- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Παζάρι δισεκατομμυρίων από τους 27

08/02/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: με βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό απειλεί ο Κάμερον, αν δεν μειωθούν τα κονδύλια για τη γεωργία

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά 

 

[1]Με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να βγαίνει μπροστά επιθετικά και να αιφνιδιάζει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες άρχισε χθες η μάχη των αριθμών για το μοίρασμα της πίτας μεταξύ των 27 κρατών-μελών στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού 2014-2020. Μια μάχη σκληρή, στην οποία τον πρώτο λόγο έχουν τα εθνικά συμφέροντα, όπως φυσικά τα αντιλαμβάνονται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

 

Κάνοντας χρήση της τακτικής «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ο Ντ. Κάμερον ξεκαθάρισε πριν ακόμη αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου ότι δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις, απειλώντας με βέτο σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι βρετανικές θέσεις για μεγάλες περικοπές σε ορισμένους τομείς (γεωργία, διοικητικός τομέας…). «Τον περασμένο Νοέμβριο, τα ποσά που περιελάμβανε η συμβιβαστική πρόταση ήταν πολύ υψηλά. Πρέπει να μειωθούν. Εάν δεν γίνει αυτό, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο Βρετανός. Η απειλή για βρετανικό βέτο ήταν σαφής.

 

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ, η οποία είχε επίσης απορρίψει τα ποσά που πρότεινε τον Νοέμβριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εκτιμώντας ότι πρέπει να υποστούν κούρεμα, εμφανίστηκε πιο διαλλακτική: «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι θα προκύψει συμφωνία. Υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων μεταξύ κρατών-μελών» είπε η καγκελάριος, η οποία, όμως, υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη συμφωνίας. «Σε μια περίοδο οικονομικής ανασφάλειας και μαζικής ανεργίας, είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε τις δαπάνες με προσοχή, αλλά, επίσης, να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών που συνεισφέρουν καθαρά στον προϋπολογισμό και των χωρών που επωφελούνται», πρόσθεσε η Α. Μέρκελ. Ο τόνος ήταν διαφορετικός σε σχέση με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε από την πλευρά του ότι θα αρνηθεί μια συμβιβαστική πρόταση «που δεν θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της γεωργίας και θα αγνοεί την ανάπτυξη»… Στα ίδια χνάρια και ο Ιταλός Μάριο Μόντι, ο οποίος, όμως, απείλησε με βέτο εάν η συμβιβαστική πρόταση έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της χώρας του και της Ευρώπης… Ηταν ο μόνος που αναφέρθηκε στην «Ευρώπη»…

 

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μίλησε για τις ανάγκες της Ελλάδας: «Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται στην Ελλάδα… Ο κυρίαρχος στόχος μας σήμερα είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. Τα διαρθρωτικά κεφάλαια αποτελούν την εγγύηση για την επιτυχία του στόχου αυτού»…

 

Ο Χ. Β. Ρομπάι παρουσίασε με μεγάλη καθυστέρηση τη νέα συμβιβαστική πρόταση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και οι εργασίες της συνόδου και να δεχθεί επικρίσεις από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τακτική της «κρυψίνοιας». Και άρχισε η διαπραγμάτευση, με τα κομπιουτεράκια των αντιπροσωπειών να παίρνουν φωτιά…

 

Οι αριθμοί

 

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε για την 7ετία έναν προϋπολογισμό με πιστώσεις πληρωμών ύψους 987 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβριο, η συμβιβαστική πρόταση του Χ.Β. Ρομπάι κατέβασε τον πήχη σε 943 δισ. ευρώ Και απορρίφθηκε. Η νέα πρόταση αναμένεται να καθορίζει τις πληρωμές μεταξύ 900 και 929 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος των 27 επιθυμεί να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις των τριών ισχυρών (Ντ. Κάμερον, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ). Σε περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός απαιτήσει να καθοριστούν οι πληρωμές σε ένα ποσό κάτω από 900 δισ. ευρώ, τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα…

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ψαλιδισμένοι οι πόροι για την Ελλάδα

 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει εξασφαλίσει το ποσό των 12 δισ. ευρώ, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί με την προσθήκη ορισμένων μπόνους σε 14 δισ. ευρώ και ίσως περισσότερο… Βέβαια, σε σχέση με τα 20,2 δισ. ευρώ που επωφελήθηκε (;) την προηγούμενη 7ετία (τα 10 δισ. δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί), το μερίδιο θα υποστεί γενναίο ψαλίδισμα. Αλλά άλλοι καιροί τότε. Ο αγροτικός τομέας (ανάπτυξη υπαίθρου και εισοδηματικές ενισχύσεις) θα μειωθεί για την Ελλάδα κατά 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ορέξεις του Ντ. Κάμερον…

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=22247