- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Το ασθενοφόρο άργησε μια… ζωή
18/08/14 ΕΛΛΑΔΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Γεμάτη τουρίστες, άδεια από ασθενοφόρα και υποδομές υγείας, η Χαλκιδική. Αν και είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός της πιο τουριστικής περιοχής στη βόρεια Ελλάδα τριπλασιάζεται, ουδείς φροντίζει για την -εποχική έστω- αντιστοίχιση των υπηρεσιών υγείας και του προσωπικού. Ο θάνατος ενός 35χρονου που παραθέριζε στη Σάρτη, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τους φόβους των συνδικαλιστών που χτυπούσαν το καμπανάκι του κινδύνου πολλούς μήνες πριν.
Ο άτυχος άνδρας, που παραθέριζε στη Σάρτη Χαλκιδικής, ένιωσε οξύ πόνο στο στήθος και οι φίλοι του τηλεφώνησαν αμέσως για ασθενοφόρο. Τις πρώτες βοήθειες του έδωσε γιατρός που έκανε επίσης διακοπές, ενώ το ασθενοφόρο αργούσε. Οταν έφτασε περίπου 70 λεπτά αργότερα για να τον παραλάβει, είχε χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα ο 35χρονος άνδρας να καταλήξει.
Οπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, στον Αγιο Νικόλαο δεν υπήρχε ασθενοφόρο, ενώ τα πέντε οχήματα που εξυπηρετούν τη Χαλκιδική δεν επαρκούν, ειδικά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όπου η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ.
Τραγική υποστελέχωση
Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και καταγγελίες όμως, το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπονήσει μια σοβαρή μελέτη κάλυψης της περιοχής με ασθενοφόρα και ουδέποτε έχει γίνει επίσημος απολογισμός σχετικά με τη συνολική πραγματική δύναμη διασωστών στη Χαλκιδική.
Με δεδομένη την τραγική υποστελέχωση των πληρωμάτων διασωστών και την ιδιαίτερη γεωγραφική διαμόρφωση της Χαλκιδικής, όπου ο μέσος όρος αποστάσεων είναι 120 με 150 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης περιστατικού 3 με 4 ώρες, η πιθανότητα απώλειας ζωών είναι ιδιαίτερα υψηλή, πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο.
Σύμφωνα με καταγγελίες, αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική κινούνται 3 έως 5 ασθενοφόρα ανά βάρδια, ενώ για να μπορέσει ένα ασθενοφόρο να λειτουργήσει σε 24ωρη βάρδια απαιτούνται 11 άτομα, αλλά εκεί συχνά πηγαίνουν σε περιστατικά με μόλις ένα άτομο! Μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείεται να ξαναζήσουμε στιγμές με πολίτες να… φορτώνουν στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία και πρέπει να διακομιστούν αμέσως σε κάποιο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο του Πολυγύρου.
Σε ανύποπτο χρόνο
Προφητική… ερώτηση στη Βουλή για το θέμα είχε κάνει από τις αρχές Ιουλίου η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, ζητώντας εναγωνίως απαντήσεις:
1 Γιατί δεν έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις ή μετακινήσεις προσωπικού ώστε να στελεχωθούν σε αποτελεσματικό βαθμό τα πληρώματα διασωστών;
2 Γιατί ο αριθμός των διαθέσιμων ασθενοφόρων παραμένει ο ίδιος κατά τους θερινούς και χειμερινούς μήνες, ενώ ο πληθυσμός και οι αντίστοιχες ανάγκες αυξάνονται δραματικά;
3 Πώς σκοπεύει το υπουργείο, έστω και αργά καθώς βρισκόμαστε ήδη εν μέσω τουριστικής περιόδου, να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα στη Χαλκιδική ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα της εγκληματικής αμέλειας του κρατικού μηχανισμού;
4 Σκοπεύει το υπουργείο να μελετήσει σοβαρά και σε βάθος τις ανάγκες της Χαλκιδικής, με δεδομένο τις μεγάλης κλίμακας διακυμάνσεις του πληθυσμού λόγω έντονης τουριστικής δραστηριότητας, και να εκπονήσει σχέδιο κάλυψης των αναγκών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;
Η απάντηση ήλθε μέσα από τον θάνατο του 35χρονου άνδρα, διότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει επιλύσει ακόμη το πρόβλημα που χρόνια τώρα ταλανίζει έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της Ελλάδας.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=225614
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε