- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ματωμένο Σαββατοκύριακο

04/08/14 ΚΟΣΜΟΣ

Της Ελλης Πάνου

 

Κομβόι με τανκς εγκατέλειπαν όλη μέρα χθες τη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή επιχείρηση όμως επίσημα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

 

Η αεροπορία πήρε τα ηνία από το πεζικό, βομβαρδίζοντας το Σαββατοκύριακο δεκάδες στόχους και στον Νότο και στον Βορρά, μεταξύ αυτών και ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Ράφα, που προσέφερε καταφύγιο σε περίπου 3.000 πρόσφυγες. Πύραυλος έπληξε τον δρόμο λίγα μέτρα από την αυλή του σχολείου, γύρω στις 11 το πρωί, όταν δεκάδες παιδιά στέκονταν στην είσοδο για να αγοράσουν μπισκότα και γλυκά από ντόπιους μικροπωλητές. Τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι ήταν πλήγμα από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ηταν η τρίτη φορά μέσα σε 10 ημέρες που σχολείο του ΟΗΕ γίνεται στόχος και η 7η στη διάρκεια των 17 ημερών της ισραηλινής επιχείρησης. Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέδωσε άλλη μια καταδικαστική ανακοίνωση: η επίθεση είναι «ηθικά εξοργιστική εγκληματική πράξη», αναφέρει, «αποτελεί άλλη μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών κανονισμών, τα καταφύγια του ΟΗΕ πρέπει να είναι ασφαλείς ζώνες και όχι εμπόλεμες ζώνες και ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για τις συντεταγμένες αυτών των κτιρίων – και αυτή η επίθεση όπως και οι άλλες πρέπει να διερευνηθούν γρήγορα και να αποδοθούν ευθύνες».

 

«Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες», μεταδίδει από τη Γάζα ο απεσταλμένος της «Guardian», Τζέισον Μπουρκ, «υπάρχουν πλέον κρεβάτια και στον χώρο στάθμευσης. Θύματα με τραύματα από θραύσματα κείτονται στο πάτωμα στους διαδρόμους. Δεν υπάρχουν ψυγεία για να βάλουν τις σορούς. Οποιες οικογένειες μπορούν θάβουν αμέσως τους νεκρούς τους, καθώς τα πτώματα στοιβάζονται στο πάτωμα, σε χώρους χωρίς καμία ψύξη».

 

Εικόνες φρίκης

 

Μυρωδιά θανάτου πλανιέται σε όλο τον Νότο, περιγράφουν οι δημοσιογράφοι στους οποίους επετράπη η είσοδος σε βομβαρδισμένες περιοχές και το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων συμπληρώνει τη φρικτή εικόνα με χθεσινή ανακοίνωσή του:

 

«Με τους νεκρούς να ξεπερνούν τώρα τους 1.750 και τους τραυματίες τους 9.500, μόνο χθες 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως στον Νότο. Το νοσοκομείο Kuwati Maternity στη Ράφα έχει μόνο 20 κρεβάτια και αδυνατεί πλέον να δεχτεί άλλους νεκρούς και τραυματίες. Υπάρχουν 30 πτώματα που κείτονται στο πάτωμα της οδοντιατρικής κλινικής και οι σοροί των παιδιών φυλάσσονται σε ψυγεία για παγωτά, λαχανικά και λουλούδια, καθώς δεν υπάρχουν νεκροτομεία. Ταφές γίνονται μόνο στο δυτικό νεκροταφείο, διότι το ανατολικό είναι στο στόχαστρο των Ισραηλινών. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα αίμα, λέει η γιατρός Φάτμα Αμπου Μούσα. Εχουμε μόνο δύο χειρουργεία και το ένα είναι για ελαφρά περιστατικά. Οι γιατροί χειρουργούν τους τραυματίες δυο δυο κάθε φορά πάνω σε ένα τραπέζι. Και είναι όλα πολύ σοβαρά περιστατικά. Είναι αδύνατο να περιθάλψουμε όλους τους τραυματίες. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο κοντινό νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου που είναι λίγο μεγαλύτερο, αλλά και αυτό δεν είναι εξοπλισμένο για τέτοιου είδους τραύματα.

 

Το υπουργείο Υγείας έχει κάνει πολλές εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά όλες έμειναν αναπάντητες», καταλήγει η ανακοίνωση, ικετεύοντας για άμεση ανάληψη δράσης. Προς το παρόν οι Παλαιστίνιοι εισέπραξαν πάλι… καταδίκες και δηλώσεις αποτροπιασμού από Ε.Ε., ΗΠΑ και ΟΗΕ, για τη νέα σφαγή.

 

Τον δικό της τραγικό απολογισμό δημοσιοποίησε και η UNICEF, αναφέροντας ότι από τις 8 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου τουλάχιστον 354 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα: 222 αγόρια, 132 κορίτσια, ηλικίας από ενός μηνός μέχρι 17 ετών. Πάνω από 2.500 παιδιά είναι μεταξύ των τραυματιών. Κι όσον αφορά τα σχολεία, 142 -συμπεριλαμβανομένων 89 των υπηρεσιών του ΟΗΕ (UNRWA), 50 δημόσιων και 3 ιδιωτικών- έχουν υποστεί μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές.

 

Το τελευταίο μπαράζ βομβαρδισμών που ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές στον Νότο ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί με την επίθεση ενόπλων κατά στρατιωτών, δύο εκ των οποίων σκοτώθηκαν και ένας χαρακτηρίστηκε αγνοούμενος και πιθανό θύμα απαγωγής της Χαμάς. Το Σάββατο οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 23χρονος ανθυπολοχαγός Χαντάρ Γκόλντιν «θεωρείται νεκρός, πεσών στη μάχη». Παρότι η κηδεία του έγινε χθες, το ραδιόφωνο του Στρατού ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί η σορός, μόνο «αποδεικτικά στοιχεία» του θανάτου του.

 

Διαδικασία «Χάνιμπαλ»

 

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera, ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι είναι πιθανόν ο νεαρός έφεδρος να σκοτώθηκε από ισραηλινές βόμβες στην επιχείρηση που ακολούθησε της απαγωγής του.

 

Στη Ράφα μόνο, το Σάββατο οι Παλαιστίνιοι μέτρησαν 120 νεκρούς και περίπου 500 τραυματίες, στη διάρκεια μιας νύχτας επιχειρήσεων για τον εντοπισμό του ανθυπολοχαγού. «Και αυτή η εξαγριωμένη αντεπίθεση των Ισραηλινών», γράφει και η «Haaretz», «ήταν το τίμημα για την απαγωγή που πλήρωσαν οι κάτοικοι της Γάζας, αφού όλοι οι μάχιμοι έχουν πάγια εντολή να εμποδίζουν τη σύλληψη συναδέλφου τους με κάθε κόστος – και με τον βομβαρδισμό όλων των πιθανών οδών διαφυγής για να εμποδίσουν τους δράστες να ξεφύγουν με το θύμα της απαγωγής τους».

 

Η τακτική είναι μια «άγραφη» διαταγή, γνωστή ως «Η Διαδικασία Χάνιμπαλ», λέγεται ότι άρχισε να ισχύει σιωπηλά -με εντολή τής τότε ηγεσίας του Στρατού- μετά την απαγωγή δύο στρατιωτών από τη Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, το 1986, κι όπως είπε με κάθε ειλικρίνεια ο ταξίαρχος Μότι Μπαρούχ μιλώντας στη «Haaretz» το 2009, είναι «διαταγή αδιαμφισβήτητη» και ισχύει για όλους «αρχής γενομένης από τον απλό στρατιώτη… το μήνυμα είναι ότι κανένας στρατιώτης δεν πρέπει να συλληφθεί αιχμάλωτος κι αυτό είναι ξεκάθαρο… Πρέπει πρώτα να βλέπεις τον εχθρό, ακόμα και πριν σκεφτείς τον απαχθέντα στρατιώτη…

 

Υπάρχει ένας εχθρός που πρέπει να χτυπήσεις… αναλαμβάνεις το ρίσκο, θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή σου και τη ζωή των συντρόφων σου και φυσικά διακινδυνεύεις τη ζωή του απαχθέντος στρατιώτη». Με άλλα λόγια η ντιρεκτίβα «Χάνιμπαλ» έχει στόχο να εμποδίσει την απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτών, ακόμα κι εάν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, και το αμφιλεγόμενο σκεπτικό της είναι ότι είναι προτιμότερο ένας στρατιώτης να σκοτωθεί από πυρά των συντρόφων του παρά να πιαστεί αιχμάλωτος.

 

Βάζει όρους το Ισραήλ

 

Με το Ισραήλ να μετρά τώρα 64 νεκρούς στρατιώτες και τρεις πολίτες, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, δίνοντας το σήμα ότι η επιχείρηση οδεύει στο τέλος της, ευελπιστεί ότι το 27ήμερο σφυροκόπημα της Γάζας θα αποδειχθεί αρκετό για να αποτρέψει τις ρουκέτες της Χαμάς. Ωστόσο, η απόφαση να κηρυχθεί μονομερώς «κατάπαυση του πυρός» είναι μόνο το πρώτο και σχετικά εύκολο βήμα για τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Το δεύτερο και πιο δύσκολο είναι η διπλωματική διαδικασία.

 

Το Τελ Αβίβ, αρνούμενο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τη Χαμάς, έχοντας απορρίψει τη μεσολάβηση Τουρκίας και Κατάρ και τις συνομιλίες που οργανώθηκαν στο Κάιρο και οδηγώντας τις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο στο ναδίρ, επιδιώκει να παρουσιάσει τη δική του «λύση» που θα βασίζεται στην αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, την καταπολέμηση της διακίνησης όπλων, τον έλεγχο των εισαγωγών προϊόντων, όπως του τσιμέντου, και της εισροής χρημάτων, αλλά και στην ενίσχυση της παρουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα. Εξ ου και η εκ νέου «φιλική» προσέγγιση στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στον οποίο φαίνεται να βασίζεται το όλο σχέδιο. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που μέχρι πρόσφατα το Ισραήλ αποκαλούσε «τρομοκρατική κυβέρνηση», τώρα φαίνεται ότι έχει αναβαθμιστεί πάλι στον πλέον πιθανό εταίρο για την κυβέρνηση και σε σανίδα πολιτικής σωτηρίας για τον Νετανιάχου.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222682