- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Προεκλογική «πλειοδοσία» κατά μεταναστών

06/08/14 ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος θα καταφέρει να περιστείλει αποτελεσματικότερα την εισροή οικονομικών μεταναστών από την Ε.Ε. στη Βρετανία; Σ' αυτή την πρόωρη προεκλογική «πλειοδοσία» αποδύονται πλέον το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά κόμματα στη Βρετανία, που έχουν βαλθεί να αποδείξουν στους -ολοένα και πιο ευρωσκεπτικιστές- πολίτες της χώρας ότι η δική τους αντιμεταναστευτική ατζέντα είναι η πιο κοινωνικά ορθή και οικονομικά βιώσιμη για τα βρετανικά συμφέροντα. Σ' αυτή την ψηφοθηρική κούρσα, που έχει εγκαινιάσει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μπαίνουν από σήμερα τόσο ο μικρός κυβερνητικός εταίρος των Τόρις, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, όσο και οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί. Αμφότεροι αναμένεται να ανακοινώσουν τις προτάσεις τους για επιβολή αυστηρότερων ελέγχων και περαιτέρω μείωση του δικαιούμενου χρόνου επιδότησης όσων πολιτών της Ε.Ε. αναζητούν εργασία στη Βρετανία.

 

Για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, η σαφής προγραμματική διαφοροποίηση από τους συγκυβερνώντες Συντηρητικούς και η αύξηση των τραγικά χαμηλών ποσοστών της παράταξής του ανάγονται πλέον σε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης, ιδίως μετά την πανωλεθρία τους στις ευρωεκλογές και τη σοκαριστική νίκη του εθνικιστικού, ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP). Από κει, λοιπόν, που περηφανευόταν ότι είναι ο πιο φιλικά διακείμενος πολιτικός ηγέτης στο Ουεστμίνστερ σε θέματα μετανάστευσης, ο Κλεγκ θα ζητήσει σήμερα την αυστηροποίηση στη χορήγηση επιδομάτων για όσους μετανάστες από την Ε.Ε. δηλώνουν «αυτοαπασχολούμενοι», αλλά και την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των πολιτών από νέα κράτη–μέλη, «αν ο κόσμος αυτός αρχίσει να καταφτάνει σε νούμερα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να απορροφήσει επιτυχώς η κοινωνία μας»…

 

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί, όμως, και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η σκιώδης υπουργός Εργασίας των Εργατικών, Ρέιτσελ Ριβς, αναμένεται να προτείνει -μεταξύ άλλων- το πάγωμα της επιδότησης σε όσους Ευρωπαίους μετανάστες δεν έχουν ήδη αποδώσει εισφορές στο εθνικό σύστημα ασφάλισης. Οπως εύστοχα, λοιπόν, σχολιάζει ο «Guardian», «παρά τις πρόσφατες έρευνες ακαδημαϊκών, που εγκωμιάζουν τα οφέλη της μετανάστευσης [και για τη βρετανική οικονομία], ο περιορισμός της προσομοιάζει όλο και περισσότερο σε ένα ισχυρό πολιτικό όπλο»…

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222895