- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Είσοδος Εισαγγελίας… για τα φραουλοχώραφα
01/08/14 ΕΛΛΑΔΑ
Του Γιάννη Μπασκάκη
Ελπίδες για ανατροπή της απόφασης, η οποία αφήνει ατιμώρητο το έγκλημα της Ν. Μανωλάδας, γεννά η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών αντίγραφο της απόφασης, αμέσως μόλις καθαρογραφεί, προκειμένου να κριθεί, αν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση κατά της αθώωσης των δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους.
Την ίδια ώρα όμως, οι θύτες βρήκαν άλλον έναν συνήγορο υπεράσπισης στο πρόσωπο του Αδώνιδος Γεωργιάδη. «Η υπεράσπιση παρουσίασε το βίντεο, όπου οι μετανάστες είχαν τα ρόπαλα και έτρεχαν εναντίον των επιστατών, άρα κρίθηκε ότι ήταν σε άμυνα οι επιστάτες, την ώρα που σήκωσαν το όπλο. Αυτή είναι όλη η ιστορία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και προσέθεσε ότι «οι επιστάτες πυροβόλησαν στον αέρα και τα σκάγια, όπως έπεφταν, χτύπησαν μερικούς μετανάστες», παραβλέποντας ότι το δικαστήριο, παρά την ποινή-χάδι, καταδίκασε τους άλλους δύο κατηγορουμένους για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, από πρόθεση (τον δεύτερο για συνέργεια).
Μεγάλα λόγια
Δεν γνωρίζουμε αν ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. απηχεί τη θέση του κόμματός του ή την προσωπική του, καθώς η Ν.Δ. δεν έχει εκδώσει την παραμικρή επίσημη ανακοίνωση μετά τη δικαστική απόφαση. Θυμόμαστε όμως τη δήλωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, τον Απρίλιο του 2013.
«Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική». Σε ανάλογο κλίμα και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για «εγκληματική επίθεση» και για «την ανάγκη, αφ’ ενός να αντιμετωπιστούν νοοτροπίες ρατσισμού, αφ’ ετέρου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία».
Την περιοχή είχε επισκεφτεί ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε δηλώσει: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσο μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους».
Ομως έπειτα από όλες αυτές τις δηλώσεις τι στ’ αλήθεια έχει αλλάξει αυτόν τον έναν χρόνο από την τελευταία φορά που οι φράουλες βάφτηκαν με αίμα, όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες και τη ζωή των μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αυτό που έχει αλλάξει στη ζωή των θυμάτων είναι ότι τώρα πληρώνουν τα αντίποινα των ιδιοκτητών γης για το γεγονός ότι η υπόθεσή τους πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι να μην βρίσκουν δουλειά και να ζουν εξαθλιωμένοι με την οικονομική βοήθεια των αλληλέγγυων. Τα ίδια αντίποινα δέχονται και οι μετανάστες που παρουσιάστηκαν στη δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας. Μάλιστα, η ΚΕΕΡΦΑ είχε καταγγείλει την απέλαση ενός από τους εργάτες.
Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι εργάτες γης παραμένουν δουλοπάροικοι. Δουλεύουν ατελείωτες ώρες κάτω από τον ήλιο, από την ανατολή μέχρι τη δύση του, για μεροκάματα των 25 ευρώ συν 3 ευρώ η υπερωρία. «Είναι εξουθενωτική η δουλειά και δύσκολα κάποιος την αντέχει. Πέρυσι πήγαν να δουλέψουν 5 Ελληνες με ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και πάθανε θερμοπληξία», μας λέει κάτοικος.
Κι ενώ η εκμετάλλευση ανθρώπων με σκοπό το κέρδος συνεχίζεται, φαίνεται ότι πλέον τα αφεντικά προτιμούν να απασχολούν στα χωράφια τους μετανάστες που έχουν χαρτιά -κυρίως Ρομά από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία-, ενώ όσοι δεν έχουν δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο, παραμένοντας έρμαια των ιδιοκτητών γης.
Οι μετανάστες εργάτες ζουν κατά πολλές δεκάδες σε καταυλισμούς. Σε θερμοκήπια, μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες και δυσοσμία και το μόνο που τους χωρίζει από το έδαφος είναι μια παλέτα ή και τίποτα. Για τουαλέτα χρησιμοποιούν μια τρύπα στο έδαφος, ενώ πλένονται στις γεωτρήσεις ή όπου βρουν νερό. Φτηνό εργατικό κόστος στην υπηρεσία της κερδοφορίας του «κόκκινου χρυσού», όπως αποκαλείται η φράουλα…
……………………………………………………………………………………………………………………………….
«Σκανδαλώδης η απόφαση» κατά τον «Guardian»
«Σκανδαλώδη» χαρακτηρίζει η βρετανική «The Guardian» την ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας να αθωώσει τον φραουλοπαραγωγό Νίκο Βαγγελάτο και τον έτερο κατηγορούμενο Κώστα Χαλούλο για τους πυροβολισμούς που έριξαν στο ψαχνό εναντίον 28 εργατών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι -όπως γράφει η εφημερίδα- «τόλμησαν» να ζητήσουν τα δεδουλευμένα μηνών.
Οπως επισημαίνει η έγκριτη κεντροαριστερή εφημερίδα, πολιτικοί, συνδικαλιστές και αντιρατσιστικές οργανώσεις καταδίκασαν συνολικά την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την ως μία «μαύρη ημέρα» για την ελληνική Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο εισαγγελέας ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Η εφημερίδα φιλοξενεί και τη δήλωση του δικηγόρου των 28, Μωυσή Καραμπεΐδη, ο οποίος είπε ότι «ντρέπεται ως Ελληνας», καθώς και αυτή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία τόνισε ότι η απόφαση «στέλνει το μήνυμα ότι ο ξένος εργάτης μπορεί να πεθάνει σαν το σκυλί στ΄ αμπέλι».
Ο «Guardian» επισημαίνει ακόμη το γεγονός ότι, σε μια εποχή που η Ελλάδα βιώνει μια αδυσώπητη κρίση έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η υπόθεση έχει προκαλέσει σε όλους αγανάκτηση, ενώ επισημαίνει το γεγονός ότι τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης είχαν καταδείξει σαφέστατα ότι «οι μετανάστες δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να έχουν πρόσβαση ούτε καν σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής».
ΔΣΦ
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222100
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε