- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών»

01/08/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Για παράβαση όλων των κανόνων έρευνας και διάσωσης και για επιχείρηση «προστασίας συνόρων» έκαναν λόγο οι ομιλήτριες στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα την πρωτοφανή απόφαση του εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά να θέσει τη δικογραφία για το Φαρμακονήσι στο αρχείο.

 

Οι οργανώσεις μίλησαν για επιχειρούμενη συγκάλυψη του γεγονότος, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας ουσιαστικά έκλεισε τον φάκελο της δικαστικής διερεύνησης των ευθυνών που βαραίνουν μέλη του Λιμενικού Σώματος για τυχόν πρόκληση ναυαγίου. Η εκπρόσωπος της Ομάδας Δικηγόρων ανέφερε ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

Αντιφάσεις

 

Η Μαρία Παπαμηνά από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Κλειώ Παπαπαντολέων από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελένη Σπαθανά από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και η Γιάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών παρέθεσαν -μεταξύ άλλων- στοιχεία σχετικά με τις αντιφάσεις που εντοπίζονται στις καταθέσεις των λιμενικών σε ό,τι αφορά τους χρόνους εξέλιξης της επιχείρησης το βράδυ της 20ής Ιανουαρίου 2014, όπου κατόπιν εμπλοκής του Λιμενικού Σώματος πνίγηκαν οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

 

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν εγκληματικές πλημμέλειες και αδράνεια των μηχανισμών, σύμφωνα με τις εκπροσώπους των οργανώσεων. «Γνωρίζουμε ότι εκείνη τη νύχτα δεν τηρήθηκε κανένας κανόνας έρευνας και διάσωσης ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης δεν ενεργοποιήθηκε παρά μόνο μετά τη βύθιση του σκάφους. Αντίθετα, ως προϊστάμενη υπηρεσία είχε αναλάβει η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι προείχε η αστυνόμευση και η αποτροπή και όχι η διάσωση», είπε η κ. Ελένη Σπαθανά.

 

Σύμφωνα με τις εκπροσώπους των οργανώσεων, ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου έκρινε ότι οι ισχυρισμοί όσων επέζησαν του ναυαγίου είναι αβάσιμοι, σε αντίθεση με τις μαρτυρίες των εμπλεκόμενων λιμενικών και στρατιωτικών, καθώς αποδέχεται ως θέσφατο τον ισχυρισμό ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, ενώ εμφανίζεται να σέβεται τη στρατιωτική ιεραρχία και την υποχρέωση υπακοής προς τους ανώτερους, αναφερόμενος στη σχετική εντολή από τη ΔΙΠΘΑΣ, που φαίνεται να λέει στους άντρες του Λιμενικού: «Φέρ’ τους στο Φαρμακονήσι με ασφάλεια».

 

«Ζητήσαμε από τις αρμόδιες αρχές να μας δώσουν τα στοιχεία από τα ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής των πλοίων, ενώ κάναμε και αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Μας απάντησαν προφορικά ότι δεν υπάρχει αποθηκευτική μνήμη ούτε στο σκάφος του Λιμενικού, ούτε όμως και στο φυλάκιο του Φαρμακονησίου, ενώ για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου μάς είπαν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης», κατήγγειλε η κ. Σπαθανά.

 

Ντοκουμέντα

 

Οι ομιλήτριες παρουσίασαν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν περίτρανα τις ασάφειες και τις αντιφάσεις ως προς τους χρόνους των σημάτων του Λιμενικού, όπως αυτοί προκύπτουν από τις καταθέσεις των ίδιων των αντρών του Λιμενικού. Οι ομιλήτριες έκαναν λόγο ακόμη και για 1,5 ώρα διαφορά στον χρόνο εντοπισμού του σκάφους των μεταναστών.

 

Στις αρχικές εκθέσεις δηλωνόταν ως ώρα εντοπισμού η 01.25, ως ώρα ρυμούλκησης η 01.45, ενώ ο έλεγχος και η σύλληψη εμφανίζονταν ως σκοπός της αποστολής. «Το Λιμενικό έστειλε αργότερα νέα έκθεση, ως ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, όπου η 01.25 ώρα εντοπισμού είχε γίνει 02.00, η 01.45 ώρα ρυμούλκησης είχε γίνει 02.10 και ως σκοπός της αποστολής ήταν πλέον η συνδρομή. Πρόκειται δηλαδή για μία κραυγαλέα αλλοίωση στοιχείων», τόνισε η κ. Κούρτοβικ. Το μόνο κοινό στοιχείο σε όλες τις αναφορές, όπως είπε η κ. Παπαμηνά, είναι ότι το σημείο εντοπισμού συμπίπτει με το σημείο βύθισης του σκάφους.

 

Η Γιάννα Κούρτοβικ μίλησε για ξεκάθαρη επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών, προκειμένου η Ελλάδα να βγει άμεμπτη για τον θάνατο 11 ανθρώπων. Στην παρουσίασή της ανέφερε ότι το πλοιάριο εντοπίστηκε μεταξύ 02.00 και 02.13, σύμφωνα με το τελευταίο σήμα του Λιμενικού. Στη συνέχεια αναγνωρίστηκε και δύο άντρες του σώματος επιβιβάστηκαν σε αυτό προκειμένου να το δέσουν με σκοινί από την πλώρη. Ρυμουλκήθηκε για λίγα λεπτά, μέχρι που λύθηκε το σκοινί. Το έδεσαν ξανά και το ρυμούλκησαν για λίγα λεπτά ακόμη, όταν και ανετράπη. Τότε περισυνελέγησαν όσοι είχαν πέσει στη θάλασσα, ενώ ελάχιστα λεπτά αργότερα το σκάφος του Λιμενικού εμφάνισε βλάβη και εγκατέλειψε το σημείο. Στις 02.30 έδεσε στην προβλήτα του Φαρμακονησίου.

 

«Γνώριζαν…»

 

«Εγκατέλειψαν ανθρώπους στη θάλασσα. Οι λιμενικοί φάσκουν και αντιφάσκουν. Οι ίδιοι είπαν ότι έκοψαν το σκοινί που κρατούσε τη βάρκα, ενώ σίγουρα γνώριζαν ότι υπήρχαν άνθρωποι στην καμπίνα, αποφασίζοντας ως θεοί για τον θάνατό τους», δήλωσε η κ. Κούρτοβικ. «Ακόμη και με μία μηχανή, το δεκατεσσάρων μέτρων λιμενικό σκάφος είχε αρκετή ιπποδύναμη για να ρυμουλκήσει το μόλις οκτώ μέτρων πλοιάριο των μεταναστών…».

 

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να ερευνούν το περιστατικό, ενώ στο τέλος της συνέντευξης Τύπου τον λόγο πήρε ο Εσανουλά Σάφι, ένας από τους δεκαέξι επιζήσαντες του ναυαγίου: «Εχουν περάσει 6 μήνες από τότε. Εχασα τα τέσσερα παιδιά μου και τη γυναίκα μου στη θάλασσα. Το μόνο που ζητάμε είναι δικαιοσύνη για τους νεκρούς».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222098