- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Απευθείας ανάθεση και στο Κυπριακό

30/07/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Σε επιχείρηση «διεθνοποίησης» του Κυπριακού στοχεύουν Αθήνα και Λευκωσία, μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες Αναστασιάδη-Ερογλου, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο, στο πλαίσιο των επαφών του τελευταίου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ε.Ε. να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια ως πολιτική οντότητα και θεσμικό οργανισμό».

 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τις επόμενες εβδομάδες υπάρχει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και -όπως δήλωσε- «αναμένουμε τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών και τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών στην Κύπρο, στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί. Ως τότε ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί, η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά, τις προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη για τη μεθοδολογία, γιατί πρέπει να υπάρχει μια διαφανής και εφαρμόσιμη μεθοδολογία στην προσέγγιση του όλου θέματος».

 

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, ότι «η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού» και υπογράμμισε πως «το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα εξαρτάται από τη βούληση του παράγοντα, που είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της κατοχής, που είναι η Τουρκία. Αρα οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι πάντα στραμμένες προς την κατεύθυνση αυτή».

 

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ποτέ οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου».

 

ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και εξέφρασε την ανησυχία του «για την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής κυρίως πλευράς, διότι στους δύο πρώτους γύρους των συνομιλιών δεν υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις».

 

«Εξέφρασα στον πρόεδρο τη σταθερή υποστήριξή μας στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες. Θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής εδώ και 40 χρόνια του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η διαδικασία της λύσης βεβαίως και πρέπει να είναι στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 

Επισήμανε μάλιστα τους κινδύνους που απορρέουν από τη σημερινή περίοδο έντονης ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. «Γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει τον χαρακτήρα γενοκτονίας στη Γάζα, γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει τον χαρακτήρα μιας διαρκούς ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, στη Συρία, αλλά και στα βόρεια, στην Ουκρανία».

 

ΚΚΕ

 

«Οσο συνεχίζεται η τούρκικη αδιαλλαξία και επιθετικότητα, τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και το περίφημο «κοινοτικό κεκτημένο» βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του Κυπριακού, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερο και μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στην περιοχή δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί άμεσα τέλος στην κατοχή της Κύπρου, να σταματήσει ο εποικισμός και να επιλυθεί το πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».

 

ΑΝ.ΕΛΛ.

 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε ότι έθεσε τρία θέματα στον κ. Αναστασιάδη, «με τα οποία συμφωνήσαμε», όπως δήλωσε, και αφορούν την απόδοση στη Βουλή της Κύπρου των αρχείων του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, την υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που θέλει να πάρει κατά της Ρωσίας η Ε.Ε.

 

Ερωτηθείς, αν συμφωνεί με την απόφαση που ελήφθη χθες στη διευρυμένη επιτροπή, η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού να βρουν άλλους τρόπους πίεσης προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, «όπως ΗΠΑ, Ε.Ε., Ισραήλ και άλλες χώρες», ο κ. Καμμένος είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ».

 

«Η Ε.Ε. έχει επιδείξει μέχρι στιγμής στα εθνικά θέματα μια στάση μάλλον εχθρική και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Βλέπουμε σε όλα τα εθνικά θέματα την κ. Μέρκελ να κάνει δημόσιες δηλώσεις, π.χ. για το Μακεδονικό, βλέπουμε ότι προσπαθούν να ορίσουν εκπρόσωπο πολιτικό-διπλωμάτη που στήριξε το σχέδιο Ανάν, το οποίο αρνήθηκε ο κυπριακός ελληνισμός», πρόσθεσε.

 

ΔΗΜΑΡ

 

Την αναγκαιότητα μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό που θα εξασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία και κρατική οντότητα της Κύπρου και που θα έχει σαφώς ευρωπαϊκό πρόσημο, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος ενημερώθηκε από τον κ. Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

 

Ο Φώτης Κουβέλης πρόσθεσε ότι η αναζητούμενη λύση θα πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα της κατοχής και θα αίρει τον τεμαχισμό της Κύπρου, ενώ θα διασφαλίζει ενιαία διεθνή ταυτότητα και υπηκοότητα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τις δυσκολίες που υπάρχουν για την πορεία των ενδοκοινοτικών συνομιλιών, τις οποίες απέδωσε στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=221352