- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ρούχα με άρωμα Μινωικού Πολιτισμού
24/08/14 Nησίδες
Ο Δίσκος της Φαιστού που χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. αναδεικνύεται σαν θέματα γκράφιτι στα ρούχα που προτείνουν 2 έλληνες δημιουργικοί
Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου
Ο Μινωικός Πολιτισμός προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο που θέλουν να μυηθούν στην ιστορία του φτάνοντας στην Κρήτη. Στο τέλος της περιήγησης, οι επισκέπτες συχνά αναζητούν εκτός από βιβλία, κάρτες ή οδηγούς, διαφορετικά σουβενίρ από την περιήγησή τους στο νησί. Δύο Ελληνες δημιουργοί, ο Βαγγέλης Κεχαγιάς και η Εριέττα Μαρκαντωνάτου, σκέφτηκαν διαφορετικά τη σύνδεση του πολιτισμού με την καθημερινότητα και με ένα πιλοτικό σχέδιο που αφορά τον Μινωικό Πολιτισμό, προτείνουν διαφορετικά t-shirts με σχέδια «πειραγμένα», που αντλούν την έμπνευσή τους από τα σημαντικά έργα του και με σεβασμό στην εξαιρετική αισθητική του.
Η ιστορία του εγχειρήματος ξεκινά κάπως έτσι. Ο Βαγγέλης κατάγεται από τις Σέρρες, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Επιστρέφει στην Ελλάδα για να σπουδάσει γραφιστική και να ανοίξει στη συνέχεια ένα γραφιστικό γραφείο στην Αθήνα. Σε μια περίοδο που το γραφείο του πηγαίνει εξαιρετικά, ο Βαγγέλης, ακολουθώντας τις ανησυχίες του για καλύτερη ποιότητα ζωής, εγκαταλείπει την Αθήνα για να εγκατασταθεί στα Χανιά. Αρχικά συνεχίζει την ίδια δραστηριότητα ανοίγοντας το δικό του γραφείο εκεί, με δουλειές που αφορούν κυρίως την τουριστική προβολή. «Ηταν μια ιδιαίτερα δημιουργική και ανέμελη περίοδος», όπως την περιγράφει ο Βαγγέλης, την οποία ακολούθησε μια νέα περίοδος ανησυχίας. Το επόμενο βήμα του είναι το άνοιγμα ενός κινέζικου take-away που δημιουργήθηκε πρώτα απ’ όλα από τις ανάγκες του ίδιου και της γυναίκας του, Χαράς, και επικεντρώθηκε στις ανάγκες της πόλης για κάτι διαφορετικό. Με Κινέζους σεφ και σεβασμό στον πολιτισμό της χώρας και της κινεζικής κουλτούρας, δημιούργησαν ένα εστιατόριο με γνώμονα και τις δικές τους ανάγκες ως καταναλωτών. Τα χρόνια κυλούν, οι Κινέζοι σεφ εναλλάσσονται, το εγχείρημα εξελίσσεται, όταν ξαφνικά κάποιος φίλος τον πληροφορεί για ένα μαγαζί που αφήνει στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Το σημείο είναι τέτοιο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του, αλλά αυτήν τη φορά για κάτι διαφορετικό, εστιασμένο κυρίως στις ανάγκες των επισκεπτών της πόλης. Κάπως έτσι προκύπτει το «Box Shop» και παράλληλα ξεκινά η περιπέτεια στο εμπόριο. Οι διαφορετικές εμπειρίες από τη διαφήμιση, τη γραφιστική, αλλά και την επαφή με το κοινό διαμορφώνουν για τον Βαγγέλη και τη Χαρά την ανάγκη διαφορετικής έκφρασης και μέσα από το εμπόριο. Το εμπόριο είναι ρίσκο και ο Βαγγέλης το προσεγγίζει μέσα από δημιουργική ματιά. Αναζητά παντού διαφορετικές προτάσεις, νέους δημιουργούς.
Εναν χρόνο πριν, ο Βαγγέλης διαπιστώνει μέσα από τους επισκέπτες της πόλης ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι που θα είναι πιο κοντά στην ιστορία της Κρήτης. «Είδα αυτή την τάση για κάτι ελληνικό. Οι τουρίστες ζητούν κάτι ιδιαίτερο, που δεν θα μπορούν να το βρουν αλλού και θα συνδέει το τοπικό στοιχείο με τη σημερινή αισθητική».
Ο Μινώταυρος και οι «μαθηματικές» σπείρες του μινωικού πολιτισμού συναντούν την καθημερινή μόδα μέσα απο τη σειρά «Remember Crete» που παρουσιάζουν δύο έλληνες δημιουργικοί.
Την ανησυχία του μοιράζεται με μια παλιά του φίλη και συνεργάτιδα, την Εριέττα, και μαζί σκέφτονται κάποια σχέδια με αναφορές στον Μινωικό Πολιτισμό.
Η Εριέττα έχει πολλά χρόνια παρουσίας ως creative στον χώρο περιοδικών όπως το «Diva», το «Cosmopolitan», το «Symbol» («Επενδυτής»), τα περιοδικά της «Ναυτεμπορικής», αλλά και των εκδόσεων (Σάκκουλας, Μέδουσα κ.λπ.). Εχει συνεργαστεί με ΜΚΟ, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και με σημαντικούς οργανισμούς, όπως το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων κ.ά. Παράλληλα, έχει και σημαντική εικαστική παρουσία. Συμμετέχει στην CheapArt από το 2003 αλλά και σε άλλες σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, όπως η Ομαδική Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» στα Χανιά.
«Ο συλλογισμός ήταν πολύ απλός. Τα σχέδια που επιλέξαμε να πειραματιστούμε είναι τρία. Πρώτα απ’ όλα, ο δίσκος της Φαιστού, που από μόνο του θα μπορούσαμε να το δούμε σαν ένα σύγχρονο γκράφιτι. Το είδα σαν να ξεφεύγει ο δίσκος και να γίνεται μέσα από το σχέδιο πάνω στο ρούχο στολίζοντας το μπούστο στα ρούχα, φορέματα ή t-shirt. Το δεύτερο σχέδιο που επιλέξαμε είναι τα κρίνα από τις τοιχογραφίες στα ανάκτορα της Κνωσού που συνδυάστηκαν με τα κρι κρι, που θεωρούνται χαρακτηριστικά για την Κρήτη. Μέσα από τη συνάντηση αυτή θέλουμε να ζωντανέψει η φύση συναντώντας τις τοιχογραφίες των μινωικών ανακτόρων. Το τρίτο σχέδιο είναι επίσης χαρακτηριστικό. Πρόκειται για τον Μινώταυρο που εμπλέκεται με σπείρες και άλλα χαρακτηριστικά μοτίβα παρμένα από τις τοιχογραφίες του Μινωικού Πολιτισμού».
Τα σχέδια της σειράς είναι πάντα σε μαύρο χρώμα και αλλάζει το φόντο, δηλαδή το χρώμα των ρούχων που παίζουν ανάμεσα στα χρώματα της γης, λευκό, γκρι, μπλε ρουά και ελαφρύ μοβ, με ιδιαίτερη προσοχή στη γραμμή και την ποιότητα του υλικού. Βασικός στόχος των εμπνευστών είναι να αγοραστούν σαν σουβενίρ και να φορεθούν ανεξάρτητα στη συνέχεια, εντάσσοντας με έναν σύγχρονο τρόπο στην καθημερινότητα του καθενός την αισθητική του Μινωικού Πολιτισμού.
Τα τρία παραπάνω σχέδια αποτελούν τα πρώτα της σειράς «Remember Crete» («Θυμήσου την Κρήτη») υπό το όνομα «Labyrinth» (Λαβύρινθος) που αφορά τον Μινωικό Πολιτισμό και, όπως χαρακτηριστικά μας λέει η Εριέττα, μπορεί να είναι η λύτρωση ή και ο εγκλωβισμός του σύγχρονου ανθρώπου.
Τα κρι κρι συναντούν τον μινωικό πολιτισμό και μαζί αποτελούν στοιχείο έμπνευσης στα ρούχα της σειράς Remember Crete
Η σειρά θα εμπλουτιστεί με νέα σχέδια την επόμενη χρονιά. Ηδη η συνεργασία του Βαγγέλη και της Εριέττας πηγαίνει εξαιρετικά καλά κερδίζοντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές και εντυπώσεις για τη μοναδικότητα της δουλειάς τους και προσεγγίσεις για πωλήσεις στο εξωτερικό, ενώ στα σχέδιά τους, ύστερα από επαφές που έχουν κάνει, είναι η ενασχόληση και με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Η σειρά δεν ακολουθεί τη λογική της στάμπας», μας εξηγεί ο Βαγγέλης Κεχαγιάς. «Για εμάς δεν είναι απλά σουβενίρ, είναι σειρά ρούχων που εμπνέονται από την τέχνη του Μινωικού Πολιτισμού, εντάσσοντάς τον στη σύγχρονη ζωή».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=227181
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε