- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στην παραλία με ταπεράκι και καφέ από το σπίτι

03/08/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Ερις Γιαγκουδάκη

 

Ακόμη και στις οργανωμένες παραλίες ο κόσμος πλέον πάει… οργανωμένος, αν και έχει μειωθεί η προσέλευση. «Εδώ και δύο χρόνια ο κόσμος είναι πολύ λιγότερος και φέτος, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, εμφανίστηκε μια νέα τακτική των πελατών, οι οποίοι φέρνουν τα περισσότερα πράγματά τους από το σπίτι, όπως νερό, καφέδες και σνακ», μας λέει η εργαζόμενη στην παραλία Υabanaki στη Βάρκιζα, Εμμα Αποστολοπούλου.

 

Η είσοδος τις καθημερινές έχει 5 ευρώ με δωρεάν ξαπλώστρες, ενώ το Σαββατοκύριακο, που έχει πολύ κόσμο, οι τιμές εκτινάσσονται, με την τιμή της εισόδου στα 6 ευρώ και 5 ευρώ επιπλέον για την ξαπλώστρα. Προβλέπεται βέβαια και το μειωμένο εισιτήριο που κυμαίνεται στα 3,5 ευρώ για φοιτητές, πολύτεκνους, συνταξιούχους ή ανέργους και για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, καθώς τα παιδιά μέχρι τα έξι τους χρόνια έχουν δωρεάν είσοδο. «Τυχεροί» πάντως μπορούν να θεωρούνται οι δημότες του εκάστοτε δήμου, αφού απολαμβάνουν ελεύθερη είσοδο.

 

Μπιτς βόλεϊ παντού

 

Στον ίδιο χώρο του Yabanaki, για όσους δεν καταφέρουν να φύγουν για διακοπές, υπάρχουν και καμπάνες για ολοήμερη διαμονή (9 το πρωί με 9 το βράδυ), για μια ψευδαίσθηση διακοπών… ακριβοπληρωμένη, αφού χρεώνονται 60 ευρώ τις καθημερινές και 80 το Σαββατοκύριακο. Αυτό πάντως που φέτος κάνει θραύση στην παραλία είναι το «φαινόμενο» του μπιτς βόλεϊ, αφού -όπως μας είπε τόσο ο προπονητής και παίκτης Ν. Ανδριάς, όσο και η υπεύθυνη του χώρου, Αννα Σαλαπάτα- υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και διοργανώνονται σχετικά τουρνουά κάθε Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλές παρέες φίλων που εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα και κλείνουν τις καθημερινές το γήπεδο αντί 10 ευρώ.

 

Ακριβώς δίπλα στην οργανωμένη παραλία βρίσκεται η ελεύθερη παραλία του Ναυτικού Ομίλου Βάρκιζας. Πρόκειται για την ίδια θάλασσα, αφού οι δύο παραλίες χωρίζονται μόλις με ένα ψάθινο φράχτη. Η μη οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας διαθέτει καντίνες για τις απαραίτητες προμήθειες, αλλά δεν έχει ομπρέλες ούτε ξαπλώστρες. Ωστόσο, και εδώ σκηνές και φορητά ψυγεία είναι το βασικό αξεσουάρ…

 

Το Καβούρι, λίγο πριν από τη Βουλιαγμένη, διαθέτει αρκετά κομμάτια παραλίας με ελεύθερη πρόσβαση, αμμώδη, αλλά και πετρώδη. Στο πολύ όμορφο περιβάλλον της περιοχής με τα δέντρα και την άπλα, υπάρχουν διάσπαρτες καντίνες και μαγαζάκια για τα χρειαζούμενα, ενώ οι παρέες των νεαρών που συναντήσαμε επιδίδονταν σε διάφορα παιχνίδια δίπλα στη θάλασσα (ρακέτες, μπάλα κ.ά.). Οι παραλίες, που είναι πολύ μακριά από τον δρόμο με τη μεγάλη κυκλοφορία, ενδείκνυνται για παιδιά, αλλά και για χαλάρωση. Κι εδώ τα τάπερ και οι σακούλες με προμήθειες από το σπίτι -σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπλέον εξόδων- είναι δεδομένες.

 

Πολλών ταχυτήτων

 

Στην ακτή της Γλυφάδας, από τον Αστέρα Γλυφάδας μέχρι τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, συναντάς πολλές μαρίνες και ελεύθερες παραλίες με καντίνες και αναψυκτήρια. Αν κάτι τις κάνει ξεχωριστές είναι ότι η δημοτική αρχή έχει φροντίσει να υπάρχουν σε κάποια σημεία ντουζιέρες για μετά το κολύμπι.

 

Πιο κοντά στην Αθήνα, στον Αλιμο, η μεγάλη παραλία έχει οργανωθεί σε τρία μέρη της με κυμαινόμενες τιμές εισόδου και συγκεντρώνει πλήθος λουόμενων. Κι εδώ οι τιμές τα Σαββατοκύριακα είναι ακριβότερες από τις καθημερινές, με 6 ευρώ είσοδο και δύο ευρώ επιπλέον για την ξαπλώστρα.

 

Εκτός από τα θαλάσσια σπορ, όπως κανό ή ποδήλατο, η παραλία διαθέτει και φουσκωτά παιχνίδια, ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά, με επιπλέον χρέωση 5 ευρώ η μιάμιση ώρα.

 

Το παράδοξο είναι πως στην Γ΄ πλαζ το μπουκαλάκι νερού των 500 ml απουσιάζει από το μπαράκι που λειτουργεί, ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικό δίχτυ προστασίας μέσα στη θάλασσα, που συγκρατεί τα σκουπίδια έξω από την «ιδιωτική» παραλία. Και μπορεί να έχει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παιδότοπο, αλλά δεν είδαμε κανένα παιδάκι, αφού -όπως παρατηρήσαμε- προτιμούσαν τα φουσκωτά παιχνίδια της Β΄ Πλαζ…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222367