ασκηθεί έφεση και η υπόθεση θα δικαστεί από το Εφετείο μέσα στο φθινόπωρο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=219872
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε