- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Προβληματισμός για τη μηδενική ανάπτυξη της ευρωζώνης
14/08/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην ευρώζωνη παρουσίασε μηδενική αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,2% στην Ε.Ε. των 28, ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη) η Eurostat. Σε σχέση με την Ελλάδα, για την οποία η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία που αφορούν την ετήσια μεταβολή, όλα η ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε στο 0,2%.
Ταυτόχρονα, στο διάστημα μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου η Eurostat κατέγραψε εκτός από τη μικρή, αλλά ενδεικτική μείωση του γερμανικού ΑΕΠ (διαμορφώθηκε στο 0,2%), στασιμότητα στη γαλλική οικονομία, καθώς και συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας κατά 0,2%. Η Deutsche Welle αναφέρει πως με βάση τα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία στην ευρωζώνη, η επιστροφή στην ανάπτυξη θα γίνει μεν αλλά με πιο αργούς ρυθμούς το 2014. Υπενθυμίζεται πως μόλις στις αρχές Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει για το τρέχον έτος ανάπτυξη 1,2%.
Απρόσμενη συρρίκνωση στη Γερμανία
Την ίδια ώρα, η γερμανική οικονομία σημείωσε απροσδόκητη συρρίκνωση κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, την πρώτη της εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς το εξωτερικό εμπόριο και οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, επιβάρυναν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την αδυναμία σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέες αμφιβολίες για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters. Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής ανακοίνωσε πως η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, όταν η οικονομία είχε καταγράψει σημαντική ανάπτυξη, εν μέρει λόγω του ήπιου χειμώνα. Σε ένα περαιτέρω πλήγμα, το Γραφείο Στατιστικής αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο στο 0,7%, από το 0,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.
Αναλυτές: «Παροδικό» το φαινόμενο στη Γερμανία
Ωστόσο πολλοί αναλυτές συμφωνούν πάντως ότι η μείωση του ΑΕΠ στη Γερμανία είναι παροδικό φαινόμενο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, ουκρανική κρίση, ρωσικό εμπάργκο, απρόβλεπτες εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή, ενδεχόμενοι περιορισμοί στον εφοδιασμό με πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το ισχυρό ευρώ, που κάνει ακριβότερα τα γερμανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, προκαλούν δυσφορία στις γερμανικές επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές περιορίζονται, ενώ οι επιχειρήσεις λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας αναβάλλουν προγραμματισμένες επενδύσεις.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας ING Diba Κάρστεν Μπρζέσκι, μιλώντας στην τηλεόραση της DW, εκτίμησε ότι η μείωση του ΑΕΠ είναι παροδική και δεν εμπνέει ανησυχία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2014. Με την άποψη αυτή συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές: «Το δεύτερο τρίμηνο απουσιάζουν οι αναθέσεις έργων στον οικοδομικό τομέα λόγω του ήπιου χειμώνα, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, λέει ο Κάρστεν Μπρζέσκι. Τώρα η οικονομία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι ωστόσο παροδική εξέλιξη, μιας και η κατανάλωση παραμένει ισχυρή. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα δούμε την γερμανική οικονομία και πάλι να αναπτύσσεται χάρη στην χαμηλή ανεργία, τις αναμενόμενες μισθολογικές αυξήσεις και την εσωτερική κατανάλωση».
Όσο για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη, δήλωσε: «Τα προβλήματα στη γαλλική οικονομία θα συνεχιστούν όσο δεν παίρνουν σάρκα και οστά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Γενικά, πάντως, τα μηνύματα για την οικονομία της ευρωζώνης δεν είναι θετικά. Έχουμε παροδική μείωση του ΑΕΠ στη Γερμανία, ενώ σε Γαλλία και Ιταλία οικονομική στασιμότητα για αρκετό διάστημα ακόμα. Που σημαίνει για τη ζώνη του ευρώ ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες δεν αποτελούν ατμομηχανή για την ανάπτυξη. Που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί ακόμα ένα ή δύο χρόνια για να βγει από την οικονομική κρίση».
Ρέντσι: Η κρίση πλήττει όλη την ευρωζώνη
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι επισήμανε σήμερα τα δυσμενή δεδομένα για την πορεία της οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας για να απορρίψει τις εκτιμήσεις ότι η Ιταλία, η οποία έχει ολισθήσει εκ νέου σε ύφεση, απειλεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη νότια Ιταλία, ο Ρέντσι σημείωσε πως τα στοιχεία τα οποία κατέδειξαν πως η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο ενώ εκείνη της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμη αποδεικνύουν πως η ιταλική οικονομία αποτελεί μόνον ένα μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το σύνολο της ευρωζώνης.
«Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχει καμιά κρίση στην Ιταλία που να αντιπαραβάλλεται με μια ευρωζώνη η οποία τρέχει με τη διπλάσια ταχύτητα. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Το πρόβλημα είναι πως όλη η ευρωζώνη διέρχεται μια φάση στασιμότητας», δήλωσε.
Η Ιταλία βλέπει την οικονομία της να αναπτύσσεται με αισθητά βραδύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης από τα πρώτα χρόνια της νομισματικής ένωσης και προβλέπεται ότι αυτό δεν θα μεταβληθεί φέτος. Ο Ρέντσι, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις εκκλήσεις να υπάρξει μια πιο διασταλτική ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. προκειμένου να δοθεί έμφαση στην προώθηση της ανάπτυξης, δέχεται πιέσεις να κινηθεί ταχύτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί, ιδίως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την πορεία της ιταλικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα.
Έντονη η ανησυχία για την Ιταλία
Η προκαταρκτική εκτίμηση του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου της Ιταλίας, του ISTAT, έδειξε πως η οικονομία της χώρας ολίσθησε εκ νέου σε ύφεση έπειτα από μια σύντομη περίοδο οριακής ανάπτυξης στα τέλη του 2013, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή καταδεικνύει παράλληλα έναν μεγεθυνόμενο κίνδυνο εκδήλωσης αποπληθωρισμού.
Τα στοιχεία αυτά αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τη χρονίως ασθενική ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας και την δυνητική απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά, λαμβανομένου υπόψη του τεράστιου δημοσίου χρέους της, που ανέρχεται σε 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον πλανήτη.
Ο Ρέντσι όμως, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Μάριο Ντράγκι, για πάνω από δύο ώρες την περασμένη Τρίτη, είπε ότι το σύνολο της ευρωζώνης αντιμετωπίζει δυσκολίες, όχι μόνο η χώρα του. «Όταν ζητάμε να δοθεί περισσότερη προσοχή στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν ζητάμε να γίνουν χάρες στην Ιταλία. Το ζητάμε διότι θεωρούμε ότι αυτή είναι η μόνη συνταγή που ωφελεί την Ευρώπη», επανέλαβε ο Ρέντσι.
Υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας —δικαιοσύνη και γραφειοκρατία χαρακτηρίζονται συχνά προσκόμματα για τις ξένες επενδύσεις— στα τέλη του Αυγούστου, μόλις τα μέλη της κυβέρνησής του και το κοινοβούλιο επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές τους.
Στο 0,4% ο πληθωρισμός
Εξάλλου, τον Ιούλιο του 2014 ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη έκλεισε στο 0,4%, έναντι 0,5% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Τα μεγαλύτερα αρνητικά πρόσημα παρουσιάστηκαν στη Βουλγαρία (- 1,1%), την Ελλάδα (- 0,8%) και την Πορτογαλία (- 0,7%) ενώ τα μεγαλύτερα θετικά στην Αυστρία (1,7%), τη Ρουμανία και (1,5%) και το Λουξεμβούργο (1,2%).
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=225204
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε