- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Oμπρέλα προστασίας στο Μέγαρο Μαξίμου

08/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Της Ελενας Βαρίνου

 

[1]Σε επιχείρηση πολιτικής διάσωσης της κυβέρνησης Σαμαρά φαίνεται πως επιδίδονται οι βουλευτές που εκπροσωπούν τη Ν.Δ. στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, αποσείοντας οποιαδήποτε διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στη διαχείριση της υπόθεσης Λαγκάρντ.

 

Την ίδια στιγμή, στο κάδρο των ευθυνών τοποθετήθηκε εκ νέου και ο Γ. Παπανδρέου από τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, η οποία στην κατάθεσή της χθες στην επιτροπή φέρεται να υποστήριξε εμπλοκή τού πρώην πρωθυπουργού στη διαχείριση της λίστας.

 

Οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής πλειοψηφίας άνοιξαν την «ομπρέλα προστασίας» για το περιβάλλον Μαξίμου, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τη μάρτυρα απευθύνονταν στο κομμάτι που συνδέει τον προϊστάμενο του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου, με την υπόθεση – υπενθυμίζεται πως το όνομά του φέρεται να περιλαμβάνεται στη λίστα Φαλσιανί. Η συλλογιστική που ξεκίνησε να διατυπώνει με τις ερωτήσεις της η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, της αφαίρεσε τον λόγο, γεγονός που τορπίλισε τη διαδικασία και κατέληξε σε σφοδρή μεταξύ τους αντιπαράθεση.

 

Η βουλευτής κατήγγειλε τον πρόεδρο της επιτροπής για τη στάση του, χαρακτηρίζοντάς τον «χαλκείο», διότι «επανέλαβε αυτά που γράφουν τα χαλκεία της ενημέρωσης, ότι του τηλεφωνούν δικαστές και τον ρωτούν πώς γίνεται να εξακολουθεί να ασκεί δικηγορία η Ζωή Κωνσταντοπούλου» και υποστήριξε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης της πήρε τον λόγο μόλις ρώτησε τη μάρτυρα για τον ρόλο του Στ. Παπασταύρου. Σημειώνεται πως οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει αναγωγή στην περίοδο της υπογραφής της συμφωνίας της κυβέρνησης με τη Siemens. Εμφανώς ενοχλημένη δε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της επιτροπής.

 

Αντιδρώντας άμεσα, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης εξήγησε στους δημοσιογράφους πως όταν ξεκίνησε την εξέτασή της η κ. Κωνσταντοπούλου είχε βγει από την αίθουσα και όταν επέστρεψε άκουσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «να ρωτάει για το C4I». «Τι δουλειά έχει το C4Ι στην επιτροπή;» αναρωτήθηκε (σ.σ. υπενθυμίζεται πως στον ίδιο, ως υφυπουργό Δημόσιας Τάξης τότε, είχαν αποδοθεί πολιτικές ευθύνες για την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών του 2004, κατά τη διεξαγωγή της εξεταστικής για τη Siemens).

 

Προς επίρρωση μάλιστα προσκόμισε, περίπου μια ώρα αργότερα, τις επίμαχες σελίδες των πρακτικών της συνεδρίασης προκειμένου να αποδειχθεί η αξιοπιστία των λεγομένων του. Στις επιλεγμένες σελίδες πράγματι δεν περιλαμβανόταν σχετική περί Παπασταύρου αναφορά – ωστόσο η πρώτη ξεκινούσε από κατάληξη ερώτησης της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η φευγαλέα ματιά κατέδειξε πως στις σελίδες πάντως των πρακτικών που επέδειξε ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφερόταν το όνομα του Σάμπι Μιονή, του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία που φέρεται να έχει δηλώσει δημοσίως ότι η Μαρία Παντελή (η γυναίκα που συνδέεται με τον λογαριασμό των 500 εκατομμυρίων) και ο Στ. Παπασταύρου ήταν συνδιαχειριστές του συγκεκριμένου επενδυτικού κεφαλαίου που ήταν κατατεθειμένο στην ΗSBC.

 

Πάντως, τα αντανακλαστικά Μαρκογιαννάκη οδήγησαν τον –και- αντιπρόεδρο της Βουλής σε ατόπημα που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την εξέλιξη της διεξαγωγής της επιτροπής. Και αυτό διότι απαγορεύεται κατά τους κανόνες της ποινικής δικονομίας η δημοσιοποίηση των συνεδριάσεων της προανακριτικής, κατ' επέκταση και των πρακτικών που τηρούνται. Υπενθυμίζεται πως σχετική γνωμοδότηση εξέδωσε μάλιστα πρόσφατα και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=22273