- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Διάλογος με φόντο τον αριθμό 180
19/08/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον χώρο της Αριστεράς, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο μοναδικός δίαυλος που μένει ανοιχτός για προσεγγίσεις είναι ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την Αγίου Κωνσταντίνου
Στα δύο κομματικά επιτελεία η προσπάθεια για προσέγγιση γίνεται με διαφορετικές ταχύτητες αλλά και διαφορετικές στοχεύσεις. Σύγκλιση όμως υπάρχει στον χρονικό ορίζοντα που δείχνει τον… Φεβρουάριο, όταν θα μετρηθούν οι «πρόθυμοι» που θα υπερψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ρευστότητα του πολιτικού τοπίου σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προκαλέσουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις το φθινόπωρο. Εξ ου και στην Αριστερά η συζήτηση για τις συμμαχίες «κορυφής» καλά κρατεί, με τους κομματικούς επιτελείς να σχεδιάζουν τις τακτικές τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, με παγιωμένη τη δύναμή του, κρατά τα ηνία στις σχετικές διεργασίες, με τα καλέσματά του σε συνεργασία να γίνονται ωστόσο δεκτά με διαφορετικούς τρόπους από τα υπόλοιπα κόμματα: το ΚΚΕ εμμένει στην άρνηση ακόμα και διαλόγου με την αξιωματική αντιπολίτευση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιθυμεί μόνο κοινές δράσεις με διακηρυγμένο στόχο τη ρήξη με την Ε.Ε. Με αυτά τα δεδομένα ο μόνος δίαυλος που μένει ανοιxτός είναι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ.
Στα δύο κομματικά «στρατόπεδα» ωστόσο η προσπάθεια για προσέγγιση γίνεται με διαφορετικές ταχύτητες, αλλά και διαφορετικές στοχεύσεις. Και οι δυο «οδοί» πάντως συγκλίνουν στο χρονικό σημείο του Φεβρουαρίου, όταν και θα γίνει από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση το «ταμείο» και θα μετρηθούν οι «πρόθυμοι» βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Κουμουνδούρου
Η συνάντηση των γραμματέων και των στελεχών των δύο κομμάτων και το ιδιαίτερα καλό κλίμα της επιβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρέψει το ενδιαφέρον του προς το κόμμα που συνέστησε ο Φώτης Κουβέλης όταν αποχώρησε το 2010 από τον Συνασπισμό. Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν μάλιστα με ικανοποίηση ότι «η προοπτική της συνεργασίας ανάμεσα στα δυο κόμματα έχει ανοίξει», ότι ο μεταξύ τους διάλογος «δεν πρέπει να ξεθυμάνει», ωστόσο κρατούν μικρό «καλάθι» για το κατά πόσον θα υπάρξει νέο τετ α τετ των εκπροσώπων τους.
Μπορεί το θέμα της εκλογής του «διαδόχου» του Κάρολου Παπούλια να τέθηκε ακροθιγώς στη συνάντηση στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει άμεσα την πρωτοβουλία συνεννόησης με τη ΔΗΜΑΡ με τον αριθμό-κλειδί των «180» που θέλει να ανακόψει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Είναι κρίσιμο ζήτημα να προχωρήσει η συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ, γιατί το κόμμα του Φώτη είναι ουσιαστικά ο ρυθμιστής των «180″» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «όπως είχε πει και ο Αλέξης στην επιστολή του στον Κουβέλη, δεν μας ενδιαφέρουν οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά».
Τα ίδια στελέχη ωστόσο παρακολουθούν τις διεργασίες στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου, επιλέγοντας όμως να «απέχουν» από τις εξελίξεις. «Τα πολιτικά διλήμματα ανήκουν πλέον στη ΔΗΜΑΡ, αυτή έχει στο εσωτερικό της ένα «χάσμα» και εκείνη πρέπει να επιλέξει συντεταγμένα τι θα κάνει» λένε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά δε την πρωτοβουλία του Γιάννη Πανούση για τη σύσταση του σχήματος-ομπρέλα με την ονομασία ΣΟΔΗΑ, που ανακοίνωσε μέσω της «Εφ.Συν.» στις 24/7, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «υπόθεση εσωτερικής καύσης» που δεν θα ήταν θεμιτό να παράξει τα αντίθετα αντανακλαστικά στον Φώτη Κουβέλη και να απομακρύνει ξανά τη ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διαφωνούντες
Την «προσέγγιση» ωστόσο μεταξύ των δυο κομμάτων δεν τη βλέπουν με καλό μάτι οι «αντιπολιτευόμενες» τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεν Αριστερό Ρεύμα επιλέγει τώρα να μην επιτίθεται ευθέως στην ηγεσία, αν και στελέχη του εκφράζουν σε συνεδριάσεις του κόμματος την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαθμιαία διολισθαίνει στην «Κεντροαριστερά» και πως προέχει το κάλεσμα στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Πρόσφατα μάλιστα η ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις του Αριστερού Ρεύματος, έγραψε σε στήλη με παραπολιτικά σχόλια τα εξής: «Ουσιαστική, γόνιμη και θετική χαρακτήρισαν, σχεδόν πανομοιότυπα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ τις συναντήσεις που είχαν με αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ. Μπράβο σύμπτωση! Συνεπής και η ΔΗΜΑΡ μίλησε και στις δύο συναντήσεις με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ περί διαλόγου για την Κεντροαριστερά. Και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά τον εντάσσει η ΔΗΜΑΡ; Ενδιαφέρον!»
Κείμενο ανοιχτής κριτικής για τη συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ είχε ωστόσο δημοσιεύσει η τάση Κόκκινο, που συμπεριλαμβάνεται στην Αριστερή Πλατφόρμα. «Οι προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η συμμαχία με κεντροαριστερά ή άλλα πολιτικά πτώματα – υποπροϊόντα της κρίσης του μνημονιακού στρατοπέδου, που μόνο με τεράστια αναξιοπιστία μάς φορτώνουν, αλλά η στροφή “προς τα αριστερά και τα κάτω”» επισήμανε ενδεικτικά. Κάλεσε δε, μεταξύ άλλων, στη «μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της αριστερής του πτέρυγας στο σύνολό της για την ακύρωση αυτής της πολιτικής στροφής».
Στη ΔΗΜΑΡ ωστόσο η σχετική συζήτηση λαμβάνει έντονα «υπαρξιακά» χαρακτηριστικά, καθώς το «στραπάτσο» των ευρωεκλογών και οι αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών της δημιουργούν έντονο κλίμα προβληματισμού στην ηγεσία. Εξ ου και τα κορυφαία στελέχη της παραπέμπουν τελικά την όλη συζήτηση στο συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο, από τις προκριματικές διαδικασίες του οποίου απέχει όμως η τάση του Σπ. Λυκούδη, που διαφωνεί κάθετα με την οποιαδήποτε σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενημέρωση των οργάνων
Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη επισημαίνουν μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα της ΔΗΜΑΡ για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ιουλίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις συνεδριακές διαδικασίες. Ωστόσο η ηγεσία φαίνεται να είναι προετοιμασμένη να πάει ένα βήμα πιο μπροστά. «Στη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσαμε να πραγματοποιηθούν νέες επαφές τον Σεπτέμβριο και αυτή τη φορά να δούμε συγκεκριμένα ορισμένα ζητήματα» λέει επιτελικό στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, εξηγώντας ότι «αρχικά είδαμε πού συγκλίνουμε και πού αποκλίνουμε. Τώρα θα δούμε πιο αναλυτικά την προγραμματική ατζέντα».
Οσον αφορά πάντως την κίνηση Πανούση, η ηγεσία του κόμματος δεν την αντιμετωπίζει ως «εχθρική, αλλά ως διαφορετική», εμφανιζόμενη μάλιστα να έχει ικανοποιηθεί από τις «διευκρινίσεις» που έδωσε ο Γιάννης Πανούσης.
Ούτως ή άλλως πάντως, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, «στα δημοκρατικά κόμματα τέτοιες συζητήσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, αλλά στο τέλος όλα τα κρίνει και τα αποφασίζει το κορυφαίο όργανο, το συνέδριο».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=226006
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε