- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Απορρίφθηκε από το Ισραήλ η πρόταση για εκεχειρία
25/07/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας παρά την προσπάθεια να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος για να μη φανεί η αρνητική στάση του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρκέστηκε να δηλώσει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας στις 07.00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ζήτησαν τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας για διάστημα επτά ημερών.
Μιλώντας από το Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί «σοβαρή πρόοδος» στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.
Όπως είπε ο Κέρι, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη «διατύπωση» για την εκεχειρία.
Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Κέρι.
Ωστόσο, ο Κέρι, υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες.
«Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε», τόνισε.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ζήτησε επίσης να κηρυχθεί επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, με την ευκαιρία και της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, την επόμενη εβδομάδα.
«Κάνουμε έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία (…) στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για μια περίοδο 7 ημερών», είπε ο Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κέρι και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
«Συζητήσαμε τρόπους για το πώς θα ωθήσουμε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, όμως θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να συμφωνήσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μπαν από την πλευρά του έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.
Ο Κέρι θα μεταβεί αύριο Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.
Δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης εκεχειρίας, όμως ένας αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters είπε ότι το Ισραήλ θέλει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις προτού να συμφωνήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που συνεχίζονται, για 18η ημέρα. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.
Τα βασικά σημεία της πρότασης:
Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες νεκρούς, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, μετρούν οι Παλαιστίνιοι, με τους τελευταίους υπολογισμούς να μιλούν για περισσότερους από 800 νεκρούς από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, την 8η Ιουλίου.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή.
Τα θραύσματα του πυραύλου κατέστρεψαν ένα σπίτι στην ίδια περιοχή μετά από μια ιδιαίτερα αιματηρή ημέρα για τους Παλαιστινίους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αλ-Ασράφ Κούντρα.
Είχαν προηγηθεί πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Γάζα – μεταξύ αυτών και του σχολείου του ΟΗΕ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες – και χθες βράδυ, η μαζική διαδήλωση χιλιάδων Παλαιστινίων, ως επί το πλείστον αυτή τη φορά μελών της Φαταχ του Μαχμούντ Αμπάς, στη Δυτική Όχθη.
Η πορεία ξεκίνησε από την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα με προορισμό την Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός στρατός όμως άνοιξε πυρ στο πέρασμα Καλαντία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν πάνω από 230, οι περισσότεροι από σφαίρες. Σήμερα η Φατάχ και άλλες Παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν «Ημέρα οργής» για την πολιορκημένη Γάζα που αιμορραγεί, καλώντας τον κόσμο στη Δυτική Όχθη να συνεχίσει τις διαδηλώσεις.
Πέντε διαδηλωτές Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων ένας 18χρονος και ένας 22χρονος έχασαν την ζωή τους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα. Δέχθηκαν πυρά ισραηλινών στρατιωτών την ώρα που διαδήλωναν κατά των επιχειρήσεων του Ισραήλ. Η νέα αιματοχυσία, σημειώθηκε κοντά στην πόλη Νάμπλους. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.
Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρος Μπαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται στο Αμάν, δεν έχει κάνει δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις αυτές, αλλά ζήτησε από τους Παλαιστίνους να πάνε μαζικά να προσφέρουν αίμα για τους τραυματίες και της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.
Ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να απομακρύνουν τους τραυματίες και να μεταφέρουν στην περιοχή φάρμακα, έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τέσσερα νοσοκομεία, περιλαμβανομένου του Άλ Άκσα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταστραφεί από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και ακολούθησε η χερσαία στρατιωτική επέμβαση.
«Ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα πρέπει να χαραχθεί ώστε να προστατεύει την ασφαλή πρόσβαση των ασθενών στα σημεία διέλευσης και την έξοδό τους από τη Λωρίδα της Γάζας για (την παροχή) ιατρικής φροντίδας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Προστασία τω αμάχων
Την Πέμπτη η διεθνής κοινότητα έμεινε… άφωνη με τον ο βομβαρδισμό σχολείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200.
[5]Ο απεσταλμένος της Guardian, Πήτερ Μπομόντ, επισκέφθηκε το βομβαρδισμένο σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στο Μπειτ Χανούν και μεταδίδει: «Οι περισσότεροι τραυματίες ήταν γυναίκες και παιδιά. Μεταξύ των νεκρών είναι μια μητέρα και το μωρί της ενός έτους. Το προσωπικό του ΟΗΕ προσπαθούσε να οργανώσει την εκκένωση του σχολείο ότι έγινε η επίθεση….Παρότι πύραυλοι της Χαμάς και άλλων ένοπλων οργανώσεων μερικές φορές δεν βρίσκουν τον στόχο τους, δεν υπήρχε εμφανής απόδειξη στα συντρίμμια ότι Παλαιστινιακές ρουκέτες έπληξαν το σχολείο. Τα τραύματα και ο αριθμός των θυμάτων συνάδουν με μια ισχυρή έκρηξη που εκτόξευσε θραύσματα προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ακρωτηριασμούς. Η γύρω γειτονιά φέρει σημάδια πολλαπλών Ισραηλινών επιθέσεων, όπως καπνούς από πυρά πυροβολικού και βόμβες. Ενα κτίριο είχε ολοκληρωτικά τυλιχθεί στις φλόγες….Σύμφωνα με επιζώντες, μια οβίδα έπεσε στην αυλή και ακολούθησαν κι άλλες που έπληξαν τους άνω ορόφους. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες αρχικά μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο, όπου τρομοκρατημένες γυναίκες και παιδιά περίμεναν σφικταγκαλιασμένοι νέα για τους συγγενείς τους. Μια οβίδα εξερράγη 50 μέτρα από το νοσοκομείο, εκεί που περίμεναν. Οπως είπε η 17χρονη Νουρ Χαμιντ: «Ετοιμάζαμε τα πράγματα μας για να φύγουμε όταν έγινε η επίθεση. Περιμέναμε απέξω όταν άρχισαν να μας «χτυπάνε». Μερικές από τις γυναίκες κρατούσαν τα μωρά τους στην αγκαλιά. Η κουνιάδα μου τραυματίστηκε. Υπήρχαν πτώματα παντού, κυρίως γυναίκες και παιδιά…».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι νιώθει «σοκ και αποτροπιασμό» για τη σφαγή και χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «απολύτως απαράδεκτο».
Η Πέμπτη ήταν, παράλληλα, σημαντική μέρα για την πολιτική σκηνή του Ισραήλ, καθώς αποχώρησε από την προεδρία της χώρας ο Σιμόν Πέρες, με τον Ρέουβεν Ρίβλιν να τον διαδέχεται, μιλώντας για την προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων με… πυραύλους.
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ στην Κνεσέτ σήμερα», είπε ο Ρίβλιν κατά την ομιλία του ισραηλινή Βουλή, «για να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους εχθρούς μας. Δεν μπορέσατε να μας νικήσετε και δεν θα μπορέσετε να μας νικήσετε. Δεν πολεμάμε τον παλαιστινιακό λαό και δεν πολεμάμε το Ισλάμ. Πολεμάμε την απάνθρωπη, δολοφονική τρομοκρατία. Ενώ εμείς χρησιμοποιούμε πυραύλους για να προστατεύσουμε τους αμάχους, αυτοί χρησιμοποιούν αμάχους για να προστατεύσουν πυραύλους. Η ήττα της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο μια ηθική πράξη, είναι και μια ανθρωπιστική πράξη…».
efsyn.gr
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=220130
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε