- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Φιλικός στο προσκήνιο, θρίλερ στο παρασκήνιο

24/07/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Εν μέσω της σοβαρής αμφισβήτησης του «φιλικού διακανονισμού» ΟΛΠ-Cosco από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτή εξάλλου εκδηλώθηκε και με την παραίτηση της εκπροσώπου του Ταμείου στο Δ.Σ. του ΟΛΠ, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Δ.Σ. του Οργανισμού για να αποφασίσει την «έγκριση του φιλικού διακανονισμού για την εκ νέου υποβολή της στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

 

Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κων. Μανιατόπουλος όρισε αντικαταστάτη της παραιτηθείσης Ελισσάβετ Αργυροπούλου τον project manager Αθανάσιο Λιάγκο.

 

Κατά πάσα πιθανότητα το Δ.Σ. του ΟΛΠ θα αποφασίσει σήμερα κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την εκ νέου αποστολή του τελικού κειμένου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Να σημειωθεί ότι το κείμενο της συμφωνίας είχε διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά επέστρεψε στον ΟΛΠ τον περασμένο Μάρτιο για να υπάρξει απόφαση του Δ.Σ. Από τότε εισήχθη αρκετές φορές στο Δ.Σ., αλλά δεν συζητήθηκε με παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ. Η τελευταία αναβολή ήταν στις 13 Ιουνίου.

 

Ο ρόλος της Βουλής

 

Ωστόσο όποια εξέλιξη κι αν υπάρξει σήμερα, η τελική απόφαση για έγκριση της συμφωνίας, που προβλέπει την κατασκευή του δυτικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ, θα ληφθεί από τη Βουλή και αφού πρώτα λάβει την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί και του παρασκηνίου που εξελίσσεται πίσω από την υπόθεση του «φιλικού διακανονισμού» ΟΛΠ-Cosco είναι το επικοινωνιακό μπαράζ που επιχειρείται από την κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η εκκρεμότητα που υπήρχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεισε, πως το ΤΑΙΠΕΔ συμφωνεί και ότι όλα βαίνουν καλώς. Ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, από τη Μυτιλήνη όπου βρέθηκε, δήλωσε ότι με επιστολή του «το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το πράσινο φως προς τον ΟΛΠ για την έγκριση του φιλικού διακανονισμού, γεγονός που ήρθε ως αποτέλεσμα πολύμηνης διαβούλευσης με την Ε.Ε., η οποία πλέον ενέκρινε αυτή τη μεγάλη επένδυση».

 

Τι ξέχασε ο υπουργός

 

Ο υπουργός ξέχασε όμως να αναφέρει ότι με έγγραφό της (Rejection Letter) η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. προς την ΟΜΥΛΕ στις 30 Ιουνίου ανέφερε μεν ότι η υπόθεση του φιλικού διακανονισμού έκλεισε, χαρακτηρίζοντάς την συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ωστόσο έδινε στους εργαζόμενους περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων για την υποβολή νέων στοιχείων με τα οποία θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και της Cosco. Δικαίωμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσω των δικηγόρων τους θα το ασκήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Οσο για την επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία έκανε αναφορά ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι αυτή που έστειλε ο πρόεδρος του Ταμείου Κων. Μανιατόπουλος στον πρόεδρο του ΟΛΠ και την οποία κοινοποίησε στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομικών και στον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και μέσω αυτής γνωστοποιεί ότι οι νομικοί σύμβουλοι του Ταμείου, στις γνωμοδοτήσεις που έχουν κάνει, εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τη διασφάλιση της νομιμότητας και τους κινδύνους που ενδεχομένως αναλαμβάνει η διοίκηση του ΟΛΠ εγκρίνοντας τον «φιλικό διακανονισμό».

 

Επισημαίνει επίσης ότι η έγκριση του «φιλικού διακανονισμού» δημιουργεί δεσμεύσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξία της εταιρείας (ΟΛΠ Α.Ε.), την ισότιμη πληροφόρηση των πιθανών επενδυτών ή και το ενδιαφέρον ορισμένων να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, εν όψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που αυτή είναι εν εξελίξει. Ο υπουργός προφανώς έμεινε στην τελευταία παράγραφο της επιστολής του Κων. Μανιατόπουλου, στην οποία αναφέρει ότι το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που επιτρέπουν την αξιολόγηση του θέματος και τη λήψη σχετικής απόφασης από το Δ.Σ. της ΟΛΠ, τονίζοντας όμως ότι τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει να ενημερωθούν και να μελετήσουν όλες τις πτυχές του θέματος, όπως τις οικονομικοτεχνικές μελέτες και τις νομικές γνωμοδοτήσεις.

 

Κατά της πώλησης

 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΛΠ στη σημερινή του εισήγηση στο Δ.Σ. του Οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του ότι «ο ΟΛΠ δεν μπορεί ούτε να παραμείνει ένα εκτός λιμενικής αγοράς κρατικό μονοπώλιο, ούτε φυσικά να μετατραπεί σ’ ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, μακριά από τον κοινόχρηστο και δημοσίου συμφέροντος χαρακτήρα του. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να βρεθεί εκτός του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος και των διευρωπαϊκών δικτύων».

 

Ωστόσο αναμένεται να ταυτιστεί με την άποψη του υπουργείου Ναυτιλίας και να πει ότι από τις επιστολές που έχει αποστείλει η Ε.Ε. προκύπτει νομική ασφάλεια και βεβαιότητα για τη συμβατότητα της Συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την πρακτική της Ε.Ε.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=219959