- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Χρέωσαν βοσκοτόπια για οικόπεδα-φιλέτα
08/08/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Μάριου Χριστοδούλου
Με τιμές Μανχάταν υπολόγισε η Εφορία το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα, στερώντας έτσι τη… φωνή σε χιλιάδες φορολογούμενους που αντίκρισαν το φουσκωμένο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ.
Για την ώρα, το μόνο «παυσίπονο» από πλευράς κυβέρνησης είναι η μετάθεση πληρωμής της πρώτης δόσης για τον Σεπτέμβριο, αντί τον Αύγουστο, και η διόρθωση των εξωφρενικών λαθών σε τουλάχιστον 1 εκατ. φορολογουμένους που έχουν ακίνητα στους εξής νομούς: Αττικής, Ηλίας, Αχαΐας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αρτας, Εύβοιας, Φωκίδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Σερρών και σε πολλούς άλλους ακόμη.
Πολύ μεγάλος ο αριθμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εκκαθάριση που δρομολογείται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και θα γίνει με βάση τις αξίες του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2013, αφορά πολύ μεγάλο αριθμό οικισμών και όχι μόνο 4.000, όπως εκτιμούσε αρχικά το υπουργείο Οικονομικών.
Αξιωματούχοι της πλατείας Συντάγματος μιλούν για λάθη που αφορούν περισσότερες από 6.700 περιοχές της χώρας, με τον ΕΝΦΙΑ να «καίει» εκτός από χωριά και ολόκληρες πόλεις.
Αμέτρητες ήταν οι περιπτώσεις των πολιτών που ήρθαν αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη αυτή έκπληξη καλούμενοι να πληρώσουν εξωπραγματικό φόρο χιλιάδων ευρώ για εκτάσεις γης που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας ή για ακίνητα μη ηλεκτροδοτούμενα που είναι ακόμη στα μπετά ή για μονοκατοικίες που εκτός από το οίκημα φορολογείται και το οικόπεδο εντός του οποίου έχει ανεγερθεί.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ έγινε με αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα της ελληνικής κτηματαγοράς, η οποία έχει «νεκρώσει» από τη θύελλα της κρίσης.
Στην Ελλάδα του Μνημονίου η Εφορία ανακάλυψε νέα οικόπεδα-φιλέτα, που χρόνια τώρα ήταν κρυμμένα μέσα σε αγρούς και βοσκότοπους, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για τουριστικές επενδύσεις και αξιοποίηση γαιών που ούτε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) είχε σκεφθεί…
Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες ακόμη και τώρα δεν εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ να εκδοθεί με τις τιμές ζώνης όμορων περιοχών, οι οποίες ήταν αρκετά υψηλότερες έως και δεκαπλάσιες.
Κρυφτούλι με τις αξίες
Μετά από αυτό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τύπωσαν τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου έμειναν «στήλη άλατος». Από την άλλη, οι εφορίες ανά τη χώρα συνεχίζουν το κρυφτούλι με τις αξίες γης του ΕΝΦΙΑ, αποφεύγοντας να αποκαλύψουν στους φορολογούμενους τις τιμές ζώνης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον υπολογισμό του.
Χιλιάδες είναι οι καταγγελίες από τους πολίτες που εισέπραξαν την άρνηση της εξυπηρέτησης είτε όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις ΔΟΥ είτε όταν μετέβησαν οι ίδιοι στο κατεξοχήν αρμόδιο τμήμα των εφοριών, το Κεφάλαιο.
Ακολουθώντας τις οδηγίες που είχαν δοθεί σε κεντρικό επίπεδο και δη από το υπουργείο Οικονομικών, οι υπάλληλοι απέφυγαν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις για τις εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές, που μετά τα ειδικά «φίλτρα»-παραδοχές που τοποθέτησε η Γενική Γραμματεία Εσόδων στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, η Κοκκινιά Θεσπρωτίας έγινε νέα Ηρώδου Αττικού…
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Κεφαλονιά η… εξωτική, Φωκίδα η… κοσμοπολίτικη
Στη ΔΟΥ Κεφαλληνίας, που το τηλεφωνικό κέντρο τις τελευταίες μέρες «βουίζει» διαρκώς, οι ιδιοκτήτες αν και αγανακτισμένοι από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αδυνατούν να βρουν το δίκιο τους.
Οι καταγγελίες είναι αρκετές και κρατάμε αυτή που… βγάζει μάτι: σε σπίτι 75 τ.μ., παλαιότητας 60 ετών, σε χωράφι 6,5 στρεμμάτων (από τα οποία 3,4 στρέμματα χρησιμοποιεί η ΔΕΗ) και σε 450 μέτρα υψόμετρο, υπολογίστηκε ΕΝΦΙΑ με αξία οικοπέδου 902.000 ευρώ! Η δε ανά στρέμμα τιμή φτάνει τα 142.000 ευρώ, όταν στο γειτονικό χωριό οι τιμές ξεκινούν από τα 14.000 ευρώ…
Απίστευτο και όμως αληθινό. Οσο για το «μπουγιουρντί» που ήρθε να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, αυτό φτάνει τα 3.700 ευρώ!
Για γέλια ήταν και η περίπτωση ενός άλλου φορολογούμενου στη Λιλαία Φωκίδας, που για ακίνητο του 1930 η τιμή ζώνης «πέταξε» από τα 205 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Η δε αντικειμενική αξία του μικρού ακινήτου ξαφνικά έγινε απαράμιλλη, φτάνοντας τα 126.000 όταν με τον ΦΑΠ του 2013 επί της ουσίας ήταν σαν μην υπήρχε…
Τραγικές περιπτώσεις καταγράφουν τα τοπικά μέσα στην Ηλεία από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που ήρθαν σε αρκετούς πολίτες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την «εφημερίδα Πρωινή», οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν:
• 25.000 ευρώ για 18 στρέμματα στη Μυρτιά!
• 75.000 ευρώ για πολυκατοικία στον Πύργο!
• 31.000 ευρώ για σταφιδοκαλλιέργεια στη Βροχίτσα!
• 8.500 ευρώ για 14 στρέμματα στο Λάνθι.
M.X.
Σχετικά θέματα:
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=223437
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε