- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Καλοκαίρι στην πόλη

03/08/14 Nησίδες

Της Καίτης Βλάχου

 

Το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιουλίου με τίτλο «Απόλαυση στη γειτονιά» έγραφα για περασμένα καλοκαίρια εντός των τειχών και τις αγαπημένες γεύσεις που τα συνόδευαν. Επειδή τις μέρες εκείνες έλειπα από τη… γειτονιά, έβαλε ο διαβολάκος την ουρά του πάλι και προέκυψε μια «απόλαυση» εκτάκτου ανάγκης… χύμα στο κύμα. Επανέρχομαι λοιπόν στο ίδιο θέμα κι ελπίζω αυτή τη φορά να πάνε όλα καλά, με τα σωστά υλικά μαγειρεμένα όπως πρέπει…

 

[email protected]

 

…………………………………………..

 

Βλίτα και κολοκυθάκια με φέτα

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό βλίτα

1 κιλό μικρά κολοκύθια

500 γραμμ. σκληρή φέτα

200 γραμμ. βούτυρο

αλάτι και πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα βλίτα και τα κολοκυθάκια, προσέχοντας να μην παραβράσουν, και τα στραγγίζουμε. Μόλις κρυώσουν, τα κόβουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει. Προσθέτουμε τα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη φέτα που έχουμε τρίψει με τα δάχτυλά μας. Γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα 2-3 φορές να μην «πιάσει» και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε αρκετό πιπέρι, αλάτι, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.

 

…………………………………………….

Κοτοσαλάτα

ΥΛΙΚΑ

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου

250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

1 καρότο, 1 αγγούρι

3-4 αγγουράκια τουρσί

1 κουταλιά κάπαρη

4 κουταλιές μαγιονέζα

χυμός ενός λεμονιού

2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο

αλάτι, πιπέρι

 

EKTΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Τρίβουμε το καρότο στο ψιλό του τρίφτη και το προσθέτουμε μαζί με τον χυμό λεμονιού, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, την κάπαρη, τα αγγουράκια ψιλοκομμένα, το αγγούρι κομμένο σε κύβους. Ρίχνουμε τον άνηθο και τη μαγιονέζα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να παγώσει και να δέσουν οι γεύσεις.

 

……………………………………………

 

Ριγκατόνι στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ

500 γραμμ. ριγκατόνι

2 μελιτζάνες

4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες

2 κρεμμύδια

1/2 φλιτζάνι λάδι

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

250 γραμμ. φέτα

250 γραμμ. γιαούρτι

1 αυγό

4 κουταλιές λάδι

δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους, και τις γυρίζουμε μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Τότε ρίχνουμε τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν 4-5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε πυρέξ και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα.

 

Σε μπλέντερ βάζουμε τη φέτα, το γιαούρτι, το αυγό, τις 4 κουταλιές λάδι, τον δυόσμο και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα ζυμαρικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Κάτι νύχτες με φεγγάρι

 

Καιρό πριν από τη δυναστεία της Του-βούλας και τη βουβή φλυαρία των κοινωνικών (ο Θεός να τα κάνει…) δικτύων, ο απόλυτος κυρίαρχος της διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους ήταν ο κινηματογράφος. Τα θερινά σινεμά ήταν τότε περισσότερα από τα σημερινά… φαρμακεία. Μόνο στη γειτονιά είχαμε πέντ’ έξι, σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους. Κι ακριβώς απέναντι από το πατρικό μου βρισκόταν ο «Ερμής», που «κουβαλούσε» ελληνικές κωμωδίες και χολιγουντιανά δράματα. Μικροί πιάναμε θέση στην ταράτσα κι αντί για ποπ κορν «τσακίζαμε» τα λαχταριστά σάντουιτς της μαμάς. Πολλά βράδια το φιλοθέαμον κοινό μεγάλωνε με την παρουσία συγγενών και φίλων. Δεν ήταν όλοι προνομιούχοι όπως εμείς, βλέπετε…

 

Αργότερα, όταν κυκλοφορούσαμε μόνοι μας πια, προτιμούσαμε για τις βραδινές εξόδους την «Αρκαδία», δέκα λεπτά με τα πόδια, που διέθετε και ωραίο παγωτό. Ενα βράδυ, έπειτα από μπάνιο ολημερίς στη Βουλιαγμένη, δεν μπορούσα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά και μόλις άρχισε η προβολή, αποκοιμήθηκα. Με ξύπνησαν στο διάλειμμα, όταν έσβησαν όμως ξανά τα φώτα, συνέχισα… απτόητη μέχρι το τέλος. Σκέψου να έχανα, λέει, το αριστούργημα του αιώνα. Η «Αρκαδία» στεκόταν πάνω στο «κατέβασμα» του Υμηττού κι είχε πάντοτε δροσιά, υπερβολική κάποιες φορές. Γι’ αυτό οι προνοητικοί θεατές κρατούσαν και μια κουβερτούλα διά παν ενδεχόμενο. Σαν «επισκέπτες» ενός παραδεισένιου τόπου θα μπορούσαν κι αυτοί να πουν: Et in Arcadia ego*.

 

*(Ημουν) Και εγώ στην Αρκαδία

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Το ωραίο σήμερα

 

Σήμερα το σινεμά λειτουργεί στο ίδιο σημείο, απλώς έχει… ανέβει λίγο ψηλότερα, στην ταράτσα του δημαρχείου του Βύρωνα. Δύο εξωτερικά γυάλινα ασανσέρ οδηγούν μέχρι πάνω όσους κουράζονται στις σκάλες. Εδώ βρίσκεις ένα «μπελβεντέρε» για τον Υμηττό και τα καλοκαιρινά φεγγάρια που ξεπροβάλλουν από την κορυφή του. Η δροσιά παραμένει ίδια, τώρα όμως οι κουβερτούλες είναι μια ευγενική προσφορά του κινηματογράφου στους θεατές του!

 

Θερινός κινηματογράφος «Αρκαδία»

Καραολή και Δημητρίου 32, Πάρκο Βύρωνα

Τηλ.: 210-7661166, 210-7661226

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222341