- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τα ροδάκινα της… ελεημοσύνης
19/08/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Τάσου Τσακίρογλου
Στο μέσον του εμπορικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας παραμένει εγκλωβισμένη η Ελλάδα, μετρώντας τις «απώλειες» από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα, ενώ το θέμα συνεχίζει να πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας. Την ίδια ώρα η Ε.Ε. επιχειρεί με πενιχρές αποζημιώσεις να κατευνάσει την ανησυχία και την οργή των Ευρωπαίων αγροτών και η Μόσχα να μετριάσει τις συνέπειες στην οικονομία της από την απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων.
Ανακοίνωση της Ε.Ε.
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία αφορούν καρότα, τομάτες, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια.
«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά, ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης», εξήγησε. Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα. Στο θέμα παρενέβη ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος ανέφερε: «Τα μέτρα στήριξης της αγοράς με ψιχία αποζημιώσεων ύψους μόλις 125 εκατ. ευρώ, για την απόσυρση των προϊόντων όλων των χωρών της Ε.Ε. τα οποία έχουν πληγεί από το εμπάργκο της Ρωσίας, δεν αγγίζουν καθόλου τους Ελληνες παραγωγούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Πρόκειται για εμπαιγμό».
«Πράξεις όχι λόγια»
Ο κ. Αποστόλου κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένες πράξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Καρασμάνη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, μόλις αφυπνιστούν από τον βαθύ τους λήθαργο να μας εξηγήσουν τον ρόλο τους στον εμπαιγμό των αγροτών μας».
«Οι δηλώσεις της Ε.Ε., οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ότι θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις απώλειες που υπέστησαν, είναι στον αέρα», δηλώνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη ούτε στα ευρωενωσιακά όργανα ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, που παραπέμπουν ουσιαστικά το πρόβλημα στις καλένδες, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες θολές υποσχέσεις τους» και «απαιτούμε τώρα να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις της Ε.Ε. ενάντια στη Ρωσία».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την πλευρά του διευκρίνισε ότι τα μέτρα για τα ελληνικά αυτά προϊόντα είχαν ανακοινωθεί στις 11 Αυγούστου, ενώ το κοινοτικό σχέδιο κανονισμού για τα ροδάκινα θα παρουσιαστεί στα κράτη-μέλη την Παρασκευή. Το υπουργείο σημειώνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, χθες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που επίσης έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια, φράουλες κ.λπ.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα. Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έχει εξάλλου προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει να γίνονται εισαγωγές επεξεργασμένων τροφίμων από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, χώρες με τις οποίες η Μόσχα έχει συστήσει τελωνειακή ένωση. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παράγονται από πρώτες ύλες που προέρχονται από κράτη της Δύσης στα οποία η Ρωσία έχει επιβάλει εμπάργκο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.
Αύξηση τιμών στη Μόσχα
Η ρωσική κυβέρνηση δυσκολεύεται τις τελευταίες ημέρες να ελέγξει τις συνεπακόλουθες αυξήσεις τιμών — καθώς σχεδόν το 50% της ζήτησης του γάλακτος, των θαλασσινών, του βοδινού κρέατος και των τυροκομικών καλυπτόταν από τις εισαγωγές. Πέρσι η Ρωσία εισήγαγε προϊόντα συνολικής αξίας 17,2 δισ. δολαρίων από τις χώρες στις οποίες επέβαλε το εμπάργκο, εκ των οποίων τα 9,2 δισ. αφορούν τις κατηγορίες που πλήττονται. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ελπίζει σε σύντομη κατάργηση του ρωσικού εμπάργκο. Πάντως, ο Μεντβέντεφ έχει δώσει εντολές για την αναζήτηση εναλλακτικών εξαγωγέων τροφίμων, προκειμένου οι Ρώσοι καταναλωτές να μην πληγούν από ελλείψεις ή ανατιμήσεις.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=225887
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε