- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Σενάρια απαξίωσης δημοσίων υπαλλήλων
11/08/14 ΕΛΛΑΔΑ
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια αναφορικά με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο πρέπει να αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να ψηφιστεί τον Οκτώβριο. Οι επικείμενες αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου του 2015.
Οι πληροφορίες που καταγράφονται μέχρι στιγμής στον Τύπο κάνουν λόγο για διεύρυνση της μισθολογικής «ψαλίδας» ανάμεσα στους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης με αυτούς της δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Εφόσον εφαρμοστεί, μπορεί να γίνει λόγος για «απαξίωση» του έργου υπαλλήλων της δεύτερης περίπτωσης. Είναι γνωστό, όμως, ότι σε κάποια υπουργεία εργαζόμενοι ανάλογης εκπαίδευσης αποδεικνύονται από τους πιο εργατικούς.
Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλαγές αναμένονται ακόμα και στον τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (585 ευρώ τον μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για νεότερους), ενώ μετά την πάροδο του έτους θα αξιολογείται η απόδοσή τους και, εφόσον κρίνονται κατάλληλοι για τη θέση, τότε θα γίνεται κανονική πρόσληψη με αποδοχές Δημοσίου (780 ευρώ μεικτά για ΥΕ χωρίς προϋπηρεσία).
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι το σχετικό πλαίσιο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, χωρίς να επιβεβαιώνουν πλήρως τα παραπάνω. Τον κύριο λόγο ως προς την τελική διαμόρφωση του μισθολογίου φέρεται να έχει το υπουργείο Οικονομικών. Το σίγουρο πάντως είναι ότι επιδιώκεται ένα σύστημα που να συνδέει την αμοιβή με την απόδοση του υπαλλήλου. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τη συνολική δαπάνη για τη μισθοδοσία του προσωπικού στο Δημόσιο. Αναζητείται η «χρυσή αναλογία» για το «πριμ αποδοτικότητας», το οποίο -απ’ ό,τι φαίνεται βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών- θα είναι… χαμηλού μεγέθους.
Πηγές της «Εφ.Συν.» εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θέλει επιπλέον να συνδέσει τις αποδοχές των υπαλλήλων με την περιγραφή της θέσης του υπαλλήλου. Ειδικοί σε θέματα δημόσιας διοίκησης υπολογίζουν ότι, για τη χώρα μας, η κατάρτιση ενός αντίστοιχου ολοκληρωμένου συστήματος απαιτεί μελέτη τουλάχιστον ενός έτους.
Θέμα προτεραιοτήτων
«Αυτό που επιχειρείται τώρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχει τα εξής αρνητικά γνωρίσματα: α) τον εξπρές χαρακτήρα της κατάρτισής του και β) το γεγονός ότι, αν αυτό συνδεθεί με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης που προωθείται και την επίτευξη στόχων -που δεν υπάρχει-, θα βάλουμε για ακόμη μία φορά «το κάρο μπροστά από το άλογο». Γιατί ακριβώς δεν έχουμε δοκιμασμένα και ώριμα τέτοια συστήματα, ούτε καν τις προϋποθέσεις αυτών, π.χ. στόχους επίτευξης», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης.
Προτείνει ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθούν οι στρεβλώσεις του υφιστάμενου συστήματος μισθολογίου-βαθμολογίου, όπως το γεγονός ότι αυτό μόνο ενιαίο δεν είναι και ότι είμαστε η μοναδική, μάλλον, χώρα στον κόσμο που δεν εφαρμόζεται ένα σύστημα βαθμολογικών και μισθολογικών προαγωγών».
Οι μέχρι τώρα «μεταρρυθμίσεις» που έχει επιχειρήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση έχουν συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων. Τελευταία, ο αγώνας των δημοσίων υπαλλήλων έχει εστιάσει στην ακύρωση της «αξιολόγησης» που καθιερώνει τις ποσοστώσεις. Εάν αυτή συνδεθεί με μειώσεις μισθών, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού, είναι βέβαιο ότι οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=224265
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε