- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Σκλάβοι του 21ου αιώνα στα εργοτάξια του καταριανού μουντιάλ
30/07/14 ΚΟΣΜΟΣ
Σύγχρονοι σκλάβοι για 4 ευρώ την ώρα, που δεν τα παίρνουν καν, για 30 μέρες τον μήνα και με αφόρητες υπερωρίες, οι μετανάστες εργάτες στα εργοτάξια του Μουντιάλ του Κατάρ
Δουλεύουν πολύ σκληρά 30 ημέρες τον μήνα, δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα και είτε πληρώνονται ψίχουλα, είτε πληρώνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, είτε δεν πληρώνονται καθόλου. Οι μετανάστες εργάτες στο Κατάρ κτίζουν τα στάδια που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αλλά και τα μεγαθήρια που θα υποδεχτούν τους υψηλούς καλεσμένους, ποδοσφαιρικές ομάδες και επισήμους από όλο τον κόσμο- γράφει σε έρευνα της η Guardian- και πληρώνονται για ένα κομμάτι ψωμί- μόλις 50 λεπτά την ώρα. Στο εργοτάξιο του σταδίου αλ Ουακράμ, με 40.000 θέσεις, 100 εργάτες που προέρχονται από μερικές από τις πλέον φτωχές χώρες του κόσμου, παλεύουν όλη την ημέρα κάτω από απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, κάθε μέρα, όλο τον μήνα, για περίπου 6 ευρώ την ημέρα για να υλοποιήσουν το αρχιτεκτονικό σχέδιο της Βρετανίδας αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ, η εταιρεία της οποίας αναμένεται να κερδίσει οκταψήφια ποσά από το έργο.
Μετά τη διεθνή κατακραυγή για τους θανάτους εκατοντάδων μεταναστών εργατών στο Κατάρ σε «εργατικά ατυχήματα», σε τροχαία, ακόμα και από αυτοκτονίες ή καρδιακές προσβολές λόγω των συνθηκών ζωής και δουλειάς, τα νέα κρούσματα εκμετάλλευσης αποτελούν νέα πηγή ανησυχίας. Οταν το Κατάρ έχει προϋπολογίσει κόστος πάνω από 3 δισ. για να κτίσει 8 στάδια για το Μουντιάλ, μετανάστες κατήγγειλαν στην Guardian ότι με μηνιαίο μισθό 171 ευρώ, δουλεύουν 64 ώρες υπερωρίες και πληρώθηκαν μόνο 36 ευρώ, δηλαδή περίπου μισό ευρώ την ώρα, όταν οι κανονισμοί λένε ότι στις υπερωρίες οι εργάτες αμείβονται με τον βασικό μισθό συν 25% και ότι σε καμία περίπτωση η υπερωρία δεν πρέπει να είναι πάνω από 60 ώρες. Επιπλέον, πολλοί εργάτες υποστήριξαν ότι στην ουσία τούς στερείται η δυνατότητα να φύγουν εάν θελήσουν, αφού οι προϊστάμενοί τους εργολάβοι έχουν παρακρατήσει τα διαβατήριά τους. Οι μισθοί πείνας του πάμπλουτου Κατάρ είναι ελάχιστα καλύτεροι από την αμοιβή που θα έπαιρναν οι ίδιοι εργάτες στις πατρίδες τους: για παράδειγμα εάν δούλευαν σε οικοδομή στην Ινδία θα αμείβονταν με 4 ευρώ την ώρα και εάν ήταν στο Νεπάλ με 5,6 ευρώ την ώρα. Η εταιρεία που έχει αναλάβει τα έργα, η Amana Qatar Contracting, ανακοίνωσε ότι εάν υπάρχουν προβλήματα θα τα διορθώσει και υποστήριξε ότι οι εργάτες της ζουν και δουλεύουν κάτω από άριστες συνθήκες: σε τριώροφα διαμερίσματα με όχι περισσότερα από 3 κρεβάτια στο κάθε δωμάτιο, με τρία γεύματα την ημέρα, σαλόνια με τηλεοράσεις και δωρεάν wi-fi και κοινούς χώρους ψυχαγωγίας.
Ανολοκλήρωτο έργο
Τη Δευτέρα η Guardian είχε παρουσιάσει μια άλλη αποκλειστική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες από το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία, που έκτισαν τα πολυτελή γραφεία στον ουρανοξύστη al Bidda της Ντόχα, γνωστό και ως «Πύργο του Ποδοσφαίρου», δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για 13 μήνες δουλειάς. Το έργο, που έχει παραγγείλει η ίδια η κυβέρνηση, ωστόσο δεν βρέθηκαν ακόμα τα κονδύλια για να καταβληθούν δεδουλευμένα σκληρής εργασίας, της τάξης των 7,5 ευρώ την ώρα.
Είναι γνωστές οι περιπτώσεις, σημειώνει ο Guardian, μεταναστών που όχι μόνο δεν πληρώνονται, αλλά ζουν και κάτω από άθλιες συνθήκες, στριμωγμένοι επτά σε ένα μικρό δωμάτιο, να κοιμούνται πάνω στο πάτωμα και σε κουκέτες και με τον διαρκή φόβο ότι θα βρεθούν στη φυλακή. Αυτοί είχαν προσληφθεί από την εταιρεία Lee Trading and Contracting, η οποία κατέρρευσε και τώρα, χωρίς χαρτιά, υποχρεώνονται να δουλέψουν για 0,6 ευρώ την ώρα. Την υπόθεσή τους είχε δημοσιοποιήσει η Διεθνής Αμνηστία τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά ακόμα και σήμερα 13 από αυτούς παραμένουν παγιδευμένοι στο Κατάρ, ενώ πέντε έχουν καταλήξει στη φυλακή επειδή δεν είχαν ταυτότητες.
Ελλη Πάνου
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=221397
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε