- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κακοποίηση με κρατική «σφραγίδα»

06/08/14 ΚΟΣΜΟΣ

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Είναι ανήλικα παιδιά. Από το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Ιράκ και το Ιράν. Ταξιδεύουν μόνα, ασυνόδευτα ή με γονείς και συγγενείς που έχασαν τη ζωή τους στο επικίνδυνο ταξίδι της φυγής με σαπιοκάραβα προς την Αυστραλία. Αν τα καταφέρουν, συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε υπεράκτια κέντρα κράτησης στη Νήσο των Χριστουγέννων, το Ναούρου ή την Παπούα Νέα Γουινέα. Για κανέναν δεν ήταν είδηση ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν άθλιες, αφού πολλές φορές έχουν καταγγελθεί. Για την κυβέρνηση, ωστόσο, είναι καταπέλτης οι καταθέσεις ειδημόνων, υπαλλήλων, γιατρών και εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι στο πλαίσιο σχετικής έρευνας της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας (ΕΕΑΔ), την κατηγορούν για παραμέληση και κακοποίηση των παιδιών αλλά και για συγκάλυψη των δραματικών συνθηκών με παραποίηση στοιχείων επίσημων πορισμάτων.

 

Ο ψυχίατρος Πίτερ Γιανγκ της οργάνωσης IHMS, στην οποία η κυβέρνηση έχει αναθέσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα κέντρα κράτησης, κατήγγειλε στην ΕΕΑΔ πως αξιωματούχοι του υπουργείου Μετανάστευσης, θορυβημένοι από στοιχεία που συνέλεξε και έδειχναν σημαντικά αυξημένο αριθμό ψυχικών προβλημάτων ανάμεσα στα κρατούμενα παιδιά, του ζήτησαν να παραλείψει αυτά τα στοιχεία από την έκθεσή του.

 

Ο Γιανγκ κατέθεσε ότι λόγω των εξαιρετικά σκληρών συνθηκών κράτησης και της απόγνωσης που νιώθουν τα παιδιά από την παρατεταμένη κράτησή τους, τους τελευταίους 15 μήνες υπήρξαν 128 κρούσματα αυτοτραυματισμού ανηλίκων στο στρατόπεδο της Νήσου των Χριστουγέννων. Ο συνηθέστερος τρόπος αυτοτραυματισμού είναι να χτυπούν τα κεφάλια τους στους τοίχους, ενώ κάποια προσπάθησαν να δηλητηριαστούν καταναλώνοντας χημικές ουσίες. Από αυτά, 23 έχουν αποπειραθεί να αυτοτραυματιστούν περισσότερες από μία φορές και ένα έχει βλάψει τον εαυτό του 16 φορές! Ενώ τέτοια περιστατικά θα όφειλαν να αντιμετωπίζονται σε ειδικές ψυχιατρικές κλινικές, δεν έγινε ποτέ μεταφορά του παιδιού γιατί -όπως κατέθεσε ο Γιανγκ- πολιτική της κυβέρνησης είναι τα παιδιά να παραμένουν υπό κράτηση ώστε αυτό να λειτουργεί ως μέσο αποτροπής για τους παράτυπους μετανάστες.

 

Οι γιατροί καταγγέλλουν

 

Αλλοι δύο γιατροί που εργάστηκαν στο κέντρο κράτησης της Νήσου των Χριστουγέννων το 2013 κατήγγειλαν παρεμβάσεις στην δουλειά τους, αναφέροντας πως «οι συστάσεις για κλινική θεραπεία και οι γραπτές διαγνώσεις αλλοιώνονταν και συστηματικά υποτιμούνταν». Και πρόσθεσαν πως μόλις έφταναν τα παιδιά στο κέντρο κράτησης τους έπαιρναν γυαλιά, ακουστικά, ακόμη και φάρμακα που έφεραν μαζί τους, όπως συνέβη με ένα τρίχρονο κοριτσάκι που έπασχε από επιληψία και της πέταξαν τα φάρμακα σε σκουπιδοτενεκέ.

 

Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι πόρισμα παιδιάτρου που συνόδευσε την πρόεδρο της ΕΕΑΔ, Γκίλιαν Τριγκς, κατά την επίσκεψή της στο κέντρο κράτησης της Νήσου των Χριστουγέννων, στο οποίο αναφέρει πως τα περισσότερα βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά έπασχαν από αναπνευστικές ή εντερικές λοιμώξεις, ενώ σημείωσε περιστατικά άσθματος και ερεθισμού των ματιών και του δέρματος, που απέδωσε στον συνωστισμό που επικρατεί στο στρατόπεδο και στις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Προειδοποίησε μάλιστα πως πολλά παιδιά χρήζουν ειδικής παρακολούθησης καθώς παρουσιάζουν συμπτώματα που θυμίζουν μετατραυματικό στρες, όπως εφιάλτες, αναδρομές στο παρελθόν, βραδινή ενούρηση, τραύλισμα και άρνηση να φάνε.

 

Ανάλογες είναι οι συνθήκες και στο κέντρο κράτησης στο Ναούρου, σύμφωνα με εθελόντρια της οργάνωσης Save the Children που δούλεψε εκεί το 2013 και έκανε λόγο για κακοποίηση παιδιών, ανάρμοστη συμπεριφορά φρουρών που χάιδευαν ή κάθιζαν στα πόδια τους έφηβες κρατούμενες και σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε δεκαεξάχρονος από υπάλληλο καθαριότητας του κέντρου.

 

Ο υπουργός Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως δεν γνωρίζει να ζητήθηκε να αλλοιωθούν στοιχεία οποιασδήποτε έκθεσης. Απορρίπτοντας όλες τις καταγγελίες που διατυπώνονται ως «σοκαριστικές και προσβλητικές», επέμεινε πως «η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για να εξασφαλίσει την προστασία των ανηλίκων από εκμετάλλευση και κακοποίηση και να μειώσει τον αριθμό τους στα κέντρα κράτησης».

 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ επανέλαβε πως δεν προτίθεται να αλλάξει στο ελάχιστο τη σκληρή αποτρεπτική μεταναστευτική πολιτική του. Προκαλώντας έτσι την μήνιν και του προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων των Αυστραλιανών Εκκλησιών, αγγλικανού πάστορα Πίτερ Κατ, ο οποίος μίλησε για «απάνθρωπες συνθήκες» και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η τακτική της κυβέρνησης να αγνοεί τα ανεξάρτητα πορίσματα για τη δεινή κατάσταση των παιδιών ισοδυναμεί με κακοποίηση με τη «σφραγίδα» του κράτους».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222894