- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Κλαίνε» της… Αμύνης τα παιδιά
28/07/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Μάνου Τσαλδάρη
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας η είδηση της επιλογής του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως νέου επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο υπουργός διαχειριζόταν σειρά ευαίσθητων θεμάτων και κανείς δεν γνωρίζει πώς αυτά θα εξελιχθούν υπό τη νέα ηγεσία.
Εάν και οι επίτροποι αναλαμβάνουν συνήθως τα καθήκοντά τους στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου και ώς τότε ο υπουργός θα βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Αμυνας, αρκετά ήταν τα στελέχη που αναρωτιούνταν τι θα γίνει με τα τεράστια ανοικτά θέματα που υπάρχουν.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν εκείνο της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των υποβρυχίων, για τα οποία ο Αβραμόπουλος και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού επιδίωκαν να «πέσουν στο νερό» μέσα στο φθινόπωρο και η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας πιθανώς να δώσει στους Γερμανούς και την πλευρά Σάφα την ευκαιρία να καθυστερήσουν το πρόγραμμα.
Συμφωνία με την Τουρκία
Σημαντικό εξάλλου θεωρείται το θέμα της προετοιμασίας ενός νέου συμφώνου με την Τουρκία, το οποίο είχε αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στόχος ήταν να επικαιροποιηθεί και να αναβαθμιστεί η παλιότερη συμφωνία Γιλμάζ – Παπούλια που είχε υπογραφεί το 1988 και η οποία προέβλεπε να μην υπάρχουν έντονες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν αλλά και κατά τις θρησκευτικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας.
Ολα τα ανωτέρω θεωρούσαν στο Πεντάγωνο ότι δεν είναι δυνατόν να τα χειριστεί ένα άτομο που δεν γνωρίζει τα θέματα και θα χρειαστεί αρκετό καιρό ώστε να ενημερωθεί. Ο χρόνος δε ώς τον Οκτώβριο θεωρείται αρκετά μικρός για κάτι τέτοιο, ιδίως όταν δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε σε μια προεκλογικού χαρακτήρα περίοδο.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν συζητούνταν στους διαδρόμους ποιοι θα είναι οι πιθανοί μνηστήρες για τη θέση του υπουργού εάν και, όπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» στέλεχος του υπουργείου, είναι αρκετά νωρίς για να αρχίσει η ονοματολογία, ενώ μας… υπενθύμισε ότι η επιλογή του υπουργού είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.
Παρ' όλα αυτά, η ονοματολογία δεν έλειψε και το ένα όνομα ερχόταν μετά το άλλο. Το πιθανότερο πάντως πρόσωπο που θεωρούσαν τα στελέχη του ΓΕΕΘΑ υποψήφιο για τη θέση ήταν εκείνο του Πάνου Παναγιωτόπουλου, καθώς αυτό το διάστημα βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και από την άλλη έχει περάσει πρόσφατα από το υπουργείο και γνωρίζει τα θέματα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=220793
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε