- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Συνταξιούχοι ΑΤΕ: αναζητούν οριστική δικαίωση στο ΣτΕ

28/07/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοπλισμένοι με πληθώρα προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων οι συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας στρέφονται στη Δικαιοσύνη κατά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε ήδη από τον Μάιο να σταματήσει την καταβολή επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους της ΑΤΕ. Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων και ο Σύλλογος Συνταξιούχων της ΑΤΕ μαζί με δύο συνταξιούχους κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση κατάργησης των επικουρικών συντάξεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ακυρωτέα αυτή απόφαση έχει συντελέσει ώστε να μην καταβάλλονται επικουρικές συντάξεις σε περίπου 1.400 συνταξιούχους σε σύνολο 15.000.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της προσφυγής των συνταξιούχων και των συλλόγων που τους υποστηρίζουν, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΑ με την απόφασή του καταπάτησε σειρά άρθρων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Πρώτα απ’ όλα, όπως υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι, καταπατήθηκε το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του οποίου η ισχύς είναι υπέρτερη όλων των εθνικών νομοθεσιών των κρατών-μελών που έχουν υπογράψει την ΕΣΔΑ. Πέραν του διεθνούς κειμένου καταπατήθηκε, σύμφωνα με τους συνταξιούχους, και το Σύνταγμα της Ελλάδας. Αναλυτικότερα η απόφαση του ΕΤΕΑ προσκρούει, όπως αναγράφεται στην προσφυγή, στα εξής άρθρα του Συντάγματος:

 

• Στο άρθρο 17 που υποχρεώνει το κράτος να σέβεται την ιδιοκτησία (στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη)

• Στο άρθρο 25 που καθιερώνει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας

• Στο άρθρο 5 που αφορά την προστασία της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

 

Για τους συλλόγους των συνταξιούχων δεν μπορούν να προταθούν λόγοι δημοσίου συμφέροντος αφού, όπως σημειώνουν, η έννοια του δημοσίου συμφέροντος, η οποία δικαιολογεί τη στέρηση της ιδιοκτησίας, δεν μπορεί να συμπίπτει απλά με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=220861