- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μετά τον σεισμό χτύπησαν οι περικοπές

04/08/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Επτά μήνες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς, περισσότεροι από 100 ηλικιωμένοι από τα δύο γηροκομεία του νησιού σε Αργοστόλι και Ληξούρι παραμένουν ξεσπιτωμένοι και φιλοξενούμενοι σε μοναστήρι, γυμναστήριο και προσεχώς σε κοντέινερ. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε θα επιστρέψουν στα δύο ιδρύματα -ένα δημοτικό και ένα φιλανθρωπικό κληροδότημα- που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας.

 

Τραγικές ελλείψεις

 

Στη Μονή του Αγίου Ανδρέα στα Περατάτα Κεφαλονιάς εξακολουθούν να διαμένουν, εξαιτίας των σεισμών, οι 75 ηλικιωμένοι του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες οικοδόμησης του νέου κτιρίου. Ομως, μετά τον Εγκέλαδο, το γηροκομείο αντιμετωπίζει μεγαλύτερους κινδύνους.

 

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό (2 εργαζόμενοι ανά βάρδια, εκ των οποίων μόλις ένας νοσηλευτής) και η προβληματική υποδομή έχουν ήδη γίνει αιτία ατυχημάτων, καθώς οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι κατάκοιτοι και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

 

Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί ώς τα τέλη Αυγούστου, με ορατό τον κίνδυνο του λουκέτου. Από το ήδη συρρικνωμένο προσωπικό, η Περιφερειακή Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά την ακύρωση της πρόσληψης 3 νοσηλευτριών και επίκειται η συνταξιοδότηση άλλων 4 εργαζόμενων, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόλις 10 άτομα, από 40 που ήταν ώς το 2007 και 80 που απαιτούνται, σύμφωνα με το οργανόγραμμα λειτουργίας του Ιδρύματος.

 

Η καθαριότητα έχει ανατεθεί σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, ενώ εκφράζονται φόβοι για ιδιωτικοποίηση της σίτισης και ανάθεση της διαχείρισης της περιουσίας του ιδρύματος σε ιδιωτικό γραφείο. Το προσωπικό δουλεύει διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό και άδειες, με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει λιποθυμίες εργαζομένων που μεταφέρονται στο νοσοκομείο με συμπτώματα υπερκόπωσης. Το γηροκομείο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν έχει επιδοτηθεί ποτέ από το κράτος ή τον δήμο, αλλά χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω των ασφαλιστικών ταμείων -από παρακρατήσεις συντάξεων-, που όμως οφείλουν σημαντικά ποσά στο Ιδρυμα.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Γηροκομείο κοινοποίησε με υπόμνημά του στις αρμόδιες αρχές ο πρόεδρος του ιδρύματος, Γεράσιμος Αποστολάτος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να κλείσει το αρχαιότερο νομικό πρόσωπο του δήμου, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1912, έχοντας αντέξει δύο παγκόσμιους πολέμους, Κατοχή και τους σεισμούς του ‘53. Συγκεκριμένα ζητάει να μην ανακληθούν οι προσλήψεις των 3 νοσηλευτριών, που διορίστηκαν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009, και να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης έξω από το υπό κατασκευή γηροκομείο, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν πρόνοια και γηρατειά με αξιοπρέπεια.

 

Κανένας συγγενής

 

Εκτός από τους Κεφαλονίτες, κυρίως από τις τοπικές δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη της νεολαίας «Κομμουνιστική Απελευθέρωση» που βρίσκονται στο νησί για το κάμπινγκ των Αναιρέσεων. Ούτε ένας συγγενής των ηλικιωμένων τροφίμων του γηροκομείου δεν ήταν παρών στη διαμαρτυρία, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εκφράζει ο διευθυντής του ιδρύματος, ότι οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν εγκαταλειμμένοι στον δρόμο, αφού τους έχουν εγκαταλείψει πρώτα οι δικοί τους.

 

Σε ομηρία βρίσκονται περίπου 30 με 40 ηλικιωμένοι στο Ληξούρι, που φιλοξενούνται στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο και περιμένουν ως ανακούφιση τη μεταφορά τους σε… κοντέινερ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222648