- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ξαναβομβαρδίζουν τα ερείπια
20/08/14 ΚΟΣΜΟΣ
Του Γιώργου Τσιάρα
Θνησιγενής αποδείχτηκε και η νέα 24ωρη εκεχειρία στη Γάζα, αφού περίπου οκτώ ώρες πριν από το τέλος της το Ισραήλ όχι μόνο ξανάρχισε τον βομβαρδισμό της Λωρίδας, αλλά απέσυρε και τους μεσολαβητές του από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν στο Κάιρο.
Το Τελ Αβίβ κατηγόρησε βέβαια τους Παλαιστίνιους μαχητές πως έσπασαν πρώτοι την εκεχειρία, εκτοξεύοντας τρεις ρουκέτες που έπληξαν τα περίχωρα της πόλης Μπερσεμπά, στο νότιο Ισραήλ, και ακόμη δύο κατά της πόλης Νέτιβοτ, που ωστόσο καταστράφηκαν στον αέρα από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome. Εκπρόσωπος της Χαμάς αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας πως η οργάνωση δεν γνωρίζει τίποτα για εκτόξευση ρουκετών, ενώ και οι Ισραηλινοί παραδέχτηκαν ότι οι τρεις ρουκέτες δεν προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές.
Αντίθετα, οι 25 και πλέον αεροπορικές επιδρομές από ισραηλινά αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, κατά «τρομοκρατικών στόχων κατά μήκος της Λωρίδας», προκάλεσαν δεκάδες νέους τραυματισμούς αμάχων και, το κυριότερο, ανάγκασαν χιλιάδες ξεσπιτωμένες οικογένειες που είχαν επιστρέψει στα -συχνά μισογκρεμισμένα από προηγούμενες επιθέσεις- σπίτια τους να τα ξαναεγκαταλείψουν πανικόβλητοι.
Και πάλι η Σουτζάγια
Ανάμεσα στους στόχους που χτυπήθηκαν ήταν και μια περιοχή στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά και η σχεδόν ισοπεδωμένη συνοικία Σουτζάγια. Ενας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε εκατοντάδες κατοίκους της Γάζας φορτωμένους με σακίδια και στρώματα να φεύγουν από τη Σουτζάγια προκειμένου να βρουν καταφύγιο στα σχολεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων. Υπενθυμίζεται ότι η Σουτζάγια, ένα προάστιο στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, βρίσκεται δίπλα στην ισραηλινή μεθόριο και θυμίζει ήδη σεληνιακό τοπίο από τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν επίσης χιλιάδες κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείπουν τους τομείς του Ζεϊτούν και του Σάαφ, όπου ακούστηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις.
Ενδεικτική για τις πραγματικές προθέσεις των Ισραηλινών ήταν και η ακαριαία απόφαση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατάξει τον άμεσο επαναπατρισμό των Ισραηλινών μεσολαβητών από το Κάιρο, τερματίζοντας απότομα τη λειτουργία του μοναδικού διπλωματικού «καναλιού» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, έπειτα από πέντε εβδομάδες πολέμου. Ως γνωστόν, οι Παλαιστίνιοι έχουν θέσει από την πρώτη στιγμή ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε μακρόπνοης συμφωνίας την άρση του ασφυκτικού αποκλεισμού της Γάζας, μέσω της ανακατασκευής του διεθνούς αεροδρομίου και της κατασκευής ενός εμπορικού λιμανιού –όρους που το Ισραήλ δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αποδεχτεί: γι’ αυτό άλλωστε και δεν είχε σημειωθεί καμιά ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες, παρά τις διεθνείς πιέσεις.
Πριν από την εξέλιξη αυτή, η Χαμάς είχε επιρρίψει στο Ισραήλ την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών που είχαν στόχο την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή. «Εάν ο Νετανιάχου δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα και τα αιτήματα της Γάζας μέσω της πολιτικής γλώσσας και των διαπραγματεύσεων, ξέρουμε πολύ καλά τον τρόπο που θα τον υποχρεώσει να καταλάβει», είπε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ.
«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι ελπίδες να επιτευχθεί μία συμφωνία εξανεμίζονται και εμείς επιρρίπτουμε την πλήρη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση στους σιωνιστές κατακτητές» συμπλήρωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εζατ αλ Ρισκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. «Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία παρουσίασε την τελική της απάντηση στην πρόταση (της διαρκούς κατάπαυσης του πυρός) που έκαναν οι Αιγύπτιοι. Οι Αιγύπτιοι τη διαβίβασαν στους εκπροσώπους του εχθρού, που έχουν φύγει (από το Κάιρο) με τη δικαιολογία ότι πρέπει να την παρουσιάσουν στην κυβέρνησή τους» συνέχισε ο Ρισκ.
Η δυσκολία των ΗΠΑ
Η επανέναρξη των βομβαρδισμών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και η αποχώρηση των Ισραηλινών από τις διαπραγματεύσεις φέρνουν πάντως σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ, αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, που – έχοντας εκτεθεί στη διεθνή κοινή γνώμη λόγω της στήριξης που παρείχαν στο νέο ασύμμετρο μακελειό αμάχων- πιέζουν το Ισραήλ να βάλει νερό στο κρασί του και να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών της Λωρίδας της Γάζας. Ηδη αρκετοί αναλυτές στα δυτικά ΜΜΕ κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι υπέκυψε και πάλι πολύ εύκολα στις απαιτήσεις των πιο πολεμοχαρών στοιχείων της κυβέρνησης συνασπισμού του, που απαιτούν όλο το τελευταίο διάστημα την επανέναρξη των εχθροπραξιών μέχρι την τελική εκμηδένιση της πολεμικής ικανότητας της Χαμάς και των άλλων μαχητών. Υπενθυμίζεται ότι σε δέκα μέρες από σήμερα έχει προγραμματιστεί και διεθνής σύνοδος δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία πλέον βρίσκεται στον αέρα.
Επισήμως, οι Παλαιστίνιοι θρηνούν 2.016 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, ενώ οι Ισραηλινοί μετρούν 64 νεκρούς στρατιώτες και τρεις πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις παλαιστινιακές ρουκέτες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παλαιστινιακού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), 59 εκτεταμένες οικογένειες στη Γάζα έχουν σχεδόν ξεκληριστεί, με τέσσερα ή περισσότερα θύματα: το νεαρότερο θύμα των βομβαρδισμών ήταν ένα βρέφος, δέκα μόλις ημερών, το γηραιότερο, ο 97χρονος Αμπντελ αλ Μάσρι. Μόνον τις τρεις πρώτες εβδομάδες της επίθεσης, προτού δηλαδή αποσυρθούν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, 32.000 οβίδες του πυροβολικού «γάζωσαν» τη Γάζα – χώρια οι χιλιάδες βόμβες και πύραυλοι από αεροσκάφη και πυραυλακάτους.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=226239
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε