- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Θετική φωνή»… βοώντων εν τη ερήμω
01/08/14 ΕΛΛΑΔΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Aπό τον Aδωνι στον Βορίδη, η ιστορία τρόμου για τους ασθενείς με AIDS στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ επαναλαμβάνεται. Και πάλι χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι οροθετικοί εξωτερικοί ασθενείς, καθώς έχει εξαντληθεί ο σχετικός προϋπολογισμός του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετεί περίπου 1.200 φορείς του HIV από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, εκτός από το ότι καλείται εδώ και πολλά χρόνια να καλύπτει τις ανάγκες των οροθετικών όλης της Βόρειας Ελλάδας με μόνο μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, παρουσιάζει συνεχώς ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων.
Χρόνιο πρόβλημα
Τα προβλήματα χρονίζουν. Τον Δεκέμβριο του 2013, η «Θετική Φωνή» είχε επισημάνει τους κινδύνους και πάλι με σχετική ανακοίνωση, μετά τις καταγγελίες πολλών οροθετικών, οι οποίοι υποχρεώνονταν να διακόψουν τη θεραπεία τους, πράγμα πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τη Δημόσια Υγεία. Λίγους μήνες μετά, το ΑΧΕΠΑ αντιμετωπίζει ξανά σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τον ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού για τα αντιρετροϊκά, το 2014.
«Η απρόσκοπτη λήψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων για κάθε οροθετικό είναι η βασική προϋπόθεση που μετατρέπει την HIV λοίμωξη από θανατηφόρα σε χρόνια νόσο. Οι οροθετικοί δεν έχουν περιθώρια ζωής χωρίς την αντιρετροϊκή θεραπεία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.
Στο μεταξύ, το AIDS «θερίζει» στη Βόρεια Ελλάδα. Από τις αρχές του 2013 παρουσιάζεται αύξηση νέων κρουσμάτων της λοίμωξης HIV, φαινόμενο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Υπολογίζουν ότι ώς το τέλος του έτους τα νέα περιστατικά θα ξεπεράσουν τα 140! Και βέβαια, αυτή η εκτίμηση αφορά εκείνους που ξέρουν ότι έχουν προσβληθεί, διότι υπάρχουν κι άλλοι που έχουν την HIV λοίμωξη και δεν το γνωρίζουν.
Τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του το ΑΧΕΠΑ φαίνεται πως έχουν περικοπεί, λόγω οικονομικής κρίσης… Αλλωστε, το 60%-70% του προϋπολογισμού του αφορά τα αντιρετροϊκά φάρμακα, που είναι τα ακριβότερα και ήδη υπάρχει πρόβλημα. Το κόστος υπολογίζεται σε 550.000 ευρώ μηνιαίως.
Την ίδια ώρα, ειδικοί επιστήμονες και γιατροί προειδοποιούν ότι η διακοπή θεραπείας εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους τους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και ο δημόσιος κίνδυνος. «Ενας ασθενής που παίρνει τα φάρμακά του δεν μεταδίδει τον ιό ή τον μεταδίδει σε πολύ μικρή πιθανότητα. Ενας ασθενής, όμως, που δεν παίρνει τα φάρμακά του, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός», λένε.
Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, δημιουργήθηκε, για να εξυπηρετεί 150 οροθετικούς, αλλά σήμερα αντιμετωπίζει πάνω από 1.200 περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα λειτουργούν 12 τέτοιες μονάδες, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν έχει δημιουργηθεί δεύτερη.
Διαψεύδει η 4η ΥΠΕ
Οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την προμήθεια αντιρετροϊκών φαρμάκων στο ΑΧΕΠΑ υποστηρίζει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Θρασύβουλος Βεντούρης, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε. «Απορώ πώς προέκυψε τέτοιο ζήτημα. Μάλλον δημιουργήθηκε για εντυπώσεις. Κάποιοι κάναν την τρίχα τριχιά…», απάντησε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ισχυριζόμενος ότι «οι κωδικοί των φαρμάκων ανανεώνονται συνεχώς, καθώς υπάρχει τροφοδότης λογαριασμός».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222175
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε